Putin şi Xi Jinping strâng aliaţi anti-Occident. Întâlnire de taină la Astana, cu o săptămână înainte de summit-ul NATO
Cu o săptămână înainte de summit-ul NATO, Vladimir Putin şi-a adunat prietenii în Astana, capitala Kazahstanului. Liderul de la Kremlin face acolo planuri pentru viitorul lumii împreună cu preşedintele Chinei şi al Turciei. Zece state, printre care India şi Iran, participă la reuniunea urmărită cu atenţie în Occident. Acestea reprezintă împreună jumătate din populaţia lumii.
De Redactia Observator la 03.07.2024, 21:10La Astana, Putin a fost într-o veritabilă ofensivă diplomatică. Preşedintele rus i-a promis premierului pakistanez livrări mai mari de gaze şi petrol. Apoi, el a lăudat relaţiile bune cu Turcia la o întâlnire cu Recep Erdogan. "Continuăm să lucrăm activ într-o serie de domenii cheie ale politicii internaționale, suntem în permanență în contact cu dumneavoastră, iar ministerele și departamentele noastre fac schimb de informații, convin asupra pozițiilor în domenii cheie", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.
Străzile din Astana au fost decorate cu steaguri ale Chinei
Organizația pentru Cooperare de la Shanghai a fost înfiinţată în 2001 pentru a combate terorismul în ţările din Asia Centrală. Iniţial, grupul avea şase membri: China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan. Ulterior, au aderat India, Pakistan şi Iran, iar organizaţia a devenit un bloc anti-NATO, care are ca scop contracararea Statelor Unite şi a aliaţilor Washingtonului. După intrarea Belarusului, numărul membrilor va ajunge la zece. Împreună, ţările reprezintă 40% din populația lumii și un sfert din economia globală. Liderii grupului sunt însă Putin şi Xi Jinping, care s-au întâlnit pentru a doua oară în două luni.
"Relațiile ruso-chineze de parteneriat cuprinzător și interacțiune strategică trec prin cea mai bună perioadă din istoria lor. Cooperarea noastră nu este îndreptată împotriva nimănui. Nu creăm blocuri sau alianțe, pur și simplu acționăm în interesul popoarelor noastre", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. În Kazahstan, preşedintele chinez a fost în centrul atenţiei şi a fost primit mai bine decât Putin. El a fost aşteptat la aeroport de omologul Tokayev cu fanfară şi paradă militară.
Străzile din Astana au fost decorate cu steaguri ale Chinei, iar sute de oameni au aşteptat trecerea limuzinei lui Xi. Liderul de la Beijing este apreciat şi în Europa, dar din alte motive. Preşedintele Finlandei e sigur că Putin a ajuns dependent de ajutorul Chinei şi spune că un telefon de la Xi ar fi de ajuns ca războiul din Ucraina să se încheie. Teoria a fost respinsă de ministerul Afacerilor Externe de la Beijing. "În primul rând, China și Rusia sunt țări majore independente. China nu a creat criza din Ucraina și nici nu este parte a acesteia. Vom fi mereu de partea păcii și dialogului", a declarat Mao Ning, purtătoare de cuvânt MAE chinez. Pe de altă parte, şeful de cabinet al lui Zelenski spune că ţara lui nu este de acord să renunţe la teritorii şi la suveranitate pentru a accepta pacea propusă de Putin.