Rusia anunță cucerirea orașului Torețk. Este al treilea oraş care cade în mâinile Moscovei de la începutul anului
Forțele ruse au preluat controlul asupra Torețk, un important centru minier din estul Ucrainei, care avea o populaţie de 30.000 de locuitori înainte de război, a anunțat Ministerul rus al Apărării pe 7 februarie. Potrivit hărţilor ISW privind situaţia de pe front, ruşii ajunseseră la marginea de vest a localităţii la mijlocul lunii ianuarie. Reuters precizează că nu a putut verifica independent situația de pe câmpul de luptă și că Ucraina nu a făcut încă un comentariu oficial.
Război în Ucraina. Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri cucerirea oraşului minier Dzerjinsk, numele sub care era cunoscut Toreţk din perioada sovietică. "Pe 7 februarie 2025, în urma acțiunilor ofensive desfășurate de unitățile Gărzilor 1, 9 și 132, brigăzile de pușcași motorizate ale Armatei 51 și formația de voluntari "Veterani" din cadrul grupului de forțe "Centru", orașul Dzerjinsk din regiunea Donețk a fost capturat", a transmis Ministerul rus al Apărării.
![](https://img.observatornews.ro/?u=https%3A%2F%2Fobservatornews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F7%2F609335%2Fharta-cu-situatia-de-pe-frontul-din-donetk-in-jurul-orasului-57c0bba9.jpeg&w=800)
Harta cu situaţia de pe frontul din Doneţk, în jurul oraşului Toreţk
ISW
Al treilea oraş care cade în mâinile Moscovei de la începutul anului
Este al treilea oraş important din regiunea Doneţk care cade în mâinile Moscovei de la începutul anului. Pe 6 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a anunțat cucerirea orașului Kurahove, din sud-vestul regiunii Donețk, care avea o populație de 18.000 de locuitori înainte de război. Iar pe 26 ianuarie Moscova a anunţat că a preluat controlul asupra localităţii Velika Novosilka, o aşezare strategică cu 5600 de locuitori înainte de război, situată la graniţa administrativă dintre regiunile Doneţk şi Zaporojie.
- Ucrainenii au avansat cu 5 km în Kursk. Ruşii susţin că trupele Kievului au pierdut 200 de oameni şi 40 de...
- Rusia are un avantaj numeric pe frontul din Donbas de 5 la 1, iar pe alocuri chiar de 10 la 1 - WSJ
- Reacţia lui Trump după ce Zelenski a cerut arme nucleare dacă Ucraina nu este primită în NATO
- Ucraina a lansat iar o contraofensivă în Kursk, cu 400 de soldați și echipamente NATO. Ruşii susţin că au...
- Când se vor întâlni Trump şi Putin: Pregătirile sunt într-un "stadiu avansat"
- Primele avioane de luptă Mirage promise de Franța au ajuns în Ucraina. Kievul ar fi primit între 3 şi 6 aeronave
Deşi luptele propriu-zise pentru Toreţk au început în urmă cu 6 luni, ruşii au ajuns abia la mijlocul lunii ianuarie la punctul cel mai nord-vestic al localităţii. În ultimele săptămâni, armata rusă a dus operaţiuni de "curăţare" a oraşului.Cea mai mare parte a populaţiei civile din Toreţk a fugit de mult sau a fost evacuată, iar multe dintre clădirile oraşului au fost făcute una cu pământul.
![](https://img.observatornews.ro/?u=https%3A%2F%2Fobservatornews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F7%2F609335%2Fharta-cu-situatia-de-pe-frontul-din-donetk-in-jurul-orasului-e743ea3c.jpeg&w=800)
Harta cu situaţia de pe frontul din Doneţk, în jurul oraşului Toreţk
ISW
Analiştii militari ucraineni spun că prin capturarea oraşului Toreţk, care se află pe un teren înalt, forţele ruse ar putea să complice şi mai mult logistica pentru forţele ucrainene în regiune şi să avanseze spre nord-vest spre centrul logistic regional Kostiantînivka, un oraş de 60.000 de locuitori (înainte de război) ce face legătura cu mai multe localităţi cheie.
Kostiantînivka, Pokrovsk şi Sloviansk (ultimul avea 100.000 de locuitori înainte de război) sunt ultimele mari centre urbane pe care ruşii nu le-au cucerit încă în Doneţk.
Ucraina a lansat o contraofensivă în regiunea rusă Kursk
Vestea vine în timp ce armata ucraineană a lansat joi o contraofensivă în regiunea rusă de graniţă Kursk. Institutul pentru Studiul Războiului a evaluat că Forțele Armate ale Ucrainei au reuşit să avanseze până la 5 kilometri în spatele liniei de apărare ruse, la sud-est de Sudja, după ce au desfășurat atacuri implicând între 30 și 50 de vehicule blindate. Unele surse vorbesc de capturarea a trei sate, dar bloggerii militari ruşi şi Moscova au respins informaţia.
Ucraina ţine cu dinţii de cei aproximativ 400 de km2 pe care îi mai controlează în Kursk pentru a se putea folosi de acest teritoriu la eventuale negocieri de pace. Cel puţin acesta este planul anunţat public de Zelenski. Ruşii au transmis public că negocierile de pace nu pot avea loc atâta timp cât Ucraina controlează părți din regiunea Kursk. Ambele părți se pregătesc în mod clar pentru discuţii și depun eforturi finale pentru a-și îmbunătăți poziția de negociere.
Trupele ruse au ocupat în ianuarie 430 de km2 şi se apropie de Pokrovsk
Armata rusă a cucerit 430 de km2 de teritoriu ucrainean în luna ianuarie şi se apropie de nodul logistic de la Pokrovsk, potrivit unei analize AFP pe baza datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului. Înaintarea rusă din ianuarie a fost încetinită comparativ cu cea din lunile anterioare, respectiv 476 de km2 în decembrie şi 725 de km2 în noiembrie. Peste 80% din avansul rusesc în ianuarie a fost în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, unde trupele ruse încearcă să ocupe în special oraşul Pokrovsk.
Armata rusă este acum la circa doi kilometri de acest important nod logistic, de care se apropie dinspre sud şi est. Pe de altă parte, pierderea minelor de cărbune cocsificabil din jurul oraşului Pokrovsk este o lovitură grea pentru economia Ucrainei. Acele zăcăminte sunt singura sursă internă de aprovizionare a Ucrainei pentru această materie primă necesară industriei sale siderurgice, ce reprezintă a doua sursă de venituri în exporturile ţării, după agricultură.
Trupele ruse au avansat circa 50 de km2 şi pe frontul de nord-est în jurul oraşului Kupiansk, reuşind în ianuarie să stabilească un cap de pod peste râul Oskil, un curs de apă care a format mult timp linia frontului între cele două tabere pe acel sector de front.
Înaintarea rusă pe frontul ucrainean încetinise în cele două ierni anterioare, dar în ianuarie 2025 trupele ruse au reuşit să ocupe un teritoriu mai mare decât cel din ianuarie 2023 şi 2024 cumulat (285 km2 în ianuarie 2023 şi 146 km2 în ianuarie 2024), indiciu al intrării conflictului într-o fază mai favorabilă Rusiei, ale cărei trupe sunt mai bine echipate şi mai numeroase. Ucraina suferă de o insuficienţă a efectivelor de luptă, a recunoscut în urmă cu două săptămâni comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