Antena LIVE

Curs valutar

Radiografia atacului ucrainean eşuat la Mala Tokmachka. Cât de mari au fost de fapt pierderile şi ce arată asta despre contraofensivă

Război în Ucraina. Un atac eșuat al Ucrainei pe frontul din Zaporojie, lângă satul Mala Tokmachka, demonstrează provocările contraofensivei lansate de forţele Kievului. Rusia a avut la dispoziție 12 luni pentru a pregăti poziții defensive care sunt susținute de o forţă aeriană superioară, arată o analiză The Guardian.

De la 15.06.2023, 11:57
WhatsApp
Analiza eşecului ucrainean de la Mala Tokmachka. Twitter

Imaginile care s-au viralizat săptămâna trecută arată ceea ce a fost descris drept un eşec militar semnificativ pentru Ucraina la începutul contraofensivei. Pe un câmp deschis, din Zaporojie, împărțit de tufe de vegetaţie și un drum noroios au rămas blocate lângă un câmp minat, aproape una de cealaltă, aproximativ 12 blindate ucrainene.

O altă filmare arată cum vehiculele sunt lovite de obuze și muniţie, inclusiv un tanc Leopard furnizat de germani Ucrainei și blindate Bradley americane. Soldații aleargă prin fum de la un vehicul avariat la altul. În timpul atacului mai mulți soldați ucraineni au murit. Vehiculele avariate au fost lăsate abandonate iar comentatorii ruși s-au bucurat de eșecul ucraienilor.

Ce s-a întâmplat lângă Mala Tokmachka

Pe acelaşi subiect

Cele două tabere au oferit relatări contradictorii despre ceea ce s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 7 iunie, la 4 km sud de satul Mala Tokmachka. Rusia a exagerat amploarea eşecului ucrainean, în timp ce Ucraina a încercat să o minimizeze. Abia acum se poate constata ce s-a întâmplat cu adevărat

În cadrul unui efort mai amplu în acea zonă a frontului, 20 de vehicule blindate ucrainene, conduse de două vehicule speciale, de deminare, au pornit în ceea ce pare să fi fost o "operațiune de penetrare", care viza o zonă mai înaltă, controlată de forțele ruse, potrivit The Guardian. 

La scurt timp, mai multe mesaje postate pe rețelele de socializare au descris cum coloana s-a blocat în apropierea unui câmp minat, unde a pierdut multe dintre vehiculele sale. Potrivit unei analize făcute de Deepstatemap, un cont care urmărește situaţia războiului din Ucraina, forțele Kievului au încercat două atacuri separate, primul a implicat 9 vehicule, iar al doilea 11.

Se pare că primul grup a dat peste mine iar asta i-a alertat pe apărătorii ruși de prezența lor. Al doilea grup a fost observat rapid de dronele de recunoaștere rusești și a intrat sub focul de artilerie. La un moment dat, se pare că patru blindate Bradley - cel mai probabil din al doilea grup - au fost trimise pentru a ajuta la recuperarea soldaţilor care rămăseseră blocaţi. 

Potrivit ucrainenilor, forţele Kievului au pierdut un tanc Leopard și patru vehicule blindate folosite la transportul de trupe, după ce ruşii au deschis focul asupra lor. Alte vehicule, inclusiv un al doilea tanc Leopard, par să fi fost avariate. Unii susţin că și acest tanc a fost abandonat.

Bloggerii militari ruşi par că au depus eforturi pentru a sugera un eşec mai amplu al forțele ucrainene în zonă. O mare parte dintre filmările care au apărut online ar fi arătat același atac din unghiuri diferite.

Rusia a exagerat enorm pierderile ucrainenilor

Sergentul ucrainean Valeri Markus din Brigada 47 -  care a fost implicat în atac - ​​susţine că Rusia a exagerat enorm pierderile ucrainenilor. Într-un videoclip postat săptămâna aceasta, Valeri a spus, vizibil furios, că brigada sa a pierdut doar cinci soldați și a provocat pierderi mult mai mari părții ruse. Ruşii susţin la rândul lor că numărul soldaţilor ucraineni morţi în atac este mai mare. "Este greu pentru soldații noștri, dar luptăm. Recuperează la naiba metru cu metru de teren", a mai spus Valeri.

Detaliile atacului ucrainean eșuat rămân totuşi importante din cauza a ceea ce dezvăluie despre provocările cu care se confruntă contraofensiva Ucrainei. Rusia a avut la dispoziie un an pentru a-şi pregăti pozițiile defensive, care sunt susținute de forţa aeriană superioară a Moscovei, mult mai vizibilă de când Ucraina și-a început ofensiva.

Phillips P O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea din St Andrews, a sugerat că astfel de pierderi sunt de aşteptat din cauza naturii luptelor. "Este clar că această operațiune va dura ceva timp. Ucraina încearcă să facă ceva ce nu a fost realizat cu succes vreodată. Ei încearcă să execute o ofensivă la scară largă cu ajutorul blindatelor, dar fără supremație aeriană, împotriva unui inamic care a săpat tranşee şi care deține o mare rezervă de armament defensiv.

Multe dintre avantajele pe care Ucraina le-a putut folosi în mod eficient pentru a încetini avansului rusesc la un ritm de melc în ultimele șase luni aparţin acum rușilor. Ucrainenii sunt nevoiţi să se confrunte cu faptul că acum trebuie să trimită forțe înainte, inclusiv tancuri, transportoare și alte vehicule și trebuie să opereze într-un mediu în care sunt amenințați de un număr mare de sisteme diferite - cum ar fi racheta anti-vehicul, portabilă, aproape omniprezentă."

Ucraina înregistrează pierderi semnificative și face progrese lente

Acest lucru a fost subliniat şi într-un briefing de miercuri al oficialilor occidentali, care sugera că Ucraina înregistrează pierderi semnificative și face progrese lente către linia principală de apărare a Rusiei.

Potrivit acestora, contraofensiva este încă la începutul ei și a implicat o formă de război nemaivăzut de decenii, deoarece forțele ucrainene sunt forțate să meagă în coloană, cu blindatele prin câmpurile cu mine, în timp ce se îndreaptă către principalele linii ruseşti de apărare, care în unele situaţii se află la 20 de km distanţă de poziţiile ucrainene. 

"Vulnerabilitatea coloanelor clasice prin câmpurile minate face ca blindatele ucrainene să fie foarte vulnerabile la atac", a comentat un oficial.

Oficialii au sugerat că "luptele dureroase și costisitoare" ar putea dura mai multe luni. "Acest lucru este incredibil de dificil. Rusia și-a făcut în general o apărare bună din pozițiile lor bine pregătite și a revenit la liniile tactice... Ideea că rușii urmau să intre în colaps și că ucrainenii urmau să treacă direct prin liniile lor defensive nu era decât un vis nebun."

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025