Antena LIVE

Curs valutar

Rusia are un avantaj numeric pe frontul din Donbas de 5 la 1, iar pe alocuri chiar de 10 la 1 - WSJ

Rusia are un avantaj numeric pe frontul din Donbas de 5 la 1, iar pe alocuri chiar de 10 la 1, relatează The Wall Street Journal, citând armata ucraineană. Ucraina se bazează din ce în ce mai mult pe drone pentru a compensa deficitul de infanterie, dar această strategie nu este suficientă pentru a opri avansul rusesc. Fără un aflux semnificativ de trupe și echipamente, Kievul riscă să piardă poziții-cheie pe frontul de est.

De la 07.02.2025, 13:58
WhatsApp
Imagine aeriană din oraşul Toreţk aflat un pic mai la nord de Pokrovsk, în Doneţk Telegram

Război în Ucraina. Pe câmpurile agricole și în orașele miniere devastate din estul Ucrainei, războiul a devenit o luptă între infanteria rusă și dronele FPV ucrainene. După aproape trei ani de conflict, Ucraina se confruntă cu un deficit sever de infanterie, necesară pentru a menține pozițiile defensive.

Trupele ucrainene sunt depășite numeric cu cel puțin 5 la 1 pe cea mai mare parte a frontului de est, iar soldații disponibili sunt mai în vârstă, recrutați recent și lipsiți de experiență și motivație, au declarat mai mulți ofițeri ucraineni pentru The Wall Street Journal.  

În schimb, Kievul dispune de un număr mare de drone, pe care le folosește pentru a compensa lipsa de soldați. Dronele de supraveghere monitorizează cei aproximativ 1.000 km ai liniei frontului, înlocuind aproape complet recunoașterea umană. Când soldații ruși avansează, dronele FPV cu explozivi sunt trimise pentru a-i neutraliza, iar drone mai mari aruncă bombe asupra lor. Infanteria ucraineană trage doar atunci când soldații ruși reușesc să se strecoare prin barajul dronelor.

Strategia dronelor: eficientă, dar insuficientă

Pe acelaşi subiect

Această tactică a permis Ucrainei să mențină orașul Pokrovsk, în ciuda avantajului Rusiei în ceea ce privește forța de luptă și muniția de artilerie. Totuși, progresul lent al trupelor ruse arată impactul masiv al utilizării dronelor.

Nicio parte nu mai trimite vehicule blindate mari la linia de contact, deoarece sunt ținte ușoare pentru drone. Infanteria rusă se deplasează în grupuri mici, de doar doi sau trei soldați, ceea ce le permite să evite detectare. Cu toate astea, lipsa trupelor ucrainene face ca Rusia să înainteze treptat, chiar dacă pierderile sale sunt semnificative. În ciuda utilizării extinse a dronelor, Ucraina nu are suficiente trupe pentru a opri complet avansul rusesc, au avertizat ofițerii din zonă.

"Dronele nu pot înlocui oamenii", a declarat un comandant de batalion care a luptat la sud de Pokrovsk. "Ele pot întrerupe un atac inamic, dar nu îl pot opri complet". Fără sprijinul dronelor, "situația ar fi îngrozitoare", a adăugat el.

Bătălia pentru Pokrovsk și orașele din est

Moscova a capturat recent orașul Velika Novosilka, la sud-vest de Pokrovsk, și acum amenință Ceasiv Iar, la nord. În unele zone rurale, piloții de drone ucraineni reușesc aproape singuri să mențină linia frontului.

În nord-est, lângă Terni, Brigada 60 Mecanizată a Ucrainei folosește drone pentru a încetini atacurile rusești. Un comandant ucrainean, care folosește indicativul de apel Munin, a descris modul în care dronele sunt folosite în luptă.

Dronele de supraveghere urmăresc trupele ruse care se deplasează peste câmpurile deschise iar cele FPV sunt trimise pentru a viza individual soldații ruși. Camerele cu viziune termică le permit ucrainenilor să identifice atacurile chiar și pe timp de noapte.

Munin a explicat că, în urmă cu un an, batalionul său putea lansa doar 15 drone FPV pe zi. Astăzi, Ucraina produce aproximativ 200.000 de drone pe lună, iar unitatea sa poate lansa peste 60 de drone zilnic.

Totuși, rușii continuă să avanseze în Terni, controlând acum cea mai mare parte a satului. Deși au pierdut peste 1.000 de soldați în această ofensivă, Moscova pare să aibă un număr nelimitat de trupe, continuând să trimită soldați în atacuri succesive.

