Rusia amenință că nu va livra gaze și petrol în Europa dacă va fi deconectată de la sistemul internațional de plăți SWIFT
Țările europene nu vor putea primi gaze, petrol și metale din Rusia dacă țara este sancționată și deconectată de la sistemul internațional de plăți SWIFT, a declarat marți pentru TASS Nikolai Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, camera superioară a parlamentului rus.
De Redactia Observator la 26.01.2022, 15:55Premierul britanic Boris Johnson a declarat că guvernul său discută cu Statele Unite despre posibilitatea deconectării Rusiei de la SWIFT în cazul Rusia invadează Ucraina, potrivit Tass.
„SWIFT este un sistem de plăți, este un serviciu. Prin urmare, dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută, dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre - petrol, gaze, metale și alte componente importante pe care le importă. Au nevoie de asta? Nu sunt sigur", a spus Zhuravlev.
Senatorul a menționat că, deși SWIFT este convenabil și rapid, nu este singura modalitate de transfer de bani. El a adăugat că decizia britanicilor și a americanilor nu este suficientă pentru a deconecta Rusia de la SWIFT. Este nevoie de un acord al tuturor țărilor care participă la acest sistem.
„SWIFT este o companie europeană, o asociație care implică o mulțime de țări. Pentru a lua o decizie privind deconectarea, este necesară o singură decizie a tuturor țărilor participante. Deciziile Statelor Unite și ale Marii Britanii nu sunt suficiente cu siguranță. Nu sunt sigur că alte țări, în special cele în care ponderea comerțului cu Rusia este semnificativă, vor sprijini deconectarea”, a subliniat Zhuravlev.
- NATO speră ca diplomaţia să îngroape securea războiului ce ameninţă Europa de Est. Propunere pentru oficialii...
- Rusia anunţă manevre militare cu avioane de vânătoare şi bombardiere în apropierea Ucrainei şi în Crimeea....
- Rusia plănuiește un „război fulger” care ar putea distruge Kievul, avertizează Londra
Subiectul deconectării Rusiei de la SWIFT nu este unul nou în contextul deteriorării relațiilor dintre Moscova și Occident. Parlamentul European a cerut pentru prima dată, deconectarea Federației Ruse de la sistemul de plăți interbancare, în 2014, după anexarea Crimeei.
Joe Biden nu exclude o sancţionare personală a lui Vladimir Putin
Preşedintele SUA, Joe Biden, a avertizat Rusia cu privire la ”sancţiuni economice semnificative” în cazul invadării Ucrainei şi a transmis că se vede sancţionându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin.
El a reluat afirmaţiile privind desfăşurarea de trupe în Polonia şi Româniaîn termenii Articolului 5 din Tratatul NATO, referitor la obligaţiile faţă de aliaţil.