Antena LIVE

Curs valutar

Proteste violente în Southport, după atacul în care au fost ucise trei fetiţe. Manifestanții au atacat o moschee, iar 39 de poliţişti au fost răniţi

Aproape 40 de poliţişti au fost răniţi, în timpul protestelor violente din Southport, unde trei fetiţe au fost înjunghiate mortal şi alţi cinci copii au fost răniţi de un adolesent de 17 ani. Zeci de manifestanţi antimusulmani s-au adunat în faţa unei moschei şi au început să arunce cu obiecte în poliţişti. Tot ieri, sute de britanici s-au adunat la un priveghi pentru cei care au murit sau au fost răniţi. 

De la 31.07.2024, 11:12
Proteste violente în Southport, după atacul în care au fost ucise trei fetiţe. Manifestanții au atacat o moschee, iar 39 de poliţişti au fost răniţi Profimedia Images

După atacul de luni, poliţia a reţinut un adolescent de 17 ani despre care a precizat că este născut în Regatul Unit, dar nu a dat niciun indiciu privind posibilul motiv al atacului, limitându-se să spună că acesta nu a avut legătură cu terorismul.

Totuşi, unele grupări de extremă dreapta au susţinut că suspectul are legături cu islamul, iar potrivit poliţiei violenţele de marţi au izbucnit când câteva sute de oameni au început să lanseze diferite proiectile către o moschee.

Poliţia a afirmat că bănuieşte implicarea English Defence League (Liga pentru apărarea Angliei), care a mai luat parte la proteste violente împotriva islamului. Potrivit BBC, familia suspectului vine din Rwanda, subiect sensibil în Regatul Unit, alegerile de la începutul lui iulie fiind marcate de progresul dreptei antiimigraţie.

Aproape 40 de poliţişti, răniţi în proteste

Pe acelaşi subiect

Protestatarii au aruncat cu cărămizi, au incendiat maşini şi pubele şi au provocat daune unui magazin local, a declarat Poliţia. În total, 27 de ofiţeri au fost duşi la spital, iar 12 au fost trataţi şi externaţi la faţa locului, a declarat serviciul de ambulanţă.

Merseyside Police a transmis că ofiţeri suplimentari vor rămâne în zonă ”pentru a asigura o prezenţă vizibilă şi pentru a linişti comunităţile”. În plus, un număr mic de resurse de ambulanţă vor rămâne la faţa locului pe St Luke's Road şi vor continua să sprijine poliţia.

Comisarul şef adjunct Alex Goss a declarat că este ”dezgustător” că acest lucru se întâmplă într-o comunitate ”devastată”. El a spus că forţele de poliţie s-au confruntat cu ”violenţe grave” în oraşul Merseyside şi că a fost ”atât de mândru să fi văzut ofiţeri în afara serviciului defilând înapoi la datorie pentru a-şi sprijini colegii care au dat dovadă de un asemenea curaj în timp ce erau supuşi unui atac constant şi susţinut”. Goss a mulţumit, de asemenea, ofiţerilor din Greater Manchester Police, Cheshire Police, Lancashire Police şi North Wales Police pentru ajutorul şi sprijinul reciproc acordat.

El a adăugat că protestul a implicat multe persoane ”care nu locuiesc în zona Merseyside sau cărora nu le pasă de oamenii din Merseyside”. ”Din păcate, infractorii au distrus pereţii grădinii pentru a putea folosi cărămizile pentru a-i ataca pe ofiţerii noştri şi au incendiat maşini aparţinând publicului şi au deteriorat maşini parcate în parcarea moscheii. Acesta nu este un mod de a trata o comunitate, cu atât mai puţin o comunitate care este încă şocată de evenimentele de luni”, a spus el.

Premierul Keir Starmer a declarat pe X că locuitorii din Southport erau ”zdruncinaţi” după ”oroarea care le-a fost aplicată”. El a adăugat că cei care au ”deturnat priveghiul pentru victime cu violenţă şi bătăuşie” au insultat comunitatea şi vor ”simţi întreaga forţă a legii”.

Familiile care locuiesc în apropiere au declarat pentru BBC că s-au temut pentru siguranţa lor în timp ce pietrele zburau pe lângă ei, iar ofiţerii de poliţie s-au grăbit să îmbrace echipamentul antirevoltă şi să ridice scuturi. ”Nu pot să cred că acest lucru se întâmplă în Southport”, a strigat o tânără din faţa maşinii sale, în timp ce încerca să îşi ducă fetiţa departe.

Dezordinea a început după ce sute de protestatari s-au adunat în apropierea unei moschei locale, atacând faţada acesteia, aruncând cu cărămizi, sticle, artificii şi pietre, mulţi având cagule ridicate şi eşarfe care le ascundeau feţele. Poliţia din Merseyside a declarat că cei din spatele violenţelor au fost stimulaţi de postările de pe reţelele sociale care au sugerat în mod incorect o legătură islamistă cu atacul de luni.

Ministrul de interne Yvette Cooper avertizase anterior cu privire la dezinformarea legată de atac. Suspectul nu are legături cunoscute cu islamul. Cooper a afirmat ulterior că este ”îngrozitor” că ofiţerii de poliţie din Southport se confruntă cu atacuri din partea ”huliganilor de pe străzi care nu au niciun respect pentru o comunitate îndurerată”. 

”Cred că toată lumea ar trebui să arate respect pentru comunitatea care este în doliu şi, de asemenea, pentru poliţia care urmăreşte acum o anchetă penală urgentă şi care a dat dovadă de eroism şi curaj ieri în faţa acestor atacuri îngrozitoare”, a spus ea. Într-o declaraţie pe X, comisarul pentru poliţie şi infracţiuni din Merseyside, Emily Spurrell, a declarat, de asemenea, că a fost ”absolut îngrozită de scenele ruşinoase de violenţă”.

"Scene ruşinoase de violenţă"

Şeful poliţiei din Merseyside, Serena Kennedy, a postat pe X că peste 1.000 de locuitori din Southport s-au adunat la priveghi pentru a-şi aminti de fetiţele care au murit, de cele care sunt încă în stare critică în spital şi de toţi cei care au fost martori şi au fost traumatizaţi de evenimentele de ieri. ”Aici ar trebui să ne concentrăm toată atenţia”, a spus ea.

Reţeaua moscheilor din regiunea Liverpool a declarat că scenele violente ”provoacă şi mai multă teamă şi anxietate în cadrul comunităţilor noastre”. Organizaţia a adăugat: ”Trebuie să ne unim cu toţii şi să stăm împreună împotriva tuturor formelor de ură, violenţă şi dezbinare”.

Deputatul Patrick Hurley din Southport s-a declarat ”profund îngrijorat de rapoartele privind protestele violente din această seară”. El a spus că protestele au implicat ”oameni din afara comunităţii noastre din Southport care au atacat poliţia şi localnicii”.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

atac marea britanie proteste atac cutit
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician...
A1
Publicat 16.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Seismografele au înregistrat un cutremur în Rusia, atunci când a explodat...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Guvernul dă din lac în puț. De ce i-a scos reforma pensiilor pe muncitori...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024