Antena Meniu Search
x

Putin s-a întâlnit cu Xi Jinping şi Erdogan: "Rusia și China au cele mai bune relaţii din istorie, nu creează niciun bloc". Ce au discutat despre Ucraina

Vladimir Putin s-a întâlnit cu Xi Jinping şi Recep Tayyip Erdogan la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), care are loc pe 3 şi 4 iulie la Astana, capitala Kazahstanului.

de Redactia Observator

la 03.07.2024 , 18:11

Președintele rus Vladimir Putin a salutat relațiile cu China despre care a spus că sunt la "cel mai bun nivel din istorie", în timpul unei întâlniri cu președintele Xi Jinping .

Cei doi lideri s-au întâlnit în capitala kazahă Astana, pentru summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), considerat de Moscova și Beijing drept un instrument de contracarare a influenței SUA și a aliaților săi în regiune. Alături de Rusia și China, patru state din Asia Centrală, India, Iran și Pakistan sunt membre ale SCO.

Rusia și China și-au adâncit legăturile politice, militare și economice de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Cu toate astea, Putin a spus că "Rusia și China nu creează niciun bloc şi nu cooperează împotriva nimănui, ci acționează în interesele popoarelor lor".

Vezi și

Ce şi-au spus Putin şi Xi

Pe acelaşi subiect

În timpul întâlnirii cu Xi, Putin a salutat OCS despre care a spus că "își consolidează rolul de pilon cheie al unei ordini mondiale multipolare echitabile".

"Relațiile ruso-chineze, parteneriatul nostru cuprinzător și cooperarea strategică traversează cea mai bună perioadă din istorie", a spus Putin. 

Putin a spus că îl așteaptă pe Xi Jinping la summitul BRICS de la Kazan în octombrie anul acesta.

La rândul său, Xi l-a numit pe Putin "vechiul său prieten" și a spus că relațiile chino-ruse au ajuns la "un nivel înalt".

"În fața situației internaționale turbulente și a mediului extern, cele două părți ar trebui să continue să susțină aspirația inițială de prietenie pentru generațiile viitoare", a spus Xi.

Putin și Erdogan au discutat sfârșitul războiului din Ucraina

Putin s-a întâlnit în marja summitului şi cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Liderul turc a spus că Ankara ar putea ajuta la stabilirea unei baze pentru a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia. El a adăugat că este posibilă o pace echitabilă care să le convină celor două părți.

"Turcia poate pune bazele unui acord de încetare a focului între Federația Rusă și Ucraina", a spus Erdogan.

Putin și Erdogan au discutat, de asemenea, despre războiul din Fâșia Gaza, precum și despre modalitățile de a pune capăt conflictului din Siria, potrivit unui comunicat al președinției turce.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi stat peste program la muncă, doar pentru a scăpa de îndatoriri personale?
Observator » Stiri externe » Putin s-a întâlnit cu Xi Jinping şi Erdogan: "Rusia și China au cele mai bune relaţii din istorie, nu creează niciun bloc". Ce au discutat despre Ucraina