Rusia îşi menţine poziţia în negocieri: "Nu acceptăm ca NATO să staţioneze armament strategic ofensiv în Romania şi Bulgaria"
Rusia nu acceptă ca Alianţa Nord-Atlantică să deţină trupe sau armament strategic ofensiv în România şi Bulgaria, afirmă ambasadorul rus de la Sofia, Eleonora Mitrofanova, subliniind că Moscova respectă opţiunea acestor ţări de a fi membre NATO, informează Mediafax.
De Redactia Observator la 01.02.2022, 17:47Eleonora Mitrofanova a explicat, într-un interviu acordat postului bulgar Nova TV, la ce se referă solicitarea Rusiei adresată NATO privind revenirea la arhitectura de securitate din anul 1997. "Nu se pune problema ca ţările care au aderat la NATO după anul 1997 să părăsească NATO. Este vorba despre retragerea contingentelor militare, a bazelor şi armamentului strategic staţionate pe teritoriile acestor ţări după anul 1997. Iar, în acest moment, nu vorbim deloc despre Bulgaria, dat fiind că aici nu există nici baze strategice, nici armament strategic ofensiv, deşi această solicitare vizează România într-o anumită măsură", a declarat Eleonora Mitrofanova în interviul acordat Nova TV, conform agenţiei Tass.
"Noi vorbim despre o atitudine de principiu, despre contingente militare, armament strategic şi baze militare pe anumite teritorii. Nu există nimic de acest fel în Bulgaria. Despre aceste lucruri este vorba, nu este vorba despre retragerea Bulgariei din NATO sau retragerea României din NATO. Este dreptul dumneavoastră suveran, prevăzut în Constituţie, fiecare ţară are dreptul de a alege alianţa care să îi garanteze securitatea", a subliniat ambasadorul Rusiei în Bulgaria.
Diplomatul rus a denunţat "isteria" din presă privind o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina
Diplomatul rus a denunţat "isteria" din presă privind o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina. "Întrebarea directă se referă la isteria din presă privind forţele militare mobilizate de Rusia şi despre pătrunderea în Ucraina în diverse moduri. Preşedintele Ucrainei a afirmat că el nu vede nicio ameninţare, secretarul Consiliului de Securitate din Ucraina crede şi el că nu există niciun pericol. Totuşi, Statele Unite şi Marea Britanie, în special prin intermediul NATO, înarmează puternic Ucraina, oferă armament letal, ceea ce este extrem de nesigur pentru viitor", a acuzat diplomatul rus.
Statele Unite şi Marea Britanie avertizează că Rusia pregăteşte un atac asupra Ucrainei, în condiţiile în care armata rusă a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierei ucrainene. Însă preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Occidentului să nu genereze "panică" privind riscurile unui conflict militar, argumentând că, deşi probabilitatea unui atac militar rus există, nu este mai mare decât a fost în 2021.