Antena Meniu Search
x

Iranul susține că tânăra Mahsa Amini a murit din cauza unei "maladii", nu ca urmare a loviturilor

Moartea în custodie a lui Mahsa Amini după arestarea ei în Iran de către poliţia morală este legată de o boală a creierului şi nu a fost cauzată de bătăi, potrivit unui raport medical publicat vineri de autorităţile din Republica Islamică.

de Redactia Observator

la 07.10.2022 , 16:08

proteste după moartea tinerei Mahsa Amini
Iranul susține că tânăra Mahsa Amini a murit în arest din cauza unei "maladii", nu ca urmare a loviturilor - Profimedia Images

Moartea în custodie a lui Mahsa Amini după arestarea ei în Iran de către poliţia morală este legată de o boală a creierului şi nu a fost cauzată de bătăi, potrivit unui raport medical publicat vineri de autorităţile din Republica Islamică.

Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, a murit la trei zile după arestarea ei, pe 13 septembrie, pentru încălcarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice, care cere în special femeilor să poarte vălul.

Proteste au fost declanşate în mai multe oraşe din ţară după moartea ei trei zile mai târziu, în spital. Zeci de persoane, în principal manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de securitate, au fost ucise începând cu 16 septembrie în timpul unor mitinguri descrise drept "revolte" de către autorităţi, în timp ce alte sute au fost arestate.

Articolul continuă după reclamă

Organizaţia medico-legală a Iranului a spus că "moartea lui Mahsa Amini nu a fost cauzată de lovituri la cap şi organe vitale”, ci a fost legată de "operaţie pentru o tumoare pe creier la vârsta de 8 ani", potrivit raportului publicat de televiziunea de stat, transmite news.ro.

"Pe 13 septembrie, (Mahsa Amini) şi-a pierdut brusc cunoştinţa şi apoi s-a prăbuşit", a adăugat aceeaşi sursă. "A suferit de o tulburare de ritm cardiac şi o scădere a tensiunii arteriale. În ciuda faptului că a fost transferată la Spitalul Kasra şi a eforturilor personalului medical, ea a murit pe 16 septembrie din cauza unei insuficienţe multiple de organe cauzate de hipoxie cerebrală”, a adăugat Organizaţia medico-legală. Pe 19 septembrie, Amjad Amini, tatăl lui Mahsa, a declarat agenţiei Fars că fiica lui era "în stare perfectă de sănătate".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Este cod roșu de caniculă în mare parte din ţară. Cum vă feriţi de căldura sufocantă?
Observator » Stiri externe » Iranul susține că tânăra Mahsa Amini a murit din cauza unei "maladii", nu ca urmare a loviturilor