Rusia îi cere Slovaciei vaccinurile înapoi. Acuzaţii de fake news, după ce au fost ridicate semne de întrebare cu privire la ser
Rusia a cerut, joi, Slovaciei să returneze sute de mii de doze de vaccin Sputnik V împotriva coronavirusului, invocând încălcări ale contractelor. Scandalul a escaladat după ce au fost ridicate îndoieli cu privire la ser.
De Andreea Anghel la 09.04.2021, 10:06- Rusia cere Slovaciei vaccinurile înapoi
- Scandalul a escaladat după ce au fost ridicate îndoieli cu privire la ser
Agenția de reglementare a medicamentelor din Slovacia a anunțat, joi, că loturile de vaccinuri Sputnik V pe care le-a primit diferă de cele examinate de oamenii de știință internaționali și de autoritatea de reglementare a Uniunii Europene.
Slovacia a importat 200.000 de doze de Sputnik V luna trecută, a doua țară a Uniunii Europene care a făcut acest lucru după Ungaria, în ciuda lipsei aprobării din partea UE.
Deși a aprobat vaccinul pentru utilizare și a primit un transport inițial, Slovacia nu a început încă administrarea vaccinului, iar ministerul slovac al Sănătății a solicitat, de asemenea, agenției sale pentru medicamente să efectueze o revizuire.
Agenția slovacă a concluzionat că forma dozajului vaccinului livrat diferă de forma produsului care este, în acest moment, evaluat de Agenția Europeană a Medicamentului. De asemenea, reprezentanţii au declarat că loturile trimise în Slovacia au prezentat, de asemenea, caracteristici diferite de cele utilizate în studiile publicate în The Lancet.
Acuzaţii de fake news, ''un act de sabotaj''
Fondul suveran al Rusiei, responsabil cu comercializarea vaccinului în străinătate, a negat aceste afirmații, pe care le-a descris drept ''știri false''. S-a mai menţionat că partea slovacă nu a testat serul într-un laborator special certificat, adăugând că acest lucru încalcă obligațiile contractuale și semnifică ''un act de sabotaj''.
RDIF a declarat că a solicitat guvernului slovac să trimită câteva loturi la un laborator certificat de Uniunea Europeană pentru teste suplimentare, precum și să trimită înapoi transportul principal în Rusia, potrivit Reuters.
''RDIF a trimis o scrisoare pe 6 aprilie 2021 prin care solicita returnarea vaccinului din cauza încălcărilor contractuale multiple, astfel încât să poată fi utilizat în alte țări'', se spune într-o declarație, publicată pe pagina oficială de Twitter a vaccinului.
Agenția pentru medicamente din Slovacia a concluzionat, de asemenea, că nu ar putea determina beneficiile și riscurile Sputnik V, din cauza lacunelor din datele furnizate de Moscova despre testarea preclinică, producție și testele clinice.
"O parte substanțială a datelor, aproximativ 80%, nu au fost furnizate nici după cereri repetate", au spus reprezentanţii.
Fondul suveran a declarat că șeful executivului său, Kirill Dmitriev, a avut o întâlnire cu ministrul de finanțe al Slovaciei, Igor Matovic, la începutul zilei, adăugând că ''RDIF rămâne angajat să asiste poporul slovac cu vaccinarea cu Sputnik V''.
Slovacia, grav afectată de o creștere a infecțiilor cu COVID-19 în ultimele luni, a dorit să accelereze vaccinările. Ministerul Sănătății din Slovacia a declarat că se așteaptă să anunțe săptămâna viitoare alte măsuri privind utilizarea Sputnik V. Matovic urmează să vorbească şi despre călătoria sa la Moscova.