Protestele din Iran continuă, fără teamă de moarte sau arest. Cel puţin trei oameni au pierit împuşcaţi în stradă
Iranul fierbe. Au trecut 24 de zile de la moartea tinerei arestate şi bătute pentru că nu ar fi purtat vălul corect şi iranienii de toate vârstele continuă să iasă în stradă pentru a-şi recâştiga libertatea. Televiziunea de stat a fost atacată de protestari, iar în timpul programului obişnuit de ştiri, un grup de hackeri a întrerupt emisia:pe micile ecrane a apărut imaginea Liderului Suprem înconjurat de flăcări.
De Alexandra Paraschiv la 10.10.2022, 23:18Furie şi dorinţa acerbă de schimbare. Iranienilor nu le e frică nici de moarte şi nici de arest. La ultimele proteste, cel puţin trei oameni au murit împuşcaţi în confruntările cu forţele de ordine. Unul dintre ei, pentru simplul motiv că a claxonat în semn de solidaritate cu manifestanţii.
Ali Khamenei, ţinta protestatarilor din Iran
Pentru prima dată, liderul Ali Khamenei a fost ţinta protestatarilor. În imagini se vede momentul în care emisia televiziunii publice este întreruptă de gruparea de hackeri "Adalat Ali". Pe ecran a apărut imaginea ayatollahului cu o ţintă pe cap, înconjurat de flăcări, alături de alte fotografii cu femei ucise în proteste. Imaginea a fost însoţită şi de două mesaje: "Ridică-te şi alătură-te nouă!" şi "Sângele tinerilor noștri se scurge de pe mâinile tale!". Pe fundal, un cor de femei cânta versurile "Femei, viaţă, libertate".
Preşedintele Ebrahim Raisi a fost şi el luat în vizor. În timpul unei vizite la o universitate din Teheran, zeci de studente au scandat lozinci împotriva lui: "Dacă oamenii ies în stradă în mai multe ţări, cred că totul va fi bine, iar Iranul se va schimba".
La fel s-a întâmplat şi în Chile, unde iraniencele ce trăiesc în ţară s-au adunat în faţa Universităţii cu pancarte şi şi-au tăiat părul la unison. Totul, în numele Mashei Amini, tânăra arestată şi bruscată de Poliția Moralității de la Teheran pentru că n-ar fi purtat corect hijabul. Guvernul iranian continuă să dezmintă acuzaţiile şi să susţină că protestele ar fi evenimente izolate.