Ciocniri violente în Kenya: Cinci morţi şi 30 de răniţi, după ce protestatarii au încercat să ajungă în clădirea Parlamentului
Haos în Kenya după ce sute de protestatari au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului. Poliţiştii au deschis focul, iar cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 30 au fost rănite. Totul a început după ce oamenii şi-au exprimat nemulţumirea privind adoptarea unui proiect legislativ de creştere a impozitelor. Printre victimele gazelor lacrimogene s-a numărat şi sora vitregă a fostului preşedinte american Barack Obama.
De Redactia Observator la 26.06.2024, 21:24Cel puţin cinci protestatari au fost împuşcaţi mortal de poliţie în Kenya, iar o parte a Parlamentului a fost cuprinsă de flăcări, ca urmare a intensificării demonstraţiilor împotriva noilor propuneri fiscale, transmite BBC, potrivit News.ro.
Proteste violente în Kenya
O mulţime furioasă a rupt liniile de poliţie pentru a lua cu asalt Parlamentul din capitala Nairobi, înainte de a incendia o parte a acestuia. Într-o alocuţiune rostită marţi seara, preşedintele William Ruto a declarat că vor fi utilizate toate mijloacele pentru "a contracara orice încercare a criminalilor periculoşi de a submina securitatea şi stabilitatea ţării”.
Acesta a mobilizat armata pentru a înăbuşi protestele. Protestele împotriva unui proiect de lege nepopular privind finanţele, care include mai multe creşteri de taxe, sunt în desfăşurare de câteva zile. Dar acestea au escaladat marţi, când deputaţii au adoptat un proiect de lege modificat.
- Proteste masive în Mallorca faţă de turismul excesiv. Peste 10.000 de persoane au ieşit în stradă şi cer...
- Încăierare în Parlamentul Turciei, după destituirea unui primar pro-kurd. În stradă, protestatarii s-au bătut...
- Mii de oameni au protestat pe străzile din Tel Aviv: Oamenii au cerut demisia premierului Benjamin Netanyahu
Protestatarii au pătruns în Parlament, vandalizând interiorul şi dând foc unor părţi ale complexului. Maşa ceremonială, care simbolizează autoritatea legislativului, a fost furată.
Poliţia a deschis focul cu muniţie reală, omorând cel puţin cinci persoane, potrivit Asociaţiei Medicale din Kenya. Un reporter BBC prezent la faţa locului a relatat că a văzut cadavre zăcând pe stradă în bălţi de sânge.
"Sunt unele lucruri care sunt greu de înţeles, cum poţi impune o taxă de 16% pe pâine? Cum poţi impozita absorbantele sanitare?", a declarat Derrick Mwathu, în vârstă de 24 de ani, pentru BBC, referindu-se la unele dintre propunerile cuprinse în proiectul de lege iniţial.
Preşedintele Ruto a promis un răspuns dur la ceea ce el a numit "violenţă şi anarhie".
"Nu este în regulă şi nici nu se poate concepe ca infractorii care pretind că sunt protestatari paşnici să domnească teroarea împotriva oamenilor, a reprezentanţilor lor aleşi şi a instituţiilor stabilite prin constituţia noastră şi să se aştepte să scape basma curată", a adăugat Ruto.
Sute de persoane ar fi fost rănite, inclusiv cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene. La o catedrală din Nairobi, unde fusese instalată o tabără medicală pentru a îngriji protestatarii răniţi, un reporter BBC a fost martorul unor medici care au fost forţaţi de soldaţi să părăsească clădirea.
O altă unitate temporară a fost instalată în faţa unităţii de urgenţă de la Spitalul Naţional Kenyatta.
Fostul preşedinte Uhuru Kenyatta a îndemnat la dialog, afirmând că liderii din Kenya ar trebui "să ştie că puterea şi autoritatea le sunt donate de popor".
România a ridicat gradul de alertă
Deşi Guvernul a revenit asupra unor propuneri din proiectul de lege iniţial, protestatarii au cerut ca acesta să fie retras în întregime.
Maureen Awuor, în vârstă de 23 de ani, a declarat: "Vocea noastră trebuie să fie auzită... Noi suntem generaţia care vine, aşa că trebuie să ne audă".
Protestele au ţinut prima pagină a ziarelor în Africa şi în alte părţi ale lumii. Două dintre cele mai importante figuri anti-establishment din Africa, liderul opoziţiei din Uganda, Bobi Wine, şi politicianul sud-african radical Julius Malema, şi-au exprimat amândoi sprijinul pentru protestatari.
Ţările occidentale şi-au exprimat îngrijorarea faţă de violenţe şi au îndemnat la calm. România a ridicat nivelul de alertă pentru Kenya la 8/9 şi cere cetăţenilor săi să evite orice călătorie în zonă.