Antena LIVE

Curs valutar

Putin a fost umilit, dar ucrainenii trebuie să se retragă din Rusia. Cele trei scenarii pentru armata Kievului. Analiză

Război în Ucraina. O analiză a unui general în rezervă al armatei australiene a evaluat cele 3 opţiuni pe care le are armata ucraineană la o săptămână de la declanşarea incursiunii în Kursk. Mick Ryan consideră că Ucraina trebuie să se retragă în curând complet din Rusia pentru a maximiza beneficiul politic și strategic al operațiunii și pentru a salva viețile soldaților trimişi pe teritoriu rusesc. El a apreciat că cea mai riscantă opțiune pentru Kiev este să încerce să menţină teritoriile ocupate în Rusia

De la 12.08.2024, 14:12
Galerie (3)
Putin a fost umilit, dar ucrainenii trebuie să se retragă din Rusia. Cele trei scenarii pentru armata Kievului. Analiză X / Mick Ryan

Execuţia operațiunii ofensive ucrainene în Kursk are aproape o săptămână. Pe măsură ce rușii redistribuie încet, dar sigur forțe pentru a închide breșa de la graniță și pentru a încerca să-i împingă pe ucraineni înapoi, Ucraina are mai multe opţiuni după ce își atinge limita de exploatare, a evaluat generalul australian Mick Ryan într-o analiză.

Ce urmează după ce ucrainenii au ocupat 30 de km de pământ rusesc

Ca toate operațiunile militare, şi aceasta a fost planificată în mai multe faze, inclusiv "operațiunile de modelare" (n.r. operațiuni de diversiune și pregătire menite să înlesnească ulterior o operațiune decisive), explică generalul în rezervă. Acestea au inclus colectarea de informații, pregătirea forțelor, înşelarea inamicului, securitatea operațională, logistica și alte aspecte necesare pregătirii forțelor ucrainene pentru luptă.

Ucrainenii au finalizat prima fază, de pătrundere sau "break in" și de rupere a liniilor de apărare sau "break through" şi se află în prezent într-o fază de "exploatare". În mod normal aceste operațiuni au și o "limită de exploatare", influenţată de teren, logistică, reacția inamicului, precum și obiectivele operațiunii. Ucrainenii au trei opțiuni strategice după ce ating limita de exploatare, fiecare dintre ele au planuri de rezervă, precum și oportunități și riscuri, arată generalul.

Pe acelaşi subiect

Cele trei opţiuni ale Ucrainei după ofensiva din Kursk

Opțiunea 1 este ca ucrainenii să se consolideze (n.r. fortifice) pe terenul pe care l-au cucerit până acum și apoi să îl apere până va avea loc o formă de negociere. Aceasta este opțiunea cu cel mai mare risc, deoarece unităţile ucrainene sunt dispuse în mai multe "buzunare" (n.r. înconjurate de inamic din mai multe părți) care ar fi ușor de tăiat și de eliminat chiar și de un comandant rus semi-competent.

Putin a fost umilit, dar ucrainenii trebuie să se retragă din Rusia. Cele trei scenarii pentru armata Kievului. Analiză

X / Mick Ryan

Probabilitatea ridicată ca Ucraina să sufere pierderi mari de forțe în acest scenariu face ca el să prezinte un risc strategic și politic. Ucraina ar putea pierde batalioane, brigăzi, precum și artilerie, tehnică de război electronic și apărarea aeriană pe care nu și le permite. Dacă merge prost, această opțiune ar risipi de asemenea mesajele strategice pozitive generate de atacul surpriză în Rusia, atrage atenţia generalul. 

Obiectivul pentru această opțiune ar fi de a menţine o ameninţare semnificativă la adresa suveranităţii Rusiei, precum și la adresa unor ţinte critice ruseşti și să atragă forțele ruse dislocate în Ucraina. De asemenea, ar putea oferi Ucrainei o anumită pârghie dacă va fi forțată să înceapă negocieri în viitorul apropiat. Este îndoielnic dacă eventuale beneficii merită riscurile acestei opțiuni, susţine generalul.

A doua opțiune este ca ucrainenii să efectueze o retragere parțială din teritoriul ocupat, spre zone mai fezabil de apărat. Aceasta este o opțiune cu risc mediu, mai scăzut decât cel al opțiunii 1. Ar presupune ca ucrainenii să efectueze o retragere spre un teren pre-stabilit, care este mai ușor de apărat, necesită un număr mai redus de soldaţi pentru apărare și poate fi susținut mai eficient cu focuri de artilerie, logistică şi alte funcţii. Totodată acest scenariu ar permite retrimiterea trupelor în alte activități,după operaţiune, fie de apărare în Donbas sau alte atacuri transfrontaliere în Rusia, unde există posibilitatea.

