Rusia ar putea fi exclusă din SWIFT în următoarele zile. Ungaria şi Cipru susţin demersul / Guvernator de bancă: "Este suficient? Nu. Este necesar? Absolut"
Decizia de deconectare a Rusiei de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT va fi luată în câteva zile, a declarat sâmbătă pentru Reuters un guvernator al unei bănci centrale din zona euro. Oficiali din Ungaria şi Cipru, ţări care iniţial nu erau de acord cu excluderea Rusiei din SWIFT, au declarat azi că susţin demersul.
De Redactia Observator la 26.02.2022, 14:42"SWIFT este doar o chestiune de timp, de foarte scurt timp, de ordinul zilelor", a declarat guvernatorul care a dorit să îşi păstreze anonimatul. "Este suficient? Nu. Este necesar? Absolut. Sancţiunile au sens doar dacă sunt costuri pentru ambele părţi iar acest lucru va fi costisitor", a adăugat sursa, potrivit Agerpres.
Mai multe ţări vor deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT
Mai multe state din Europa, precum Marea Britanie şi Italia, sunt de acord cu deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT, însă ministrul de finanţe francez, Bruno Le Maire, a spus că această opţiune rămâne deschisă, dar că este o măsură de ultim resort. Nici Guvernul german nu este de acord cu excluderea Rusiei din sistemul SWIFT. "Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia", a explicat vineri purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit.
Ungaria şi Cipru, convinse că susuţină excluderea Rusiei din SWIFT
Ungaria, care iniţial nu susţinea deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT, este acum de acord cu procedura, relatează Jerusalem Post. De asemenea, şi Cipru a confirmat că nu va bloca demersurile de excludere a Rusiei, potrivit anunţului făcut pe Twitter de Ministrul de Externe Dmytro Kuleba.
Excluderea din SWIFT, sancţiunea de care Rusia se teme cel mai mult
Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.
Liderii politici din Uniunea Europeană au convenit la summitul de vineri asupra unui pachet de sancţiuni financiare împotriva Rusiei, inclusiv unele personale, însă nu şi asupra interzicerii accesului Rusiei la SWIFT.