Reacția NATO după ce Rusia a ordonat retragerea soldaților de la granița cu Ucraina. Arsenalul trimis de Putin în Crimeea
Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că a început retragerea trupelor mobilizate în Crimeea spre bazele lor permanente după participarea acestora la exerciţii militare, a relatat agenţia TASS, citată de Reuters.
De Redactia Observator la 23.04.2021, 11:01Rusia a anunţat joi că a ordonat trupelor sale să revină la bazele lor permanente din zona de graniţă cu Ucraina, aparent punând capăt mobilizării a zeci de mii de soldaţi la frontiera ruso-ucraineană, ceea ce a suscitat îngrijorarea Occidentului, notează agenţia de presă britanică.
Anunțul Rusiei trebuia pus în practică de multă vreme, a reacționat un oficial al NATO, adăugând că alianța va rămâne vigilentă. „Orice demers către detensionare este important și trebuia pusă în practică de multă vreme”, a declarat un oficial NATO pentru Reuters. „NATO rămâne vigilentă și vom continua să monitorizăm îndeaproape comasarea de soldați nejustificată a Rusiei în Ucraina și în jurul acesteia”, a spus oficialul.
Oficialul a declarat că NATO a fost alături de Ucraina, care nu este membră a alianței, și a solicitat Rusiei de mai multe orisă-și retragă toate forțele de pe teritoriul Ucrainei.
"Cunoaștem foarte bine tensiunile care se creează acolo. Ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijorați" a anunțat joi și președintele Klaus Iohannis. Desfăşurarea de forţe fără precedent din Marea Neagră a fost monitorizată cu atenţie. România era pregătită să stabilească oricând un plan concret de acţiune. Îngrijorările s-au amplificat după ce Rusia a blocat spațiul aerian, dar și pe cel maritim din nordul Mării Negre, în vederea unor ample exerciţii militare.
Restricţiile vizează coasta de sud a Peninsulei Crimeea de la Sevastopol la Feodosia, dar şi o parte a apelor internaţionale din Marea Neagră aflate în prelungirea coastei. Aici, avioanele nu pot zbura la mai puţin de 19 mii de kilometri altitudine. La exerciţiile militare, au fost aduse zeci de tancuri, peste 20 de nave de război, mai multe portavioane şi 50 de avioane de luptă Sukhoi. Zonele au fost declarate temporar periculoase pentru zborurile aeriene şi Statele Unite au avertizat avioanele comerciale să aleagă rute alternative.
Ce arsenal și-a mutat Rusia în Crimeea
Imaginile din satelit arătau forţe militare numeroase staţionate în regiune: peste 120 de mii de militari, zeci de mii de vehicule, dar şi 15 avioane de luptă supersonice.
NATO şi Ucraina au cerut Rusiei reducerea efectivelor de la graniţă şi stoparea agresiunilor din Marea Neagră. ”Domnule Putin, sunt gata să merg mai departe şi vă invit să ne vedem oriunde în Donbas. Nu ne este frică, pentru că avem o armată incredibilă”, a transmis Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.
Vladimir Putin nu părea, însă, impresionat nici de apelul preşedintelui ucrainean, nici de avertismentele statelor occidentale. A declarat tranşant: să nu depăşească limita roşie în privinţa relaţiilor bilaterale. ”Acţiunile ostile împotriva Rusiei nu se mai opresc. Unele ţări au creat un obicei indecent de a da vina pe Rusia pentru orice. A devenit un sport.” a acuzat Vladimir Putin.
Joi, însă, ministrul rus al apărării a anunţat că exerciţiul militar de la graniţa cu Ucraina s-a încheiat, iar unităţile mobilizate în acest scop vor fi retrase. ”Consider că obiectivul exerciţiului a fost îndeplinit”, a stabilit Serghei Șoigu. Statul Major General, comandanţii districtelor militare şi forţele aeropurtate trebuie să înceapă, la 23 aprilie, retragerea trupelor în bazele lor permanente.
Armamentul adus din alte regiuni ale Rusiei rămâne, însă, depozitat în apropierea graniţei, în vederea altor exerciţii. Preşedintele Ucrainei a salutat retragerea trupelor ruse. Iar NATO consideră că această măsură trebuia luată de mult timp şi precizează că va continua să monitorizeze situaţia.