Video

Imediat după ce a fost condamnat la închisoare, Alexei Navalnîi i-a desenat soției o inimă din sala de judecată

De Iulia Iancu.
Publicat: 03.02.2021, 11:37.
Actualizat: 03.02.2021, 11:39

Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe Alexei Navalny la doi ani și opt luni de închisoare, fiind găsit vinovat de încălcarea termenilor eliberării condiţionate după o sentinţă primită în 2014. Sentința sa a scos mii de oameni în stradă.

Alexei Navalnîi, în boxa condamnaților

Alexei Navalnîi, în boxa condamnaților

Getty Images

După aflarea sentinței, mii de oameni au ieșit pe străzile mai multor orașe din Rusia, scandând mesaje împotriva președintelui Vladimir Putin, scrie The Guardian. Peste 1.000 de protestatari au fost arestați, potrivit grupului independent de monitorizare OVD-info.

Înainte de a afla decizia judecătorilor, principalul opozant al liderului de la Kremlin i-a transmis un mesaj soției sale, Iulia, din boxa condamnaților: activistul i-a desenat o inimă și a consolat-o, strigând că "totul va fi bine". Soția sa și-a scos masca, a zâmbit, apoi i-a făcut un semn cu mâna.

Reacții internaționale după condamnarea lui Alexei Navalnîi

Decizia Kremlinului de a-l trimite pe Navalnîi la închisoare a venit în ciuda protestelor masive și a reacțiilor internaționale din partea guvernului SUA și a altor lideri UE. Diplomați din peste șase state occidentale au participat la proces.

În fața judecătorilor, Alexei Navalnîi l-a acuzat din nou pe Vladimir Putin că a ordonat asasinarea sa cu otrava Novichok.

Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a declarat că Washingtonul este „profund îngrijorat” și a reiterat apelurile pentru eliberarea imediată a lui Navalnîi.

Premierul britanic Boris Johnson a descris hotărârea autorităților ruse drept „lașitate pură”, pentru că nu a reușit să îndeplinească „cele mai de bază standarde ale justiției”.

„Alexey Navalny trebuie eliberat imediat”, a transmis șeful Executivului britanic.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a descris-o decizia drept o „lovitură amară” pentru statul de drept din Rusia.

Principalul rival al lui Vladimir Putin a fost arestat la întoarcerea în Rusia luna trecută, după ce a supraviețuit unei suspiciuni de tentativă de asasinare a FSB în august 2020 cu otrava Novichok similară cu cea folosită la Salisbury în 2018.

„Cineva nu a vrut să fac un singur pas pe teritoriul țării mele, ca om liber. Și știm cine și știm de ce - ura și frica unui singur om, care trăiește într-un buncăr, pe care l-am jignit supraviețuind când a încercat să mă ucidă”, a declarat Navalnîi despre Putin.

De ani de zile, guvernul rus îl hărțuise pe Navalnîi, precizează The Guardian, plasându-l sub arest la domiciliu, încarcerându-i pe asistenții săi și încarcerându-l pe fratele său timp de trei ani și jumătate, în 2014.

Alexei Navalnîi, în boxa condamnaților

Getty Images

Cine este Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi este avocat, iar alături de Bors Nemțov a condus protestele din 2011 – 2013.

Principalul opozant al lui Vladimir Putin a încercat să candideze la alegerile prezindeţiale din 2018, dar Comisia Electorală rusă a respins candidatura sa. În 2020, Alexei s-a opus modificării Constituţiei ruse, prin care ldierul de la Kremlin a obţinut anularea mandatelor de preşedinte şi poate candida din nou în 2024.

Pe 20 august 2020, Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, numit novichok. El a fost transferat de urgenţă în Berlin, la o clinică privată pentru tratament. După două săptămâni, Alexei şi-a revenit din coma indusă şi a avut un regim de reabilitare. La revenirea în Rusia, în ianuarie 2021, acesta a fost arestat, iar pe 2 februarie, Alexei Navanîi a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.