Moscova amenință cu o ”nouă criză a rachetelor” dacă Vestul nu acceptă solicitările lui Putin. Reuniune a Consiliului NATO-Rusia pe 12 ianuarie
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a decis să convoace Consiliul NATO-Rusia pe 12 ianuarie. Între timp, Rusia amenință voalat cu o ”nouă criză a rachetelor” dacă Vestul nu acceptă solicitările lui Vladimir Putin ca NATO să-și oprească extinderea către Est şi să nu mai stabilească baze militare lângă Rusia.
De Redactia Observator la 27.12.2021, 13:36- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
În ultimele luni, Jens Stoltenberg a propus în repetate rânduri Moscovei să reia dialogul în cadrul acestui organism de cooperare creat în 2002, în prezent suspendat din cauza conflictului din Ucraina, însă autorităţile ruse nu au răspuns favorabil, relatează Agerpres.
Pentru această întâlnire convocată pe 12 ianuarie "suntem în contact cu Rusia", a indicat oficialul NATO sub protecţia anonimatului. În ultimii şapte ani, Alianţa Nord-Atlantică a denunţat în mod constant anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi a cerut respectarea suveranităţii teritoriale a Ucrainei. Rusia şi tabăra occidentală se acuză reciproc de provocări prin întărirea capacităţilor militare la graniţele comune.
La mijlocul lunii decembrie, Rusia a prezentat două proiecte de tratate, unul destinat Statelor Unite, celălalt NATO, în care îşi prezintă cererile de obţinere a unor garanţii care să ducă la detensionarea situaţiei. Aceste documente interzic extinderea NATO, în special către Ucraina, şi limitează cooperarea militară occidentală în Europa de Est şi fostele ţări membre ale URSS fără a impune măsuri similare Rusiei.
Reuniunea din 12 ianuarie este prima propusă de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg după ce Rusia şi-a anunţat solicitările. În aceaşi zi este programată şi o întâlnire a Comitetului Militar al NATO, care reuneşte şefii de stat major ai apărării din cele 30 de ţări membre. Joi, Jens Stoltenberg şi-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina şi hotărârea de a proteja toţi aliaţii NATO împotriva acţiunilor Rusiei, afirmând în acelaşi timp că este întotdeauna deschis pentru un dialogul cu Rusia.
- Vladimir Putin a dat şah-mat Europei. Cum a încolțit liderul rus Occidentul. Analiză CNN
- Vladimir Putin avertizează că Rusia „pur și simplu nu are unde să se retragă” dacă apar forțe armate...
- Vladimir Putin, reacţie dură despre extinderea NATO: "Ne-au înşelat în mod grosolan! Apar sistemele de armament...
Moscova consideră că ameninţarea unei noi crize a rachetelor este serioasă
Moscova consideră că ameninţarea unei noi crize a rachetelor este una serioasă, a declarat luni ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, în contextul în care Rusia şi puterile occidentale se află în impas cu privire la Ucraina, relatează Reuters. Pe parcursul crizei, Rusia a oscilat între o retorică dură, apeluri la dialog şi avertismente dure, Riabkov comparând în mod repetat situaţia cu criza rachetelor din Cuba din 1962, când lumea a fost în pragul unui război nuclear.
Tot luni Districtul militar de Vest al Rusiei a anunţat organizarea unui exerciţiu militar de antrenament pentru respingerea unui atac aerian masiv al unui adversar. Aproximativ 1.000 de soldaţi au luat parte la operaţiune, a transmis Interfax.
Rusia a adunat zeci de mii de soldaţi în puncte de pregătire din apropierea Ucrainei şi a cerut ca vecinul său sudic să nu fie primit în NATO şi să nu fie desfăşurate arme ofensive acolo sau în alte ţări vecine. Unele trupe au început să se întoarcă la bazele permanente după exerciţii în apropierea Ucrainei.
Kremlinul anunţă că negocierile cu NATO pe tema garanţiilor de securitate au sens pentru Rusia
Kremlinul a anunţat luni că are sens pentru Rusia să poarte negocieri cu NATO pe tema garanţiilor de securitate pe care le solicită din partea Occidentului, dincolo de negocierile bilaterale cu Statele Unite ale Americii, transmite Reuters.
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a anunţat duminica aceasta că a primit o propunere din partea NATO de a începe negocierile privind preocupările de securitate ale Moscovei la data de 12 ianuarie şi că ia în calcul această variantă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că negocierile cu NATO au sens şi că aranjamentele sunt puse la punct prin intermediul canalelor diplomatice.