Putin - Erdogan, întâlnirea care poate schimba faţa războiului din Ucraina. Liderul de la Kremlin speră că turcii vor deschide o fabrică de drone Bayraktar în Rusia
La nici o mie de kilometri de România are loc întâlnirea care ar putea decide soarta războiului din Ucraina. Pe malul Mării Negre, la Soci, în staţiunea sa preferată, Vladimir Putin l-a primit pe preşedintele turc, Recep Erdogan. Este a doua întâlnire dintre cei doi lideri în ultimele trei săptămâni. Într-un gest pe care îl face rar la adresa altor lideri, Vladimir Putin l-a lăudat pe aliatul său din sânul NATO.
De Redactia Observator la 05.08.2022, 20:31Este o strângere de mână despre care atât Vladimir Putin, cât şi Recep Erdogan speră să rămână în istorie. Pentru Vladimir Putin este ocazia perfectă să arate că are încă prieteni chiar şi în NATO. Pentru liderul turc - miza este una şi mai importantă - vrea să fie cel care readuce pacea în Europa, după ce a reuşit să medieze deblocarea exportului de îngrăşăminte şi alimente ruseşti şi cerealele ucrainene. Speră acum să îl convingă pe Putin să reia negocierile cu Ucraina. "Suntem foarte încântaţi să vă vedem, bine aţi venit. Desigur că vom discuta despre problemele cu care ne confruntăm de mult timp. Mă refer la securitatea regională", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.
Liderul de la Kremlin vrea ca Turcia să deschidă în Rusia o fabrică pentru dronele Bayraktar
"Astăzi, evident că toată lumea este cu ochii pe Soci. Urmăresc şi se întreabă ce se discută şi ce se întâmplă în Soci. După întâlnirile noastre, răspunsurile la aceste întrebări îi vor duce într-o direcţie clară", a declarat Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei. Recep Erdogan mai vrea să se asigure că va avea sprijinul Rusiei în ofensiva împotriva comunităţii kurde din Siria. La schimb, liderul de la Kremlin vrea ca Turcia să deschidă în Rusia o fabrică pentru dronele Bayraktar, drone pe care armata ucraineană le-a folosit cu succes împotriva forțelor rusești. "Cred că această întâlnire va deschide un nou capitol foarte diferit. Fie că este vorba de energie, fie că este vorba de ultimele măsuri luate pentru agricultură, cereale pe linia Mării Negre. Discuții despre turism, pași făcuți în domeniul transporturilor", a declarat Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei.
De lângă Erdogan, a căreri ţară este dependentă energetic de Rusia, Vladimir Putin nu a ratat ocazia de a arunca săgeţi către Europa, care încearcă cu disperare să scape de această dependenţă. "TurkStream, în comparaţie cu toţi ceilalţi distribuitori ai noştri de hidrocarburi, funcţionează bine, ritmic, şi fără vreo eroare. Cred că partenerii europeni ar trebui să fie recunoscători Turciei pentru aprovizionarea neîntreruptă cu gaz pe piaţa europeană", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Analiştii cred însă că această prietenie este una de conjunctură. Erdogan vrea ca Turciei să i se recunoască statutul de mare putere regională, în timp ce Vladimir Putin vrea ca Turcia să nu se alăture sancţiunilor occidentale. Turcia devine astfel un punct important de transport pentru mărfurile care se îndreaptă spre Rusia, acum că multe companii occidentale nu o mai fac de teama să nu sfideze sancţiunile. Şi tot Turcia rămâne una dintre destinaţiile în care ruşii sunt primiţi cu braţele deschise în vacanţă.