Protestele din Brazilia continuă: peste 400 de manifestanţi, arestaţi după ce au luat cu asalt Congresul. "Lovitură de stat"
Revoltă în Brazilia. Mii de oameni, susţinători ai fostului preşedinte de extremă dreapta, au dat năvală în instituţiile puterii: Congresul, Curtea Supremă şi Palatul Prezidenţial. Protestatarii contestă revenirea la putere a liderului de stânga, Lula da Silva şi susţin că rezultatul alegerilor prezidenţiale din toamna trecută a fost trucat.
De Redactia Observator la 09.01.2023, 22:00Îmbrăcaţi în galben şi verde, culorile steagului Braziliei, susţinătorii fostului preşedinte Jair Bolsonaro s-au năpustit mai întâi asupra sediului Congresului, după ce au rupt cordonul forţelor de ordine. Apoi odată intraţi în clădire, au rupt mobilierul, au spart ferestre şi uşi şi şi-au făcut selfie-uri în balcoane. "După cum puteţi vedea, totul a fost distrus aici. Revoltător! Opere de artă... Uitaţi-vă ce haos este aici!", exclamă Paulo Pimenta, membru Camera Deputaţilor.
Violențe în Brazilia
Încurajaţi de faptul că nimic nu părea să le stea în cale, protestatarii şi-au vărsat apoi furia asupra Palatului Prezidenţial şi Curţii Supreme, care a validat rezultatul alegerilor din toamnă. Înarmaţi cu arme furate chiar din interiorul Palatului Prezidenţial, protestatarii au reuşit să rupă şi aici cordoanele de securitate.
Depăşiţi numeric, poliţiştii au încercat în zadar să-i respingă cu gaze lacrimogene. Un agent călare a fost tras jos cu forţa şi apoi lovit de atacatori înarmaţi cu bastoane. Cinci jurnalişti care relatau din mijlocul revoltei au fost răniţi şi ei.
- Violențe în Brazilia. Sute de extremiști pro-Bolsonaro au fost arestați, după ce au intrat cu forța în Congres
- Susținătorii lui Bolsonaro au luat cu asalt Congresul brazilian. Poliţia a folosit gaze lacrimogene
- Jair Bolsonaro a plecat în SUA chiar înainte de a-şi preda mandatul. Fostul președinte încă nu și-a recunoscut...
A fost nevoie să fie scoasă pe străzi poliţia militară pentru a-i împrăştia pe manifestanţii violenţi. Învestitit în funcţie în urmă cu o săptămână, Luiz Inacio Lula da Silva s-a întors aseară de urgenţă în Capitală. El i-a numit pe susţinătorii predecesorului său "fascişti fanatici". "Vreau să vă spun că toţi cei care au participat la proteste vor fi găsiţi şi vor fi pedepsiţi. Vor vedea că democraţia garantează dreptul la libertate, la libera comunicare, dar le cere, de asemenea, oamenilor să respecte instituţiile create în scopul consolidării democraţiei", a declarat Luiz Inácio Lula da Silva, preşedintele Braziliei.
Cel puţin 400 de manifestanţi, arestaţi
Cel puţin 400 de manifestanţi au fost duşi la secţie. "Acesta este terorism, este o lovitură de stat și suntem siguri că marea majoritate, dacă nu toți brazilienii, nu doresc ca acest tip de spectru de întuneric să fie implementat în viața braziliană", susţine Flavio Dino, ministrul Justiției din Brazilia.
Cunoscut drept Donald Trump al Braziliei, fostul preşedinte Jair Bolsonaro, este în vacanţă în Statele Unite. Printr-o postare pe Twitter, el a condamnat cu jumătate de gură revolata susţinătorilor săi. A scris că demonstraţiile sunt simbolul democraţiei, dar doar dacă sunt paşnice.
Analiştii consideră că Bolsonaro a alimentat furia oamenilor prin faptul că nu şi-a recunoscut înfrângerea şi nici nu a asigurat procesul de tranziţie al puterii. Furia brazilienilor pare să fie alimentată şi de teama instaurării unui regim dictatorial după ce Lula da Silva, anchetat şi condamnat la un an de închisoare pentru spălare de bani şi corupţie, a ajuns la putere pe întâi ianuarie.
Haosul din Brazilia a stârnit reacţii vehemente şi în rândul comunităţii internaţionale. Naţiunile Unite, Uniunea Europeană şi America, au condamnat acţiunile manfestanţilor şi şi-au arătat susţinerea pentru actualul preşedinte.