Slăbiciunile apărării ucrainene

Dronele nu pot zbura în zilele ploioase sau cu ceață, oferind rușilor ocazia de a desfășura atacuri mai ample cu vehicule blindate. La fel, frunzișul primăvăratic va îngreuna detectarea trupelor ruse de către drone. În plus, când Rusia identifică pozițiile ucrainene, le bombardează masiv până când apărătorii sunt forțați să se retragă "Artilerie, bombe ghidate, totul"  - a descris Munin strategia rusească. "Până când nu mai poți folosi poziția ca acoperire"

Rusia își folosește propria armată de drone

Dronele rusești sunt cea mai mare amenințare atât pentru soldații ucraineni, cât și pentru civilii din orașele de pe linia frontului. Un medic din Pokrovsk a declarat că 70% dintre victimele ucrainene sunt rănite sau ucise în urma atacurilor cu drone. Rusia folosește drone conectate prin cabluri de fibră optică, ceea ce le face imposibil de bruiat electronic.

Criza infanteriei ucrainene

Un comandant ucrainean din zona Pokrovsk a explicat că, în primăvara trecută, luptele de infanterie erau mult mai intense. Într-o lună de lupte, 80% dintre soldații din brigada sa au fost răniți sau uciși.

Brigada s-a retras cu aproximativ 30 km, iar acum este depășită numeric de ruși cu 10 la 1. Pentru a opri avansul rusesc, Kievul ar trebui să aibă de 10 ori mai mulţi soldaţi.  "Nu avem suficienți oameni pentru a apăra Pokrovsk", a recunoscut comandantul.

Lipsa întăririlor și moralul scăzut

Problemele Ucrainei nu se limitează doar la numărul insuficient de soldați, ci și la calitatea noilor recruți. Majoritatea celor nou mobilizați au între 40 și 50 de ani, sunt demotivați și fără experiență. Unii abandonează pozițiile sau refuză să intre în tranșeele de pe linia frontului.

Un comandant a mărturisit că 30 de soldați bine pregătiți din prima etapă a războiului ar fi mai eficienți decât 100 dintre recruții actuali. În timp ce un maior ucrainean, cu indicativul Barracuda, a explicat că, în mod normal, noii soldați au nevoie de timp pentru a se adapta la condițiile de luptă. "Dar în circumstanțele actuale, nu avem timp pentru asta. Avem lipsuri peste tot, mai ales în infanterie."

Georgiana Dulgheru
razboi ucraina rusia ucraina pokrovsk drone infanterie armata ucraineana armata rusa
Întrebarea zilei
Ați consumat produse cu aspartam pe o perioadă mai lungă de timp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Soluția naturală care te ajută să scapi de buruienile din grădină. O poți...
Fanatik.ro
Publicat 07.02.2025
Cui pe cui se scoate? Deși trebuia să ajute, eliminarea unui semafor aproape a...
spotmedia.ro
Publicat 06.02.2025
Comandant ucrainean: Suntem gata să folosim laserul pe câmpul de luptă
spotmedia.ro
Publicat 05.02.2025
Meteorologii Accuweather anunță o lună martie de IARNĂ, în București:...
Gandul
Publicat 07.02.2025
Revelația unei turiste din Germania în București. „De ce nu vorbește nimeni...
Adevărul
Publicat 07.02.2025
Mara Bănică are bagajele pregătite pentru Asia Express. Ce și-a pus în valiza...
A1
Publicat 07.02.2025
Horoscopul zilei de 8 februarie 2025. Balanțele se bucură de timpul liber. Află...
CaTine
Publicat 07.02.2025
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu...
spynews.ro
Publicat 06.02.2025
Job de vis: acest băiat știe cum să câștige 74.000 de euro pe minut!
GSP
Publicat 06.02.2025
Ce beau italienii după fiecare masă, pentru a nu le pica greu mâncarea la...
Click.ro
Publicat 05.02.2025
Coreea de Sud deja a interzis DeepSeek pe dispozitivele guvernamentale. Ce alte...
Useit
Publicat 07.02.2025
"Doamne, ce amar..." Soția vicepreședintelui Consiliului Județean...
Redacţia.ro
Publicat 04.02.2025
Guvernul olandez va plăti 5,6 milioane de euro pentru coiful de la Coțofenești...
libertatea.ro
Publicat 07.02.2025
Lil Wayne a vorbit despre participarea sa la Super Bowl 2025. Cântărețul a...
ZU
Publicat 07.02.2025
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Hello taste
Publicat 07.02.2025
Pere coapte umplute cu piure de mere și scorțișoară. Un desert delicat și...
Deparinti
Publicat 07.02.2025
Cum a reușit Cecilia Galliano să depășească relația toxică cu Gabriel Soto....
Happy
Publicat 07.02.2025
Oana Moșneagu a ajuns pe masa de operații! „Am avut nevoie de anestezia...
BZI
Publicat 07.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Tratamentul antiviral poate fi cel mai eficient împotriva gripei. Adrian...
Medicool
Publicat 07.02.2025