Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Putin vrea să interzică extinderea NATO şi înfiinţarea de baze militare lângă Rusia. Lista de cerințe, prezentată în premieră de Moscova

Rusia a dezvăluit vineri propunerile sale pentru limitarea influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea sa şi doreşte să negocieze ''chiar de sâmbătă'' cu SUA aceste măsuri pe care Moscova le prezintă drept esenţiale pentru evitarea unei escaladări.

de Redactia Observator

la 17.12.2021 , 22:25

Aceste documente sunt publicate pe fondul unei acutizări a tensiunilor ruso-occidentale în jurul Ucrainei, americanii şi europenii acuzând Moscova că pregăteşte o ofensivă militară împotriva acesteia, potrivit Agerpres, care citează AFP. 

Moscova prezintă două proiecte de trat care interzic extinderea NATO şi înfiinţarea de baze militare în apropierea Rusiei

Cele două texte, denumite ''Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate'' şi ''Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre'' ale NATO, cuprind în special interzicerea oricărei noi extinderi a Alianţei Nord-Atlantice şi a stabilirii de baze militare americane în ţările din fostul spaţiu sovietic.

Vezi și

''Este esenţial ca garanţiile de securitate pentru Rusia să fie aşternute pe hârtie şi să aibă forţă de drept'', a declarat Serghei Riabkov, vice-ministrul de externe rus, care a prezentat presei aceste documente ce au fost transmise săptămâna trecută unei înalte responsabile a diplomaţiei americane.

Pe acelaşi subiect

Riabkov a cerut de asemenea deschiderea de negocieri ''chiar de sâmbătă 18 decembrie'', anunţând că Moscova a propus Washingtonului ca aceste tratative să se desfăşoare la Geneva.

Rusia cere o relansare a relației cu NATO de la zero

Conform oficialului rus, date fiind ''lipsa totală de încredere reciprocă'' şi politica ''agresivă'' a NATO ''în vecinătatea Rusiei'', aceste propuneri reprezintă un mijloc de restabilire a unei cooperări ruso-occidentale, sau o ''relansare a relaţiei plecând de la o pagină albă''.

Printre alte obligaţii, aceste tratate propuse de Moscova nu ar permite Statelor Unite să-şi creeze baze militare în orice ţară nemembră a NATO care a făcut parte din URSS şi nici să ''utilizeze infrastructurile lor pentru orice activitate militară sau să dezvolte o cooperare militară bilaterală'' cu respectivele state.

De asemenea, Rusia cere ca toate statele membre ale NATO să se angajeze că această alianţă nu se va mai extinde niciodată, în special către Ucraina, şi că nu vor desfăşura nicio ''activitate militară pe teritoriul Ucrainei şi în alte ţări din Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală''.

Rusia mai propune Statelor Unite ca fiecare să renunţe la desfăşurarea de arme nucleare în afara propriilor frontiere şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.

''Washingtonul şi aliaţii săi din NATO trebuie să înceteze imediat acţiunile regulate ostile împotriva ţării noastre, inclusiv exerciţiile militare neprogramate, apropierile periculoase şi manevrele avioanelor şi navelor militare, şi să oprească dezvoltarea militară pe teritoriul ucrainean'', a subliniat Serghei Riabkov.

Cele 8 solicitări ale Rusiei

Rusia nu mai este dispusă să accepte actuala situaţie, a mai spus vice-ministrul de externe rus în faţa presei, transmiţând Washingtonului să ia în serios propunerile Moscovei şi să vină rapid cu un răspuns constructiv. Aşadar, principalele puncte ale propunerilor Rusiei, rezumate de agenţia rusă RIA sunt următoarele:

  • Excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina.
  • Nedesfăşurarea de trupe şi arme suplimentare în afara ţărilor în care acestea erau în mai 1997 (înainte extinderii NATO către Europa de Est), cu excepţia unor cazuri speciale şi cu consimţământul Rusiei şi al statelor NATO.
  • Abandonarea oricărei activităţi militare a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.
  • Nedesfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte.
  • Exerciţiile militare să se desfăşoare cu cel mult o brigadă într-o zonă frontalieră convenită şi să se realizeze periodic schimburi de informaţii despre exerciţiile militare.
  • Ambele părţi (Rusia de o parte, SUA şi NATO de cealaltă) să confirme că nu o consideră pe cealaltă un adversar şi să convină asupra soluţionării paşnice a tuturor disputelor şi să se abţină de la folosirea forţei.
  • Angajamentul ambelor părţi că nu vor crea condiţii care pot fi percepute de cealaltă drept o ameninţare.
  • Crearea unor linii telefonice speciale pentru contact în situaţii de urgenţă. 

NATO anunță că Rusia nu va avea niciun cuvânt de spus în relaţia cu NATO

NATO susține că Moscova nu va avea niciun cuvânt de spus în legătură cu aderarea Ucrainei la alianță. Organizația respinge astfel presiunea Rusiei pentru a avea un veto de facto asupra planurilor de securitate ale Ucrainei. Totodată NATO îndeamnă Rusia să retragă soldații trimiși la granița cu Ucraina.

Casa Albă promite că nu va discuta fără a se coordona cu aliaţii europeni propunerile Moscovei privind NATO şi securitatea

''Nu vor exista discuţii asupra securităţii europene fără aliaţii şi partenerii europeni'', a asigurat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, referindu-se la propunerile transmise Washingtonului şi prezentate public de Moscova mai devreme cu privire la încheierea unor acorduri care ar limita influenţa militară a SUA în vecinătatea Rusiei, relatează AFP, citată de Agerpres

''Am reuşit timp de decenii să negociem cu Rusia asupra chestiunilor de securitate (...) Nu există niciun motiv să nu putem continua pe această cale, dar o vom face în parteneriat şi în coordonare cu aliaţii şi partenerii europeni'', a spus Jen Psaki, în declaraţia acordată presei la bordul avionului cu care preşedintele Joe Biden se deplasează într-o scurtă vizită în Carolina de Sud.

''Nu vom face niciun compromis faţă de principiile fondatoare ale securităţii europene, în special asupra faptului că toate ţările au dreptul să decidă asupra propriului lor viitor şi politicii lor externe fără a fi supuse unei influenţe externe'', a adăugat ea.

Preocupate de consolidarea prezenţei militare ruseşti la frontiera ucraineană, ţările Europei de Est se tem de o eventuală înţelegere între marile puteri care ar aminti de cele mai sumbre perioade ale istoriei, scrie AFP. Acestor ţări aflate odinioară în sfera de influenţă a Moscovei le-au dat fiori reci comentariile de săptămâna trecută ale preşedintelui american Joe Biden asupra căutării unei eventuale ''înţelegeri'' între marile puteri ale NATO şi Rusia. Între timp, Casa Albă a revenit asupra acestor afirmaţii şi a insistat asupra ideii de a rămâne uniţi, după ce a primit din partea Moscovei o serie de propuneri.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri externe » Putin vrea să interzică extinderea NATO şi înfiinţarea de baze militare lângă Rusia. Lista de cerințe, prezentată în premieră de Moscova