Reacțiile liderilor lumii după condamnarea lui Alexei Navalnîi la închisoare cu executare
Un tribunal din Moscova l-a condamnat, marți, la doi ani și opt luni de închisoare pe Alexei Navalnîi, principalul opozant al președintelui Vladimir Putin, ignorând criticile Occidentului și protestele masive pro-Navalnîi
De Iulia Iancu la 03.02.2021, 14:15- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Arestarea şi condamnarea lui Alexei Navalnîi şi reprimarea manifestaţiilor la care se cere eliberarea acestuia au provocat un val de condamnări la nivel internaţonal şi prevestesc noi tensiuni ruso-occidentale, după ce Moscova a respins criticile.
Statele Unite, Uniunea Europeană, Germania, Franţa, Marea Britanie, au cerut "eliberarea imediată" a disidentului rus.
Angela Merkel: Verdictul împotriva lui Navalnîi, departe de normele statului de drept
"Sentința în cazul lui Alexei Navalnîi este foarte departe de normele statului de drept", a transmis purtătorul de cuvânt al cancelarului german.
Angela Merkel a cerut, marți, eliberarea imediată a opozantului lui Vladimir Putin și oprirea reprimărilor violente a protestelor pro-Navalnîi.
"Verdictul împotriva lui Aleksei Navalnîi este foarte departe de normele statului de drept. Navalnîi trebuie să fie eliberat imediat. Violenţa contra manifestanţilor paşnici trebuie să înceteze", a scris cancelarul federal într-un mesaj publicat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert.
Și ministrul german de externe, Heiko Maas, a descris-o decizia drept o „lovitură amară” pentru statul de drept din Rusia.
SUA cere eliberarea imediată a disidentului rus
Șeful diplomației americane Antony Blinken și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la condamnarea lui Alexei Navalnîi. SUA cere eliberarea imediată a disidentului rus.
''În timp ce lucrăm cu Rusia pentru apărarea intereselor Statelor Unite, ne vom coordona îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri pentru ca Rusia să răspundă pentru nerespectarea drepturilor cetăţenilor săi. La fel ca orice cetăţean rus, Navalnîi trebuie să beneficieze de drepturile garantate de Constituţia rusă.
''Reiterăm apelul către guvernul rus de a-i elibera imediat şi necondiţionat pe Aleksei Navalnîi precum şi sute de alţi cetăţeni ruşi arestaţi pe nedrept în ultimele săptămâni pentru simpla exercitare a drepturilor lor, în special dreptul la libertatea de expresie şi la reuniune paşnică'', a transmis Blinken.
UE: Condamnarea lui Aleksei Navalnîi încalcă angajamentele internaţionale ale Rusiei
Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, cere eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi.
''Condamnarea lui Aleksei Navalnîi încalcă angajamentele internaţionale ale Rusiei în cea ce priveşte statul de drept şi libertăţile fundamentale. Cer eliberarea lui imediată'', a spus Josep Borrell într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.
Franța: Condamnarea lui Aleksei Navalnîi, inacceptabilă
Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a transmis că sentința în cazul lui Navalnîi este "inacceptabilă" și cere eliberarea imediată a opozantului lui Vladimir Putin.
''Condamnarea lui Aleksei Navalnîi este inacceptabilă. Solicit eliberarea sa imediată. Respectarea drepturilor omului precum şi cea a libertăţii democratice nu sunt negociabile'', a transmis Emmanuel Macron.
Reacția Kremlinului în urma criticilor din Occident
Sentința în cazul lui Alexei Navalnîi este puțin probabil să afecteze în mod semnificativ situația politică din Rusia, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie TASS.
"Situația politică din țară are mai multe nuanțe. Țara se pregătește pentru alegerile parlamentare din septembrie, se formează noi partide politice deci este puțin probabil să existe un efect semnificativ", în urma protestelor pro-Navalnîi și a criticilor aduse de oficialii din Occident.
Cine este Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi este avocat, iar alături de Bors Nemțov a condus protestele din 2011 – 2013.
Principalul opozant al lui Vladimir Putin a încercat să candideze la alegerile prezindeţiale din 2018, dar Comisia Electorală rusă a respins candidatura sa. În 2020, Alexei s-a opus modificării Constituţiei ruse, prin care ldierul de la Kremlin a obţinut anularea mandatelor de preşedinte şi poate candida din nou în 2024.
Pe 20 august 2020, Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, numit novichok. El a fost transferat de urgenţă în Berlin, la o clinică privată pentru tratament. După două săptămâni, Alexei şi-a revenit din coma indusă şi a avut un regim de reabilitare. La revenirea în Rusia, în ianuarie 2021, acesta a fost arestat, iar pe 2 februarie, Alexei Navanîi a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare.