Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ruşii au format un "batalion special buriat" cu 3000 de soldaţi nord-coreeni. 18 au dezertat deja, anunţă ucrainenii

Ruşii maschează aproape 3000 de soldaţi nord-coreeni sub pretextul formării unui "batalion special buriat" o republică rusă din sudul Siberiei, cu populaţie de etnie mongolă, relatează presa ucraineană citând surse din serviciile speciale.  

de Redactia Observator

la 15.10.2024 , 17:26

Ruşii au format un batalion special buriat cu 3000 de soldaţi nord-coreeni. 18 dintre ei au dezertat deja, anunţă ucrainenii Kim Jong Un alături de soldaţii nord-coreeni la o bază de antrenament, 2024 - Profimedia

Război în Ucreaina. Rusia intenţionează să încorporeze într-una dintre brigăzile sale de asalt circa 3.000 de soldaţi nord-coreeni care ar putea fi desfăşuraţi în provincia rusă de graniţă Kursk unde armata ucraineană a ocupat o porţiune de teritoriu, au declarat surse din serviciul militar de informaţii ucrainean (GUR) citate de Kiev Post.

3.000 de soldaţi nord-coreeni pentru frontul din Kursk 

Conform acestor surse, soldaţii nord-coreeni vor intra în rândurile Batalionului Special Buriaţia (denumit astfel după numele unei republici din Extremul Orient rus), care este în curs de constituire în cadrul Brigăzii a 11-a Aeropurtate de Asalt a armatei ruse. Aceştia ar urma să fie echipaţi cu armament uşor şi să fie desfăşuraţi în apropierea oraşului Sudja, cea mai importantă localitate căzută sub controlul trupelor ucrainene în Kursk şi unde se află un nod de transport al gazelor ruseşti către Europa.

Articolul continuă după reclamă

Ruşii au format un "batalion special buriat" cu cetățeni din Coreea de Nord, scrie şi Ukrainska Pravda citând surse din serviciile speciale. 18 militari din Coreea de Nord au dezertat deja din pozițiile de la granița regiunilor ruse Briansk și Kursk, la 7 kilometri de graniţa de stat cu Ucraina. Nu este clar de ce au fugit militarii nord coreeni, dar ruși încearcă să ascundă aceste informații de înaltul comandament, mai scrie sursa citată. Batalionul ar avea până la 3000 de persoane şi ar urma să fie implicat în misiuni de luptă în apropierea oraşului Sudja din Kursk, ocupat în prezent de ucraineni în urma incursiunii de pe 6 august. 

Pe acelaşi subiect

Zelenski: Ruşii vor implica cu adevărat Coreea de Nord în război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat luni pentru a doua zi la rând în mesajul său către naţiune transmis în fiecare seară că Coreea de Nord îşi sporeşte contribuţia la efortul rus de război. El a spus că a primit din partea serviciilor de informaţii rapoarte despre "intenţiile ruşilor pentru toamnă şi iarnă de a implica cu adevărat Coreea de Nord în război".

Potrivit statelor occidentale, Coreea de Nord a furnizat Rusiei mari cantităţi de muniţii pentru războiul din Ucraina, în special obuze de calibrul 152 mm şi rachete de 122 mm pentru lansatoarele multiple BM-21 Grad. De asemenea, Rusia a folosit în acest conflict şi rachete balistice nord-coreene, afirmă Pentagonul. În schimbul muniţiilor livrate, Coreea de Nord a primit din partea Rusiei alimente şi asistenţă pentru programul său de sateliţi, conform informaţiilor obţinute de SUA şi Coreea de Sud.

Coreea de Sud: Militari nord-coreeni au fost foarte probabil ucişi în Ucraina

 Militari nord-coreeni au fost, foarte probabil, ucişi în Ucraina după ce au fost trimişi acolo pentru a ajuta Rusia, a declarat săptămâna trecută noul ministru sud-coreean al apărării, citat de AFP. Presa din Ucraina a relatat că cel puţin şase ofiţeri nord-coreeni au murit acum două săptămâni în timpul unui atac ucrainean cu rachete ucrainean, în apropiere de Doneţk.Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, a afirmat marţi în cadrul unei audieri parlamentare că acest lucru este "foarte probabil".

"Evaluăm ca fiind foarte probabil să fi existat victime în rândul unor ofiţerilor nord-coreeni şi soldaţi în Ucraina, având în vedere diverse circumstanţe", a spus ministrul. Totodată, Seulul se aşteaptă ca Phenianul să trimită mai mulţi soldaţi pe frontul ucrainean pentru a-şi sprijini aliatul rus, care a lansat o operaţiune militară pe 24 februarie 2022.

"Chestiunea desfăşurării de trupe regulate se explică foarte probabil prin acordurile reciproce (dintre Moscova şi Phenian), care seamănă cu o alianţă militară între Rusia şi Coreea de Nord", a mai spus Kim Yong-hyun.

Experţii afirmă de câteva luni că forţele ruse desfăşoară în Ucraina rachete nord-coreene, în ciuda dezminţirilor din partea Moscovei şi Phenianului. Potrivit Seulului, Coreea de Nord a trimis mii de containere cu arme în Rusia pentru a fi folosite în Ucraina. Statul est-asiatic, care este dotat cu arma nucleară, şi-a consolidat legăturile militare cu Moscova în ultimii ani. În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat o rară vizită la Phenian pentru a semna un acord de apărare reciprocă cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Recenta intensificare a testării şi producţiei de piese de artilerie şi rachete de croazieră de către Coreea de Nord ar putea fi legată de transporturile de mărfuri către Rusia, avertizează experţi. În virtutea sancţiunilor ONU, Phenianului i se interzice efectuarea oricăror teste de arme folosind tehnologie balistică. Cu toate acestea, Moscova şi-a folosit dreptul de veto în martie la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a pune capăt sistemului de monitorizare a sancţiunilor ONU care-l vizează de multă vreme pe aliatul său.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi văzut în magazine produse cu etichete care indică un gramaj mai mic?
Observator » Ştiri externe » Ruşii au format un "batalion special buriat" cu 3000 de soldaţi nord-coreeni. 18 au dezertat deja, anunţă ucrainenii