Revoltă în Sri Lanka. Preşedintele a fugit din ţară la bordul unui avion militar și a ajuns în Maldive
Preşedintele Gotabaya Rajapaksa, contestat de o puternică mişcare populară, a fugit din țară la bordul un avion militar din Sri Lanka, în urma protestelor în masă datorate crizei economice cu care se confruntă naţiunea.
De Antonia Roşu la 13.07.2022, 10:52Forţele aeriene din Sri Lanka au confirmat faptul că preşedintele în vârstă de 73 de ani a zburat în Maldive, împreună cu soţia şi doi oficiali ai securităţii. Plecarea lui Gotabaya Rajapaksa marchează sfârşitul unei dinastii care a condus Sri Lanka timp de câteva decenii.
"Paşapoartele lor au fost ştampilate şi s-au îmbarcat în acest zbor special al forţelor aeriene", a precizat pentru AFP un responsabil al serviciilor de imigraţie.
Un oficial al aeroportului din Malé, capitala Maldivelor, a declarat în jurul orelor 22.30 că avionul a aterizat, iar pasagerii au fost duşi sub escorta poliţiei către o destinaţie necunoscută deocamdată.
Preşedintele a evacuat palatul prezidenţial sâmbătă, când sute de protestatarii au invadat şi devastat proprietatea. Aceasta a spus că va demisiona din funcţia de lider al statului miercuri, pe data de 13 iulie, relatează BBC.
O sursă a declarat companiei britanice faptul că Rajapaksa nu va rămâne în Maldive, ci intenţionează să călătorească şi să se stabilească, pentru moment, în altă ţară. Fratele său, fostul ministru de Finanţe, a fugit de asemenea din ţară şi se zvoneşte că ar fi în drum spre Statele Unite ale Americii.
Cea mai gravă criză economică din ultimele câteva decenii
Înainte ca preşedintele să îşi anunţe demisia, protestatarii au incendiat casa premierului şi s-au luptat cu forţele de ordine. Trei oameni au fost arestaţi şi 55 au fost răniţi pe durata manifestărilor. Posturile naţionale de televiziune au difuzat imagini cu mii de protestatari urcând pe porţile palatului prezidenţial din centrul capitalei.
Naţiunea se confruntă cu una dintre cele mai severe crize financiare din ultimii 70 de ani. Milioane de locuitori se zbat pentru a se mai putea aproviziona cu mâncare, medicamente şi carburanţi. În majoritatea oraşelor din Sri Lanka, oamenii stau la cozi infernale în benzinării, şcolile au fost închise, iar combustibilii au fost limitaţi doar în cazul nevoilor speciale.