Antena LIVE

Curs valutar

Rusia a început să pregătească armata nord-coreeană de război. Acordul secret dintre Putin şi Kim Jong Un - WSJ

Rusia a început să antreneze soldați nord-coreeni la o distanţă sigură de front, relatează The Wall Street Journal, citând un fost ofițer rus de informații. În iunie, Phenianul era gata să ofere Moscovei obuze de artilerie la schimb cu alimente și combustibil, dar pactul dintre cele două ţări a inclus în cele din urmă o clauză secretă prin care Rusia se angaja să antreneze trupe nord-coreene pentru a le învăţa cum să ducă un război.

De la 23.10.2024, 16:32
WhatsApp
Rusia a început să pregătească armata nord-coreeană de război. Acordul secret dintre Putin şi Kim Jong Un - WSJ Profimedia

Coreea de Nord a trimis în ultimele săptămâni sute de soldaţi din trupele speciale în Rusia pentru antrenamente, relatează The Wall Street Journal, citând principala agenție de informații din Coreea de Sud. Mai multe nave rusești au transportat în această lună în Rusia aproximativ 1.500 de soldaţi din forțele speciale nord-coreene, iar Phenianul ar intenționa să trimită în total 12.000 de militari pentru a ajuta Rusia, potrivit Seulului.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că există dovezi privind prezenţa soldaţilor nord-coreeni în Rusia. Oficiali americani au confirmat pentru The Wall Street Journal că există trupe nord-coreene care sunt antrenate și echipate în Rusia, dar dovezile nu sunt definitive și nici nu este clar câţi nord-coreeni au fost trimiși și ce fac ei în Rusia.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat marți că experții sud-coreeni vor informa oficialii alianței la începutul săptămânii viitoare despre implicarea Coreei de Nord în război. Între timp, oficialii sud-coreeni s-au declarat alarmaţi de perspectiva că trupele nord-coreene ar putea câștiga experiență pe câmpul de luptă. Guvernul sud-coreean a catalogat marți desfășurarea de trupe în Rusia drept "o amenințare semnificativă la securitate" și a avertizat că va lua măsuri ca răspuns, luând în calcul inclusiv trimiterea de armament în Ucraina.

Coreea de Sud susţine că a refuzat până acum să trimită direct arme letale la Kiev şi că a ajutat Ucraina doar cu provizii, cum ar fi măști de gaz și truse de prim ajutor. În schimb Seulul a vândut arme unor țări, precum SUA și Polonia, care a alimentat armata Ucrainei. Coreea de Nord și Rusia nu au confirmat prezența trupelor nord-coreene, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că cooperarea dintre cele două țări nu este îndreptată împotriva unor țări terțe.

Pe acelaşi subiect

Clauza secretă din acordul Rusia-Coreea de Nord

Când Vladimir Putin a vizitat în Coreea de Nord în luna iunie pentru a stabili detaliile unui acord de cooperare militară, Phenianul era gata să ofere Moscovei obuze de artilerie la schimb cu alimente și combustibil, au spus analiștii. Dar, potrivit unui fost ofițer rus de informații, pactul a inclus în cele din urmă o clauză secretă care i-a permis Coreei de Nord să trimită un prim val de aproximativ 1.000 de soldați nord-coreeni în Ucraina pentru a afla direct cum să ducă un război şi să câştige experiență.

Ar urma să fie trimise în valuri mai mulţi soldaţi. Deocamdată, majoritatea soldaţilor nord-coreeni sunt ținuţi la distanță de linia frontului, dar ruşii le arată cum să gestionează logistica și să înveţe tacticile de pe front, inclusiv luptele cu drone, a spus fostul ofiţer.

Trupele nord-coreene trimise recent în Rusia, au sosit în orașul Vladivostok, potrivit spionajului de la Seul. Acolo, nord-coreenilor li s-au dat uniforme militare rusești, apoi au fost trimiși în orașe din Orientul Îndepărtat al Rusiei pentru antrenament. Potrivit analiştilor, trupele nord-coreene ar putea juca o varietate de roluri, tehnicieni de rachete, soldați de primă linie sau chiar muncitori care sprijină logistica. Pe lângă promisiunile legate de tehnologia militară rusească, armata lui Kim Jong Un va învăţa direct tactici militare moderne şi cum să deruleze operaţiuni pe câmpul de luptă.

"Niciun antrenament sau exercițiu militar nu poate reproduce experiența reală de război și acest lucru ar putea fi de ajutor dacă în viitor va izbucni un conflict în Peninsula Coreeană", a comentat Benjamin Young, expert în securitate nucleară la Rand Corp, un think tank cu sediul în California. 

Riscuri pentru Kim Jong Un

Coreea de Nord a mai trimis în afara ţării soldați în calitate de tehnicieni, în Egipt, Siria sau Zimbabwe, dar desfășurarea a mii de trupe în Rusia aduce riscuri pentru regimul Kim Jong Un, a explicat Fiodor Tertiţki, specialist în Coreea de Nord la Universitatea Kookmin din Seul. 

Soldații nord-coreeni, dacă sunt trimişi în primele linii, ar putea să se predea Ucrainei sau să scape. Dar ceea ce este şi mai periculos pentru regimul Kim Jong Un este o potențială contaminare ideologică, a spus el. Cei mai mulți dintre ei nu au fost niciodată în străinătate și și-au petrecut viața în interiorul bulei informaționale strâns controlate din Coreea de Nord.  "Este total neobişnuit și foarte riscant pentru Coreea de Nord...Va fi greu pentru Kim să-și motiveze oamenii să lupte într-un ținut îndepărtat fără să știe de ce luptă."

"Putin este interesat să crească tensiunile în Peninsula Coreeană, la fel ca în Orientul Mijlociu, pentru că asta înseamnă încă un conflict la care Occidentul trebuie să facă față și chiar mai puțină atenție, energie și bani pentru Ucraina, care este obiectivul strategic al ruşilor", a spus un înalt oficial european din serciviile de informații.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

coreea de nord razboi ucraina rusia ucraina kim jong un vladimir putin
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024