Antena Meniu Search
x

Video Experții spun ce ar păți Rusia dacă ar fi deconectată de la SWIFT. Efectele se pot simți și în economia României

Sancţiuni dure pe plan economic pentru Rusia. Uniunea Europeană se pregăteşte să blocheze conturile bancare ale lui Vladimir Putin şi ale ministrului său de Externe. Măsura care ar îngenunchea economia rusească, şi anume excluderea din sistemul global de plăți interbancare, SWIFT, se lasă însă aşteptată. Se opun deocamdată în special ţările care au legături economice mai strânse cu rușii, precum Germania sau Italia.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 25.02.2022, 22:08

Vezi și

Ultima măsură din pachetul de sancţiuni este excluderea Rusiei din SWIFT, principala reţea internaţională de plăţi din lume. Ce ar însemna asta?

Adrian Negrescu, economist: ”Ar paraliza tot ce înseamnă import și export de masa financiară. Toți banii care intră si ies din Rusia ar fi blocați. Ar afecta aproape 300 de banci are au relație cu Rusia, ar însemna un volum de câteva sute de miliarde de euro în acest moment”.

Statele Uniunii Europene nu s-au pus încă de acord dacă să taie sau nu accesul Moscovei de la rețeaua globală de plăți interbancare. Ţări precum Germania și Italia, foarte dependente de gazul rusesc, sunt reticente față de această măsură. Deocamdată nici preşedintele Biden nu agrează o asemenea decizie.

Cum ar avea România de suferit în cazul excluderii Rusiei din SWIFT

Pe acelaşi subiect

Joe Biden, preşedintele Statelor Unite ale Americii: ”Sancţiunile propuse pentru băncile lor au consecinţele cel puţin la fel de grave, dacă nu chiar mai grave decât eliminarea din sistemul de plăţi globale SWIFT”.

Şi economia României ar putea avea de suferit de pe urma sancţiunilor aplicate Rusiei.

Mădălina Chițac, reporter Observator: ”În România exista peste 600 de firme rusești. La noi în țară și au făcut aparitia si companiile ucrainene. Avem o mie de astfel de firme. Domeniile unde exista cele mai multe companii care au capital rusesc și ucrainean sunt cele precum comert, constructii, IT sau jocuri de noroc”.

Adrian Negrescu, economist: ”Dacă mulți dintre investitorii ruși vor alege să plece din România, e posibil să avem un număr semnificativ de oameni care să rămână fără locuri de muncă”. 

Micii antreprenori, victime colaterale ale războiului din Ucraina

În mijlocul războiului economic se află oamenii. Vladislav e un ucrainean stabilit de cinci ani în România. S-a decis să-şi deschidă o afacere rusească, în franciză.

Vladislav Svisenco, proprietar magazin: ”Am vorbit cu proprietarul care e rus. El ne-a ajutat. L-am preluat, am pus toată iubirea îl el și a mers. Avem foarte multe nații. și pentru noi nu conteaza omul. E rus, e ucrainean, e român, e din Polonia. Nu contează. Sa fim oameni”.

Pe uşa magazinului său din Capitală a pus un mesaj clar: "Fără război".

Victor Păvălean e partenerul de afaceri al lui Vladislav. Ne-a povestit cum reacţionează acum clienţii care intră în magazinul cu înscrisuri ruseşti.

Victor Păvălean, proprietar magazin: ”Ieri, fetele au primit flori, noi nu facem politică, doar dorim să vindem produse calitative”.

Mihai Daraban, preşedinte CCIR: ”Din 2021 am avut schimburi comerciale de 4 miliarde 182 de milioane de euro. Bineinteles ca balanța este net în favoarea Rusiei, pe fondul faptului ca am, importat mai mult decat am exportat”.

România importă 20% din gazele de la ruși

De la ruşi importăm 20% din gazele folosite. Şi le vom cumpăra tot mai scump. Preţul a explodat pe bursa de la Viena, a depăşit 1.506 dolari de la invazia Ucrainei. 

De când a început războiul, pe reţelele de socializare a apărut un val de comentarii negative la adresa business-urilor ruseşti. Oamenii sunt îndemnaţi, spre exemplu, să nu mai cumpere carburant de la benzinăriile cu capital rusesc.

Inclusiv Mihai Şora îndeamnă românii să boicoteze companiile cu acţionariat rusesc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Experții spun ce ar păți Rusia dacă ar fi deconectată de la SWIFT. Efectele se pot simți și în economia României