Antena Meniu Search
x

De ce nu poate lua Occidentul banii Rusiei ca să-i dea Ucrainei? Cele trei scenarii de confiscare a fondurilor îngheţate

Jurnalistul Josh Rogin, expert în politică externă, susţine într-un editorial publicat joi în The Washington Post că Statele Unite nu vor putea transfera Ucrainei în viitorul imediat activele rusești îngheţate de Occident după începerea războiului. Americanii pregătesc o lege pentru a putea folosi banii Rusiei pentru reconstruirea Ucrainei. Însă, doar aproape 2% din aceste fonduri sunt păstrate în SUA. Suma totală a fondurilor blocate este estimată la 300 de miliarde de dolari, restul fiind în Europa, mai precis în Belgia și Elveția. Iar fără o lege similară în Europa, care se opune măsurii, planul nu ar funcţiona. 

de Redactia Observator

la 29.12.2023, 14:33

De ce nu poate lua Occidentul banii Rusiei ca să-i dea Ucrainei? Cele trei scenarii de confiscare a fondurilor îngheţate
De ce nu poate lua Occidentul banii Rusiei ca să-i dea Ucrainei? Cele trei scenarii de confiscare a fondurilor îngheţate - Profimedia

Cele 300 de miliarde de dolari, active rusești înghețate în băncile americane și europene, nu vor putea fi cedate Ucrainei în viitorul apropiat, explică Rogin. Ar putea fi folosite totuşi pentru finanțarea reconstrucției în anii următori. În SUA există sprijin bipartizan pentru a adopta Legea Repo care să-i dea președintelui Biden autoritatea de a confisca şi ceda Ucrainei activele suverane ale Rusiei, înghețate în prezent în băncile din SUA.

"Doar aproximativ 2% din aceste fonduri sunt deținute în Statele Unite, mi-au spus oficialii. Majoritatea activelor înghețate ale Federației Ruse sunt situate în Belgia și Elveția. Și există opoziţie din partea Europei, în special în Germania, unde sunt temeri dacă o astfel de mișcare este justificată conform dreptului internațional și dacă ar submina încrederea în euro", scrie acesta.

"Încă o dată, Europa se ceartă cu ea însăși, iar dezacordul cu privire la această problemă ajută doar Rusia, care a expropriat deja companii europene. Bunul simț impune ca Rusia să plătească pentru daunele pe care le-a făcut Ucrainei", a spus un înalt congresman republican, citat de WP.   

Administrația Biden își concentrează eforturile diplomatice în jurul statelor din Grupul G7 la care a apelat pentru a găsi o cale de urmat până la sfârșitul lunii februarie. Casa Albă vrea să păstreze flexibilitatea de a restitui Rusiei activele dacă Putin va despăgubi singur Ucraina. Acest lucru pare puțin probabil, dar susține argumentul că Occidentul nu ia banii Rusiei, ci că îi folosește ca pe un avans pentru viitoarele obligații internaționale ale Rusiei față de Ucraina, mai arată sursa citată. 

Pe acelaşi subiect

Guvernul rus a avertizat că măsura va fi întâmpinată cu o răzbunare drastică. Dar când băncile americane și europene au înghețat banii anul trecut, Moscova a făcut amenințări similare, fără niciun rezultat. În plus, mulți au avertizat că înghețarea activelor ruseşti ar submina încrederea în dolarul american. Dar nici asta nu s-a întâmplat.

Planul nu va funcționa însă dacă europenii nu participă, potrivit oficialilor de la Casa Albă. Adoptarea Legii Repo ar arăta că SUA sunt extrem de serioase, influenţând aliaţii mai rezervaţi. Mai mult decât atât, legea i-ar da pur și simplu lui Biden autoritatea de a acționa şi flexibilitate când și cum alege să facă următoarea mutare.

Potrivit autorului, criticii sunt înguşti când spun că ar însemna o utilizare fără precedent a puterii economice a Americii în scopuri de securitate națională. "Vremurile fără precedent necesită măsuri fără precedent. Fără activele ruseşti confiscate, Ucraina își poate pierde capacitatea de a supraviețui ca țară funcțională. Și tocmai aceasta este strategia lui Putin", avertizează editorialul.

Bloomberg: Confiscarea banilor Rusiei este ilegală și nechibzuită

Diviziunea cu privire la ce trebuie făcut cu activele ruseşti îngheţate este ilustrată şi de un alt editorial. Jurnalistul Andreas Kluth susţine în Bloomberg că încălcarea dreptului internațional este modalitatea greșită de a ajuta Ucraina. "Confiscarea fondurilor Băncii Centrale a Rusiei este ilegală și nechibzuită" scrie acesta.

Dacă Legea Repo va fi adoptată ar autoriza președintele SUA să confişte miliarde de dolari ai Băncii Centrale Ruse, blocate în SUA și să dea acei bani ucrainenilor. Însă s-ar aplica doar fondurilor rusești din interiorul SUA, care se ridică la doar câteva miliarde. Cea mai mare parte a banilor Rusiei din străinătate se află în Europa, și în special în Belgia, unde se află un depozitul de valori Euroclear. Pentru ca Repo să ajute Ucraina, ar trebui, prin urmare, ca europenii să o imite.

Cele trei scenarii de confiscare a banilor Rusiei

Este imposibil ca banii să fie confiscaţi fără a încălca dreptul internațional şi nu ar fi înțelept din punct de vedere geopolitic, susţine autorul. Potrivit expertului în drept de la Facultatea Vanderbilt, Ingrid Brunk, teoretic există trei posibilități de confiscare a bunurilor ruseşti. 

În primul rând, o astfel de decizie ar putea fi luată prin intermediul Consiliului de Securitate al ONU. Dar, din nefericire pentru Washington, Rusia are putere de veto acolo, iar China, şi ea membru permanent al Consiliului de Securitate, nu va permite o confiscare a banilor Rusiei. 

În al doilea rând, o astfel de decizie ar putea fi inclusă în textul tratatului de pace pe care Rusia ar fi obligată să-l semneze la final de război. Cum a fost Tratatul de la Versailles care a pus capăt Primului Război Mondial și a impus despăgubiri Germaniei. Dar acest lucru s-ar putea întâmpla numai după încheierea războiului, iar pentru a-l câştiga Ucraina are nevoie de bani acum. 

În al treilea rând, banii ar putea pur și simplu să fie confiscaţi, fără o încercare de a acționa în conformitate cu dreptul internațional, ci pur și simplu pe baza faptului că Rusia este un stat agresor iar dreptul internațional cutumiar permite în mod explicit contramăsuri împotriva țărilor care încalcă legea. Nu sunt însă precedente de țări terțe care au lansat contramăsuri de amploarea confiscării rezervelor valutare ale unei națiuni.

În cele din urmă, autorul notează că este puțin probabil ca activele rusești să fie confiscate şi deoarece acest lucru implică riscuri geopolitice grave. Și nici măcar nu este o chestiune de acțiuni în oglindă ale guvernului rus, care, la rândul său, a confiscat activele țărilor occidentale din Federația Ruse. Principalul pericol este că întreaga lume se va convinge că este mai scump să păstreze rezervele valutare în Occident și își va retrage de acolo rezervele de aur și de schimb valutar, susţine editorialul.

China și alte țări care au relații tensionate cu SUA ar primi semnale că şi activele acestora vor fi confiscate dacă, de exemplu, China atacă Taiwan. Așa că își vor mări eforturile de a deține rezerve în centre bancare neutre și în alte valute decât dolarul și euro. 

Mai mult, potrivit autorului, o astfel de măsură ar părea ipocrită în cea mai mare parte a lumii. De la invazia declanşată de Vladimir Putin, SUA și aliații săi occidentali susțin că Ucraina este prima linie a luptei globale pentru apărarea ordinei internaționale bazate pe reguli. Dar tot mai multe ţări din Indonezia până în Africa de Sud și Brazilia nu mai cred asta. Sunt de părere că SUA fac tot ce vor și apoi se justifică. Prin confiscarea activelor rusești prin legea Repo, Washingtonul ar alimenta această narațiune a ipocriziei și ar înstrăina și mai mult așa-numitul Sud Global.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » De ce nu poate lua Occidentul banii Rusiei ca să-i dea Ucrainei? Cele trei scenarii de confiscare a fondurilor îngheţate