Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Invazia Rusiei în Ucraina riscă să destabilizeze economia mondială. Cum se va resimţi costul invaziei în lume

Preţuri record la petrol, gaz, grâu, materii prime... Invazia Rusiei în Ucraina riscă să destabilizeze economia mondială, încă puternic afectată de criza COVID. Sunt scăderi masive pe bursele din toată lumea, inclusiv la Bucureşti. În Ucraina, e dezastru. Zonele ocupate de ruşi sunt neadministrate. Iar la Moscova e panică. Rubla valorează acum mai puţin de 1 cent. Indiferent cine va câştigă războiul, în final toată lumea pierde. 

de Redactia Observator

la 04.03.2022 , 21:25

Toată lumea simte costul invaziei. Cel mai mult, Ucraina, bombardată de armata lui Putin. Ucrainenii găsesc cu greu mâncare în magazine, iar preţurile au crescut de 4-5 ori. În zonele capturate de ruşi e un peisaj dezolant. În Herson, de exemplu, flutură în continuare drapelul ucrainean. Ruşii par să nu aibă niciun interes să preia administrarea oraşului. 

Ihor Kolykhaiev, primar Herson: Nu e uşor deloc. Ne străduim, totuşi, să stingem incendiile, să furnizăm apă caldă, căldură.

Zona e aproape şi de o catastrofă ecologică, nu doar umanitară. Cea mai mare fermă de păsări din Europa, situată lângă Herson, a rămas fără curent electric. Nu mai poate fi aprovizionată cu furaje. Trei milioane de pui mor de foame. 

Vezi și

Cum se resimt sancţiunile occidentale la Moscova

Pe acelaşi subiect

La Moscova e disperare. Lista companiilor occidentale care părăsesesc Rusia se lungeşte. Inclusiv casa de modă Hermes şi gigantul Microsoft sunt pe lista celor aproape 150 de firme care au decis să-i boicoteze pe ruşi. Rubla și-a pierdut 20 la sută din valoare faţă de dolarul american. Iar cozile de la bănci sunt o dovadă clară că ruşii sunt speriaţi. 

"Am schimbat toţi banii pe care-i aveam în dolari şi euro. Rusia nu are economie. Economia noastră nu valorează nimic".

"Toţi suferim din cauza căderii rublei. Toţi suferim din cauza acţiunilor lui Vladimir Putin, din cauza acestei politici agresive faţă de Ucraina. Vom duce greul toată viaţa, pentru că noi suntem acum o ţară izolată".

Anton Barbashin, analist politic din Rusia: În Rusia, toţi sunt în stare de şoc. La astfel de sancţiuni nu s-a aşteptat absolut nimeni. Unii estimeză că va fi o criză mult mai profundă decât cea din 2008. Rubla s-a prăbuşit şi e clar că va fi şi mai complicat. Cred că este sfârşitul regimului Putin, dar nu ştiu cât va dura până se va întâmpla asta.

Parlamentul rus a încercat să atenueze şocul şi a votat un pachet nou de legi. Printre măsuri, amânarea plăţii ratelor. 

Criza din Ucraina a trecut graniţa şi în România

La pompă, preţurile explodează, pâinea se scumpeşte. În plus, statul trebuie să crească cheltuielile de apărare şi să găsească 1 miliard de euro pentru valul de refugiaţi. 

Dan Schwartz, analist fiscal: Inflaţie, scăderea ritmului de dezvoltare. Imigranţii ucraineni la noi vor reprezenta o preocupare pentru statul şi Guvernul român. E nevoie de bani, care să fie investiţi. România nu are astfel de resurse financiare disponibile. De aceea, trebui să facă apel în mod serios la susţinerea Uniunii Europene.

Şocul este resimţit şi pe Bursa de la Bucureşti. De când a început războiul, s-au evaporat peste 7 miliarde de euro.

Război Rusia - Ucraina, ziua 9

Un incendiu a izbucnit, în această dimineață, la centrala nucleară de la Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, relatează BBC News, care citează declaraţiile primarului localităţii învecinate Enerhodar, conform căruia focul de la cea mai mare centrala nucleară din Europa fost provocat de bombardamentele ruseşti. Din fericire, nu au fost raportate modificări ale nivelului de radiaţii. Joe Biden a vorbit cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre incident, potrivit CNN. Între timp, sute de mii de oameni fug din Ucraina.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri externe » Invazia Rusiei în Ucraina riscă să destabilizeze economia mondială. Cum se va resimţi costul invaziei în lume