40.000 de militari, la graniţa de est a NATO. Rusia ar fi trimis sisteme anti-rachetă la graniţa cu Finlanda, SUA neagă informația
Peste 40 de mii de militari sub directa comandă a NATO sunt în alertă acum în ţările baltice şi în sud-estul Europei. România a cerut şi a şi primit un grup de luptă al alianţei, blindate şi avioane militare. În tot acest timp noi ameninţări vin de la Kremlin. Vladimir Putin ar fi ordonat mutarea mai multor sisteme anti-rachetă la graniţa cu Finlanda, după ce oficialii de acolo au anunţat că până în vară vor să adere la Alianţa Nord Atlantică. Departamentul de Apărare al SUA nu a confirmat informațiile despre echipamente militare rusești trimise la granița cu Finlanda, a declarat marți secretarul de presă John Kirby, potrivit Reuters.
De Redactia Observator la 13.04.2022, 22:14România este mai aproape ca oricând de forţele armate ruse, iar NATO trimite de săptămâni bune trupe şi armament în sud estul Europei.
Nicolae Ciucă, premierul României: Trebuie să fim pregătiţi pentru o criză de durată şi pentru situaţia în care această criză se va extinde mai aproape de graniţa noastră. Invazia Rusiei este cea mai mare ameninţare la adresa securităţii euro -atlantice din ultimii ani.
49 de zile au trecut de la startul invaziei ruşilor în Ucraina
România găzduieşte deja două comandamente NATO, la Craiova şi Bucureşti. La baza militară de la Kogălniceanu, aproape două mii de soldaţi belgieni, americani şi francezi se antrenează cot la cot. Iar la Câmpia Turzii au fost aduse avioane şi drone americane .
- Mariupolul ar putea fi cucerit de ruşi din oră în oră. Ce arată cele mai recente imagini surprinse din satelit
- Mierea ne va lăsa un gust amar: va costa chiar şi cu 30% mai mult anul acesta. Războiul din Ucraina creează un...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 49 LIVE TEXT. Peste 20.000 de morţi în Mariupol, anunţă primarul. Zeci de mii de...
Klaus Iohannis-preşedintele României: NATO a sporit exerciţiile de pregătire ale forţelor aliate şi de consolidare a psoturii aliate pe flancul estic. Acţionăm pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a celor patru noi grupuri de luptă. Dintre care unul va fi în România.
Alte trei astfel de grupuri sunt înfiinţate în Bulgaria, Slovacia şi Ungaria. Unităţi mobile sunt antrenate să răspundă pe loc în cazul în care Federaţia Rusă decide să lovească graniţele alianţei nord atlantice.
În total 40 de mii de militari sunt acum sub comandă directă NATO. Cei mai mulţi sunt în Polonia, 10.500 şi Lituania, puţin peste patru mii. În Slovacia sunt 2100, iar în România, pe lângă cei aproximativ 2500 deja aici, vor mai veni până la un total de 3300 de soldaţi. De altfel, ţările membre NATO livrează constant spre Ucraina armament, muniţie şi tehnică de luptă.
Mircea Geoană secretar general adjunct al NATO: Este dreptul fiecarui stat să facă asta conform cu interesele proprii . Ne pregătim de un alt tip de război, o alta etapă a războiului. De aici nevoia să facă faţă unui razboi de natura conventionala care seamănă mai mult cu al doilea război mondial.
În paralel, Uniunea Europeană vrea ca din 2025 să înfiinţeze o armată proprie care să intervină în cazul unor crize militare, separat de NATO.