Opțiunea 2 permite Ucrainei să maximizeze beneficiile politice și strategice ale șocului, reducând în același timp riscurile să piardă forțe de luptă. Ar fi nevoie în continuare de un număr mare de soldaţi și de sprijin pentru a apăra teritoriul rusesc ocupat și ar necesita un efort major pentru a construi câmpuri de mine și alte obstacole, linii de tranșee și buncăre adânci și depozite de logistică.

Obiectivul acestei opțiuni ar fi acela de a prezenta în continuare un risc pentru suveranitatea rusă, inclusiv de a genera şi menţine o eventuală retragere a forțelor ruse din Ucraina și de a oferi Kievului o anumită pârghie în cazul în care va fi forțată la negocieri în viitorul apropiat. Umilirea lui Putin și a armatei sale este, de asemenea, importantă. Potențialele câștiguri ar putea merita riscurile din acest scenariu.

Putin a fost umilit, dar ucrainenii trebuie să se retragă din Rusia. Cele trei scenarii pentru armata Kievului. Analiză

X / Mick Ryan

A treia opțiune pentru Ucraina ar fi retragerea completă înapoi la granița internațională cu Rusia. Acest lucru ar permite Ucrainei să maximizeze beneficiile politice și strategice ale operațiunii, păstrând în același timp un număr mare de trupe cu experiență de luptă care ar putea fi angajate în operațiuni ofensive ulterioare în 2024 și 2025.

Alegând această opțiune, ucrainenii le-ar transmite rușilor mesajul că "vă putem invada și răni țara dacă vren, dar nu dorim să ne ocupăm vecinii". Deşi invazia ucrainenilor în Kursk îi poate permite lui Putin să-și întărească discursul cu privire la "amenințarea din partea NATO la adresa Rusiei", poziţia lui va părea slăbită deoarece nu a putut să-i pedepsească pe cei care au condus operațiunea.

Obiectivul acestei opțiuni ar fi umilirea lui Putin, conservarea forțelor de luptă şi trimiterea unui mesaj strategic susținătorilor Ucrainei că poate trece la ofensivă într-o manieră care prezintă un risc existențial pentru forțele terestre care conduc operaţiunea.

Cel mai probabil acest scenariu este cel care îi va oferi lui Zelenski cel mai bun impuls politic intern și ar ajuta la îmbunătățirea moralului ucrainenilor pentru că presupune conservarea 

trupelor.  O serie de factori vor influența opțiunea pe care o va alege guvernul ucrainean. Acești factori includ modul în care rușii își schimbă poziția de forță în Ucraina (inclusiv în Donbas), răspunsul rusesc la incursiunea din Kursk, considerente politice interne și internaționale și sustenabilitatea operațiunii în sine, concluzionează generalul.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina kursk ofensine incursiune scenarii armata
Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu au aceste obiecte în mașină. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 18.09.2024
Rușii sunt rugați să ajute și în pauzele de muncă la creșterea natalității
spotmedia.ro
Publicat 17.09.2024
Un oraș românesc seamănă izbitor cu Roma și Istanbul, fiind construit pe...
Gandul
Publicat 18.09.2024
Schimb de focuri în centrul Moscovei, lângă Kremlin. În atac sunt implicați...
Adevărul
Publicat 18.09.2024
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician...
A1
Publicat 16.09.2024
Horoscopul zilei de 19 septembrie 2024. Taurii trebuie să privească cu...
CaTine
Publicat 18.09.2024
Larisa Uță a răspuns la întrebarea: ”I-ai cerut 250.000 euro?” Ce avere...
spynews.ro
Publicat 18.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Ce ingrediente folosesc unguroaicele atunci când pun varză la murat, pentru a fi...
Click.ro
Publicat 18.09.2024
Ultimele mesaje transmise de submersibilul Titan au fost dezvăluite. Ce s-a...
Useit
Publicat 18.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Povestea gemenilor din Tg Jiu care au plecat de acasă și sunt de negăsit de...
Redacţia.ro
Publicat 18.09.2024
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene....
libertatea.ro
Publicat 18.09.2024
Lui Sean „Diddy” Combs i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune. Câți bani era...
ZU
Publicat 18.09.2024
Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios
Hello taste
Publicat 18.09.2024
Experiențe la fel de intense ca nașterea. Ce alte dureri se aseamănă și sunt...
Deparinti
Publicat 18.09.2024
Haos pe calea ferată, din cauza inundațiilor. Anunțul făcut de CFR, după ce...
ziare.com
Publicat 18.09.2024
Confesiunile dure ale actorului Erkan Petekkaya. În copilărie a fost dus la...
Happy
Publicat 18.09.2024
Cum acționează probioticele naturale din mâncarea fermentată. Varza murată...
Medicool
Publicat 18.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024