Antena Meniu Search
x

Video Haos în Rusia, după condamnarea lui Alexei Navalnîi. Mii de oameni au ieşit în stradă, mulţi dintre ei au fost arestaţi

A fost haos seara trecută pe străzile din capitala Rusiei. Mii de oameni au protestat după ce liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi, a fost condamnat la 2 ani şi opt luni de închisoare cu executare. El a fost găsit vinovat de încălcarea condițiilor pedepsei iniţiale. 

de Redactia Observator

la 03.02.2021, 12:13

Sursa foto; Profimedia Vezi și
  • Navalnîi a fost condamnat la 2 ani şi opt luni de închisoare.
  • Președintele Consiliului European, liderul Franţei şi preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, au condamnat decizia instanţei ruse. 

La aflarea sentinţei, ruşii au ieşit în stradă să ceară eliberarea lui. Autorităţile au intervenit în forţă, însă, şi i-au arestat pe mulţi dintre ei.

Rusia fără Putin! Rusia fără Putin!

Vestea că Alexei Navalnîi a fost condamnat la închisoare a scos din nou ruşii în stradă, seara trecută. Iar intervenţia forţelor de ordine a fost brutală. Imaginile apărute în spaţiul public arată cum manifestanţii au fost bătuţi, smulşi din maşini şi duşi la secţiile de poliţie.

Doar la Moscova au fost peste 1.000 de persoane reţinute.

Chiar şi aşa, mii de oameni au continuat protestele şi au cerut eliberarea lui Navalnîi. 

Navalnîi a fost condamnat la 2 ani şi opt luni de închisoare

Judecătorul a decis că principalul opozant al lui Putin a încălcat termenii eliberării condiţionate după o sentinţă primită în 2014. Astfel, Navalnîi a fost condamnat la 2 ani şi opt luni de închisoare, restul pedepsei iniţiale de trei ani şi şase luni. În timpul procesului, Navalnîi a ridiculizat argumentele acuzării și l-a numit pe liderul de la Kremlin "Putin otrăvitorul". 

Olga Mikhilova, avocata lui Navalnîi: Vom face recurs. Vom informa, de asemenea, Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei.

Liderii europeni au reacţionat imediat şi au cerut eliberarea lui Alexei Navalnîi.

Președintele Consiliului European, liderul Franţei şi preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, au condamnat decizia instanţei ruse. 

Alexei Navalnîi a fost arestat la revenirea în Rusia

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020.

O instanţă judiciară a decis menţinerea în detenţie a lui Aleksei Navalnîi 30 de zile. Serviciul rus al Penitenciarelor a comunicat că Aleksei Navalnîi a încălcat termenii unei sentinţe cu suspendare. Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Un termen al controlului judiciar expirase pe 30 decembrie 2020, iar Navalnîi ar fi trebuit să se prezinte la o secţie judiciară.

În plus, Comitetul rus pentru Investigaţii a anunţat recent că Aleksei Navalnîi este vizat de o anchetă privind "fraude de amploare". Liderul opoziţiei ruse este suspectat că ar fi utilizat în scopuri personale fonduri colectate pentru organizaţiile civice pe care le conduce, valoarea presupuselor fraude fiind de 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro). Aleksei Navalnîi conduce mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru drepturile omului şi combaterea corupţiei.

Zeci de mii de persoane au protestat în Rusia în ultimele săptămâni, cerând eliberarea lui Aleksei Navalnîi. De asemenea, UE și SUA au cerut eliberarea liderului opoziţiei ruse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Haos în Rusia, după condamnarea lui Alexei Navalnîi. Mii de oameni au ieşit în stradă, mulţi dintre ei au fost arestaţi