Rusia avertizează Occidentul că va reacţiona dur dacă i se ''fură'' activele. Ce prevede de fapt legea adoptată luni de UE
Uniunea Europeană a mai făcut luni un pas ca să poată da Ucrainei profitul rezultat din activele Băncii Centrale Ruse pe care le-a îngheţat după începerea războiului şi care sunt estimate la 200 de miliarde de euro. Moscova a avertizat că va reacţiona dur dacă i se ''fură'' activele şi a promis că va riposta prin confiscarea bunurilor occidentale din Rusia, pe care unele estimări le plasează la 288 de miliarde de dolari.
De Redactia Observator la 13.02.2024, 14:37Rusia a avertizat marţi Occidentul că va reacţiona dur dacă Statele Unite şi Uniunea Europeană confiscă active ruseşti în valoare de sute de miliarde de dolari, transmite Reuters. După ce forţele ruse au invadat Ucraina în februarie 2022, SUA şi aliaţii lor au interzis tranzacţiile cu banca centrală a Rusiei şi cu Ministerul de Finanţe de la Moscova, blocând în Occident active suverane ruseşti de circa 300 de miliarde de dolari. Două treimi din aceste fonduri sunt în UE, majoritatea fiind deţinute de Euroclear, o companie de servicii financiare cu sediul în Belgia.
Rusia avertizează Occidentul
UE a adoptat luni o lege pentru rezervarea profiturilor generate de activele blocate ale băncii centrale a Rusiei. Măsura este primul pas către utilizarea sumelor respective în vederea reconstrucţiei Ucrainei.
"Asta înseamnă furt: însuşirea a ceva ce nu îţi aparţine", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, postului de radio Sputnik, preluat de agenţia TASS. "Având în vedere că ţara noastră a calificat asta drept furt, vor fi trataţi ca hoţi", a adăugat ea, insistând: "nu ca manipulatori politici, nu ca tehnologi supraevaluaţi, ci ca hoţi". Rusia a afirmat că dacă i se vor confisca proprietăţi, va confisca la rândul său active americane şi europene.
- O altă bătălie câştigată de Putin. Europenii nu vor confisca, de teamă, activele Băncii Centrale Ruse, de...
- De ce ezită Occidentul să confişte activele ruseşti îngheţate: pierderi de 288 de miliarde de dolari din...
- De ce nu poate lua Occidentul banii Rusiei ca să-i dea Ucrainei? Cele trei scenarii de confiscare a fondurilor...
Concret, legea adoptată luni de UE prevede că instituţiile de servicii financiare care deţin active suverane ruseşti îngheţate, precum Euroclear, trebuie să păstreze veniturile obţinute din activele rusești separat, fără a putea fi folosite, și stocate până când statele UE decid în unanimitate să instituie un mecanism pentru ca acestea să fie folosite, potrivit Euractiv. Legea vizează doar profitul viitor și nu se va aplica retroactiv. Se aplică instituțiilor care dețin peste 1 milion euro din activele Băncii Centrale Ruse.
Oficialii UE au spus că acest mecanism ar putea genera în patru ani aproximativ 15-17 miliarde de euro. Comisia Europeană ar urma să transfere banii către bugetul UE și ulterior către Ucraina, dar nu a fost specificat când vor ajunge bani acolo pentru a fi utilizați.
Ucraina salută pasul, dar cere mai mult
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a salutat anunțul, spunând că Ucraina va "încuraja pași suplimentari pentru a permite utilizarea practică a fondurilor în beneficiul Ucrainei. Acești pași trebuie să fie ambițioși și prompti". "Ucraina este pregătită să continue să lucreze cu partenerii pentru atingerea obiectivului nostru final: punerea activelor rusești la dispoziția Ucrainei. Agresorul trebuie să plătească", a spus Kuleba.
Pe lângă folosirea profitului generat de activele ruseşti înghețate, Statele Unite au propus chiar confiscarea definitivă a activelor, dar oficialii UE consideră acest lucru ca fiind prea riscant din punct de vedere legal.
SUA, Marea Britanie, Japonia și Canada fac presiuni pentru confiscarea totală a activelor Rusiei, nu doar a profiturilor, dar UE se opune, în special Germania, Italia și Franța.
Oficialii UE și unele statele membre și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu legalitatea unei astfel de măsuri fără precedent, cum este confiscarea activelor suverane, dar şi cu privire la potențialele consecințe pentru moneda euro. Unii oficiali UE cred că investitorii ar putea renunţa la activele în euro de teamă că banii lor ar putea fi confiscați într-o zi.