Război şi propagandă. Cum se revoltă oamenii de cultură din Rusia împotriva măsurilor impuse de Vladimir Putin
Războiul de la sol este dublat de unul mediatic. După ce a interzis cuvintele război şi invazie din discursul mediatic, dar şi din şcoli, Vladimir Putin a pus lacătul pe televiziunile independente. , Duma votează azi pedepsirea cu până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea informaţiilor false. Jurnalişti, artişti, scriitori şi oameni de rând îi ţin piept ţarului şi demisionează.
De Redactia Observator la 04.03.2022, 22:06- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
"Prieteni, încheiem emisia de astăzi cu această imagine.
Şi luăm o pauză mai mare cu acest post TV.
Nu războiului...
Nu războiului..."
- Război Rusia - Ucraina, ziua 9 LIVE TEXT. Ambasada SUA din Ucraina spune că atacul asupra centralei din Zaporojie...
- Închisoare pentru rușii care răspândesc "informații mincinoase" despre armată. Putin a semnat legea
- Invazia Rusiei în Ucraina riscă să destabilizeze economia mondială. Cum se va resimţi costul invaziei în lume
Un protest simbolic, în ultima oră de emisie. Televiziune adresată mai ales generaţiei tinere, cu 8 ani de emisie în spate, deseori critică la adresa Kremlinului, TV Rain este cea mai recentă victimă a războiului din Ucraina. Postul rusesc a fost închis de autorităţi sub acuzaţia de cenzură şi incitare la rebeliune. Moscova a interzis şi cuvintele "invazie", "ofensivă" sau "război". Cu lacrimi în ochi, jurnaliştii şi-au luat, pe rând, rămas bun de la public. Iar după ce au părăsit studioul.
Alegerea piesei lui Ceaikovksi nu e întâmplătoare. Lacul lebedelor a fost difuzat de televiziunea de stat în august 1991 în locul protestelor care au cuprins ţara.
E un simbol al rebeliunii faţă de dictatură.
Natalia Sindeyeva, directoarea postului TV: Sper din tot sufletul că vom mai reveni în direct. Nu vom ceda niciodată şi vreau să ştiţi că asta nu înseamnă că noi dăm înapoi.
Închiderea ultimului post tv independent din Rusia vine exact în ziua în care Duma a votat legea care pedepseşte dezinformarea cu ani grei de închisoare.
Decizia s-a luat în unanimitate. Între 5 şi 10 ani de închisoare riscă cei acuzaţi că se folosesc de poziţia lor ca să împrăştie ştiri false. Dacă acestea au consecinţe grave, pedepsa poate ajunge la 15 ani de închisoare.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Oamenii noștri luptă din greu şi înţeleg pe deplin cauza pentru care luptă. Soldații și ofițerii rămân pe poziții chiar și după ce au fost răniți. Îşi sacrifică viața, pentru a-și salva colegii soldați și civili.
Niciun cuvânt însă despre soldaţii dezertori sau cei care au povestit în faţa camerelor că au fost trimişi la război fără acte şi telefoane, ca să nu comunice, şi cu mâncare pentru 3 zile.
"Am primit ordin să înaintăm spre capitala Ucrainei, Kiev, şi să oferim suport pentru a ocupa capitala".
Moscova spune că 498 de soldaţi ruşi au murit de la începutul operaţiunii militare, în timp ce Ucraina dă peste 9 mii. În faţa noii linii a Kremlinului, mulţi jurnalişti ai televiziunii de stat au demisionat.
Război Rusia - Ucraina, ziua 9
Un incendiu a izbucnit, în această dimineață, la centrala nucleară de la Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, relatează BBC News, care citează declaraţiile primarului localităţii învecinate Enerhodar, conform căruia focul de la cea mai mare centrala nucleară din Europa fost provocat de bombardamentele ruseşti. Din fericire, nu au fost raportate modificări ale nivelului de radiaţii. Joe Biden a vorbit cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre incident, potrivit CNN. Între timp, sute de mii de oameni fug din Ucraina.