Proteste violente în Franța după ce Macron a crescut vârsta de pensionare. Opozitia a depus o moțiune de cenzură pentru a schimba guvernul și a anula legea
Franţa clocoteşte după ce Guvernul lui Emmanuel Macron a mărit vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Au fost proteste violente în mai multe oraşe, iar manifestanţii s-au ciocnit cu forţele de ordine. Şi opoziţia a depus o moţiune de cenzură, prin care speră să ajungă la putere şi să schimbe decizia.
De Redactia Observator la 17.03.2023, 22:17"Suntem mai hotărâți ca niciodată, nu ne vom opri. Vom continua cu greva până când vom câștiga și dacă ne dau afară, vom găsi alte căi."
Protestatarii au incendiat tonele de gunoaie nestrânse de zile bune din cauza grevei lucrătorilor în salubritate, au distrus mobilierul stradal şi au vandalizat mai multe maşini şi clădiri.
Poliţia a fost nevoită să intervină pentru a calma spiritele însă asta a dus doar la confruntări mai dure cu manifestanţii. Peste 300 de oameni au fost arestaţi. Creşterea vârstei de pensionare cu doi ani afectează pe toată lumea, inclusiv pe cei care lucrează în domenii de risc.
"Trebuie să intrăm şi în clădirea reactorului, avem activităţi fizice grele, pe care le facem în temperaturi medii sau foarte ridicate, putem lucra în încăperi unde sunt şi peste 50 de grade Celsius."
- Macron, pus la zid de presă pentru artificiul prin care a trecut legea pensiilor: "Piromanul de la Elysée"
- Revoltă în Franţa, după majorarea vârstei de pensionare. Protestatarii au blocat periferia Parisului; peste 300...
- Decizia riscantă a lui Emmanuel Macron. Președintele Franței a crescut vârsta de pensionare fără a mai aștepta...
Proteste violente în Paris
Pe zi, intrările în Paris au fost blocate, în timp ce sute de protestatari s-au strâns din nou, încă de la primele ore ale dimineţii, în faţa clădirilor administrative. Decizia de a crește vârsta de pensionare a fost luată fără a trece prin votul Parlamentului.
Elisabeth Borne, premierul Franţei: "În baza articolului 49 paragraful 3 din constituție, guvernul meu este responsabil pentru întreaga reformă a Legii de finanțare a securității sociale din 2023 după cum a fost modificat prin amendamentul împărtășit cu Adunarea Națională."
"Strategia a fost să meargă, după cum bine ştiţi că actualmente nu există o majoritate parlamentară, partidul lui Macron nu deţine majoritatea şi atacă în forţă pe legi cu acest celebru articol 49.3 care permite Guvernului să dea legi fără să fie votate în Parlament."
Premierul Franţei se confruntă acum cu o moţiune de cenzură depusă în Adunarea Naţională. Sunt 91 de semnatari din cinci grupări politice aflate în opoziție.
Marine Le Pen: "Această reformă a fost nedreaptă, prost pregătită, prost concepută, prost prezentată. Și așa a fost până la sfârșit."
Francezii nu au de gând să renunţe la proteste. Sindicatele au anunţat deja măsuri pentru următoarea perioadă de timp şi anunţă o mobilizare generală pe data de 23 martie.