Jumătate din populația lumii, sub restricții din cauza pandemiei de coronavirus
Jumătate din populaţia lumii trăieşte sub restricţii din cauza pandemiei! Aproape patru miliarde de oameni din 90 de ţări sunt afectaţi de măsurile luate pentru limitarea răspândirii virusului. Ultima pe lista restricţiilor este Thailanda, unde autorităţile au suspendat şi zborurile internaţionale.
De Redactia Observator la 03.04.2020, 23:44- Jumătate din populația lumii, sub restricții din cauza pandemiei de coronavirus
- Franța, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii sunt printre cele mai afectate țări din lume
Jumătate din populaţia lumii trăieşte sub restricţii din cauza pandemiei! Aproape patru miliarde de oameni din 90 de ţări sunt afectaţi de măsurile luate pentru limitarea răspândirii virusului. Ultima pe lista restricţiilor este Thailanda, unde autorităţile au suspendat şi zborurile internaţionale pentru două săptămâni. Iar numărul persoanelor infectate în întreaga lume a depăşit un milion. Un sfert dintre cazuri sunt în Statele Unite. Cu aproape o mie de morţi în ultimele 24 de ore, americanii au înregistrat până acum peste 6.000 de decese. Astăzi, Spania a devenit focarul Europei, după ce a depăşit Italia la numărul de cazuri confirmate, peste 117.000. Guvernul de la Madrid a anunţat astăzi încă 932 de morţi. Există şi o rază de speranţă. În Italia pare că apogeul îmbolnăvirilor a fost atins. În urmă cu puţin timp a venit şi bilanţul zilei din pensinsulă: 766 de decese astăzi.
Un bărbat în vârstă de 93 de ani, vindecat de coronavirus, a fost aplaudat îndelung de medici şi asistente, la ieşirea din spital. Este un caz extrem de rar în Spania, noul focar al Europei. În schimb, o femeie de 88 de ani din Barcelona a murit, după ce i s-a refuzat internarea în spital.
Angela Llobell, asistentă: O persoană cu mai multe patologii, în vârstă de 80 de ani, nu ar putea să intre la terapie intensivă, acum. Ventilatoarele sunt păstrate, acum, pentru oamenii care au şanse mai mari de supravieţuire.
În Italia, 73 de medici şi-au pierdut viaţa în lupta cu noul virus. Asistenta care a devenit imaginea cadrelor medicale din prima linie a fost infectată cu COVID 19. Chiar şi aşa, vrea să se întoarcă să-şi ajute colegii.
"Nu zic sa veniți o dată pe săptămână la cumpărături. Măcar o dată la şase zile!".
Angajaţii din supermarketuri sunt indignaţi că mulţi oamenii văd cumpărăturile ca un pretext pentru a ieşi zilnic din casă.
"Eu vin la muncă pentru că oamenii trebuie să-şi facă cumpărăturile. Şi, când colo? Ascultați aici: un sul de saci de gunoi... Un bon de 6 euro. Iată un alt bon. De 7 euro. Astea sunt cumpărături?".
În Marea Britanie, oamenii izolaţi în case au aplaudat îndelung personalul medical aflat în prima linie. Printre ei a fost şi premierul Boris Johnson, care se luptă în continuare cu virusul.
Bilanţul devine tot mai sumbru şi în Franţa. Numărul morţilor a ajuns la aproape 5.400, după ce au fost raportate aproape 900 de decese doar din căminele de bătrâni. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 95% dintre victimele din Europa aveau peste 60 de ani.
Statele Unite sunt epicentrul pandemiei. Sunt peste 250.000 de cazuri confirmate, iar cadrele medicale din New York şi California nu mai fac faţă. Au ieşit în stradă, pentru a cere echipamente de protecţie.
Laura Ucik, medic: În fiecare zi, când merg la lucru, mă simt ca un miel dus la tăiere. Colegii mei şi cu mine ne scriem testamentele. Eu am 28 de ani. Ne temem că nu vom supravieţui acestei pandemii.
Numai în New York au murit peste 2.500 de oameni. Trupurile neînsufleţite sunt scoase de la morgă pe timpul nopţii, pentru a nu-i afecta emoţional pe locuitorii metropolei.