Un român repatriat din China a fost adus la Frankfurt. Va sta 2 săptămâni în carantină
Mai mulţi români au reuşit să evadeze în cele din urmă din infern. Unul dintre ei a ajuns sâmbătă seară la Frankfurt cu o aeronavă germană, iar alţi trei, marinari pe o navă din China, au aterizat la Bucureşti.
De Redactia Observator la 01.02.2020, 21:49Coronavirusul din China se propagă cu o viteză neaşteptată. 45 de oameni au murit în cea mai neagră zi. Mai mulţi români au reuşit să evadeze în cele din urmă din infern. Unul dintre ei a ajuns sâmbătă seară la Frankfurt cu o aeronavă germană, iar alţi trei, marinari pe o navă din China, au aterizat la Bucureşti. Conform Ministerului de Externe, încă 3 români vor fi repatriați zilele următoare.
Avionul care a adus 128 de oameni din epicentrul focarului de coronavirus a aterizat la Frankfurt. Majoritatea pasagerilor, adică 102, sunt cetăţeni germani care au cerut repatrierea. Printre ceilalți 26 este însă şi un român. Cu toţii se vor suspune regulilor impuse de autorităţi şi, timp de 2 săptămâni vor sta în carantină.
JENS SPAHN, Ministrul Sănătății din Germania: Pentru a-i proteja pe cei evacuaţi, rudele lor şi populaţia Germaniei, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este infectat. Perioada de incubaţie este de până la două săptămâni, timp în care e posibil să nu apară simptome, dar persoana să fie infectată.
Aflaţi pe o navă ancorată în China, alţi trei români au cerut repatrierea şi vineri au reuşit să plece din ţara transformată într-o fortăreaţă.
ADRIAN MIHĂLCIOIU, Preşedintele Sindicatului Liber al Navigatorilor: Au cerut repatrierea. Familiile lor la fel. Îşi plătesc biletul de întoarcere. Noi am aranjat cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu compania ca totul să se desfăşoare OK. Sunt testaţi şi acolo în aeroport, au fost şi pe aeronavă, şi la sosire în escală. Probabil şi pe Bucureşti.
Ca să iasă din oraşele fortăreaţă din China, românii au luat un feribot până în Hong Kong.
ADRIAN MIHĂLCIOIU, Preşedintele Sindicatului Liber al Navigatorilor: Nu au avut contact, poate aşa doar pe aeroport la Hong Kong, deşi nu cred şi şi-au luat şi măsurile de prevenţie.
Alţi 3 români care au cerut repatrierea ar putea ajunge acasă zilele viitoare la bordul unei aeronave militare franceze.
Un pod aerian a fost creat pentru cetăţenii străini din zona afectată de coronavirus. Japonia, Germania sau Marea Britanie au repatriat deja sute de oameni.
Cetăţenii italieni vor fi aduşi abia săptămâna viitoare dar, în Peninsulă panica s-a instalat deja. Doi turişti chinezi cărora li s-a făcut rău la Roma sunt purtători ai coronavirusului. Înainte de a fi diagnosticaţi au vizitat Milano, Verona, Parma, Florenţa.
MARIOARA POPESCU, româncă din Milano: Lumea evită să meargă la magazinele chinezeşti sau în restaurante. Sigur că este îngrijorător, sigur că da.
În magazinele din centrul Romei, toţi angajaţii, de la vânzători la personal de pază poartă mască de protecţie.
Vigilenţa este maximă şi în baruri şi restaurante dar şi pe stradă. De 48 de ore, de când au fost confirmate primele două cazuri de coronavirus, toată lumea poartă mască iar camerele de gard ale spitalelor au fost luate cu asalt.
Un român de 42 de ani, care lucra în hotelul în care au fost cazaţi turiştii chinezi a scăpat de suspiciunea de infectare.
VIOREL BOLDIȘ, român din Italia: Este pentru prima dată în Italia când se decretează stare de urgenţă din motive sanitare. Nu s-a mai întâmplat!
La fel de norocos a fost un alt român de 37 de ani din Spania, recent întors din China. Şi în cazul lui, analizele au ieşit negative.
Între timp, în China, numărul persoanelor infectate a ajuns la 12 mii, dar experţii de la universitatea din Hong Kong cred că numărul acestora ar fi mult mai mare, peste 75.000.