Rusia a trimis bombardiere strategice în Belarus, în contextul tensiunilor cu Occidentul
Rusia a trimis bombardiere strategice în Belarus, pentru misiuni de coordonare a sistemelor de apărare, în contextul crizei cu Uniunea Europeană şi NATO din cauza afluxului de imigranţi de la frontiera belaruso-poloneză.
De Redactia Observator la 10.11.2021, 15:02Două avioane strategice de tip Tupolev Tu-22M3 ale Forţelor Aeriene ruse au efectuat miercuri zboruri în spaţiul aerian al Belarusului, pentru testarea modului de coordonare a apărării aeriene, anunţă Ministerul rus al Apărării, conform agenţiei RIA-Novosti, citată de Reuters.
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat că operaţiunile regimului din Belarus de facilitare a tranzitului imigranţilor sunt coordonate de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. "Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, este executorul celui mai recent asalt, dar acest asalt are un susţinător care poate fi găsit la Moscova, iar acel susţinător este preşedintele Putin", a declarat Mateusz Morawiecki.
Uniunea Europeană şi Polonia se tem că serviciile secrete din Belarus ar putea provoca un incident militar în zona de frontieră, unde sunt mii de imigranţi extracomunitari, iar preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a vorbit marţi despre criză cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, scrie Mediafax.
Aflux de imigranți la frontiera dintre Polonia şi Belarus
- Premierul Poloniei îl acuză pe Vladimir Putin că a orchestrat criza migranților de la granița cu Belarus
- Stare de asediu la graniţa Uniunii Europene: mii de imigranţi forţează intrarea în Polonia. Varşovia nu exclude...
- Migranții au rupt gardul de la granița belaruso-poloneză cu bâte. Putin și Lukașenko, supărați că Polonia...
Comisia Europeană a acuzat, marţi, regimul autoritarist de la Minsk că atrage imigranţii clandestini cu promisiuni false. Cel puţin 2.000 de imigranţi extracomunitari se află acum la frontiera dintre Polonia şi Belarus. "Imediat după venirea în Belarus, imigranţii sunt transferaţi spre frontieră şi sunt forţaţi să intre ilegal în Uniunea Europeană", a declarat Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Polonia suspectează că autorităţile din Belarus vor să creeze un incident militar la frontieră.
"Belarusul vrea să genereze un incident major, preferabil cu focuri de armă şi victime", a declarat Stanislaw Zaryn, directorul Departamentului polonez pentru Securitate Naţională.
În schimb, regimul de la Minsk susţine că Polonia a transferat echipamente militare la frontiera cu Belarus. În contextul amplificării tensiunilor, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a vorbit marţi, prin telefon, cu Vladimir Putin. "Cei doi lideri au avut un schimb de opinii pe tema situaţiei refugiaţilor", a transmis Preşedinţia Rusiei, conform Agenţiei France-Presse.