Antena Meniu Search
x

Video Mierea ne va lăsa un gust amar: va costa chiar şi cu 30% mai mult anul acesta. Războiul din Ucraina creează un deficit uriaş de miere în Europa

Mierea ne va lăsa un gust amar anul acesta. Cea de rapiţă a fost compromisă aproape total de primăvara friguroasă, cu dimineţi îngheţate. Iar războiul din Ucraina creează un deficit uriaş de miere în Europa, aşa că vom exporta mai mult. În final, nota de plată va fi mai piperată pentru consumatori: mierea va costa chiar şi cu 30% mai mult.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 01.05.2022, 09:02

Vezi și

Relu Cojocar este apicultor de 20 de ani, timp în care a strâns 300 de familii de albine. Produce într-un an bun chiar şi opt tone de miere de albine, iar câştigurile sunt dulci. Anul acesta vor fi însă producţii mici şi preţuri mari. Cel mai mult s-ar putea scumpi mierea de rapiţă. Din cauza secetei şi a temperaturilor scăzute, culturile sunt compromise. "Dacă noi făceam cu efectivul nostru undeva 600, 700, o tonă de miere de rapiţă, anul ăsta probabil că o sa facem... deloc", a declarat Relu Cojocar, apicultor.

Citește și: Efectele benefice ale consumului de miere. Află ce spun nutriționiștii

România produce anual în jur de 20.000 de tone de miere de albine

Nu doar vremea capricioasă va duce la scumpiri. Războiul din Ucraina contribuie şi semnificativ. 60.000 de tone de miere de albine provenită din ţara vecină ajungeau în statele europene, cum ar fi Elveţia sau Franţa. În Germania, de exemplu, în 2020 a ajuns o cantitate-record de aproape 15.000 de tone. "Cu siguranță, va fi o cerere mai mare pe noi, pe România, pe Bulgaria pe Ungaria. Toţi va trebui să producem sau să comercializăm la un preţ mai bun mierea pe care o obţinem", a declarat Relu Cojocar, apicultor.

Un preţ mai bun pentru apicultori, dar amar pentru consumatori. "Luăm şi aşa mai scumpă, nu avem încotro. Trebuie să luăm, mai puţină, dar consumăm", spune un client. "Îndrum ca de obicei populaţia, dacă poate, chiar dacă preţul e ceva mai mare la miere, să cumpere totuşi în continuare acest produs, pentru că proprietăţile pe care le are ne dau o mână de ajutor atât asupra metabolismului, cât şi mai ales pe zona de prevenţie", a declarat Ionuţ Ignat - nutriţionist. România produce anual în jur de 20.000 de tone de miere de albine. Paradoxal, aproape jumătate din cantitate ajunge la export, în timp ce noi consumăm miere mai slabă calitativ, din import.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Mierea ne va lăsa un gust amar: va costa chiar şi cu 30% mai mult anul acesta. Războiul din Ucraina creează un deficit uriaş de miere în Europa