Antena Meniu Search
x

Premierul Poloniei îl acuză pe Vladimir Putin că a orchestrat criza migranților de la granița cu Belarus

Premierul polonez l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că se află în spatele crizei migranților de la granița dintre Belarus și Polonia, relatează BBC.

de Redactia Observator

la 10.11.2021, 09:21

Premierul Poloniei îl acuză pe Vladimir Putin că se află în spatele crizei migranților de la granița cu Belarus
Premierul Poloniei îl acuză pe Vladimir Putin că se află în spatele crizei migranților de la granița cu Belarus - Profimedia Images

Mateusz Morawiecki a declarat că liderul autoritar al Belarusului, un aliat apropiat al dlui Putin, orchestrează criza, dar "aceasta este coordonată de la Moscova".

Cel puțin 2.000 de migranți sunt blocați la graniță. Liderul Belarus, Alexander Lukașenko, neagă afirmațiile conform cărora trimite oameni peste graniță ca răzbunare pentru sancțiunile UE.

Migranții încearcă să ajungă în Polonia, spărgând gardul cu trunchiuri de copaci

Imaginile video arată mulțimi de oameni de partea belarusă a gardului de sârmă ghimpată de la granița cu Polonia. Unii dintre ei încearcă să treacă prin forță folosind foarfece sau trunchiuri de copac, în timp ce trupele poloneze îi resping cu ceea ce pare a fi gaz lacrimogen.

Pe acelaşi subiect

Mulți dintre migranți sunt bărbați tineri, dar există și femei și copii, majoritatea din Orientul Mijlociu și Asia. Aceștia stau în corturi, prinși între gărzile poloneze și gărzile din Belarus. Temperaturile nocturne la frontieră au scăzut sub zero grade, iar mai multe persoane au murit deja în ultimele săptămâni.

Morawiecki: Acest atac este coordonat de la Moscova, creierul este președintele Putin

Marți, în cadrul unei sesiuni parlamentare de urgență, după ce a vizitat trupele de la frontieră, Morawiecki a declarat: "Acest atac pe care îl conduce Lukașenko este coordonat de la Moscova, creierul este președintele Putin."

El i-a acuzat pe liderii rus și belarus că încearcă să destabilizeze Uniunea Europeană, permițând migranților să călătorească prin Belarus și să intre în bloc.

Morawiecki a descris situația ca fiind "un nou tip de război în care oamenii sunt folosiți ca scuturi umane" și a declarat că Polonia are de-a face cu o "punere în scenă" care este menită să creeze haos în UE. El a adăugat că a fost pentru prima dată în 30 de ani când securitatea frontierelor Poloniei a fost atacată atât de "brutal".

Trupe poloneze desfășurate la graniță

Polonia a desfășurat trupe suplimentare la graniță și a avertizat cu privire la o posibilă escaladare "armată", temându-se că Belarus ar putea încerca să provoace un incident.

Polonia, Lituania și Letonia au înregistrat în ultimele luni o creștere a numărului de persoane care au încercat să intre ilegal în țările lor din Belarus. Marți, Lituania a declarat stare de urgență la granița cu Belarus, care va intra în vigoare la miezul nopții.

Polonia a înregistrat cele mai multe sosiri, în special în jurul principalului punct de trecere a frontierei de la Kuznica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Premierul Poloniei îl acuză pe Vladimir Putin că a orchestrat criza migranților de la granița cu Belarus