Antena Meniu Search
x

România, de acord ca inspectori ruşi să inspecteze baza de la Deveselu. Ce condiţii impune Rusiei

România a participat cu observații la răspunsurile trimise miercuri de SUA și NATO Rusiei, la capitolul privind o posibilă inspecție a rușilor la baza de la Deveselu, au precizat pentru Europa FM surse oficiale guvernamentale

de Redactia Observator

la 27.01.2022, 14:20

România, de acord ca inspectori ruşi să inspecteze baza de la Deveselu. Ce condiţii impune Rusiei
- YouTube

Bucureștiul ar fi de acord cu o inspecție din Rusia, numai dacă și Federația va accepta ca delegați români să vadă baze din Rusia. Surse oficiale guvernamentale au declarat în exclusivitate pentru Europa FM, referitor la oferta SUA ca rușii să vină să vadă baza militară de la Deveselu dar și din Polonia: "Nici noi, nici americanii nu avem nimic de ascuns, dar oferta este valabilă numai pe bază de reciprocitate".

Cu alte cuvinte, România și Statele Unite acceptă inspectori ruși care să vadă cu ochii lor că în Olt nu sunt rachete ofensive, dacă și Moscova este dispusă să primească experți români, polonezi și americani. Și polonezi, pentru că în ceea ce privește scutul NATO antirachetă din România, este el completat de facilitățile din Polonia.

Potrivit surselor citate Europa FM, acestea sunt singurele referiri la România din răspunsul înaintat ieri de Statele Unite Rusiei.

Răspunsul SUA la cerinţele Rusiei

Pe acelaşi subiect

Rusia a primit miercuri seară răspunsul scris al Statelor Unite cu privire la cererile de securitate din tratatul bilateral propus la mijlocul lunii decembrie. 

Ambasadorul american John Sullivan a transmis răspunsul comun SUA-NATO la cele opt puncte de interes din draftul de tratat propus de ruși. Moscova ceruse, la mijlocul lunii decembrie, un răspuns detaliat cu privire la fiecare aspect.

Mai exact, Statelor Unite li se ceruse să oprească orice extindere a NATO în est, să întrerupă operațiunile militare în țările care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică și să promită că Ucraina și Georgia nu se vor alătura niciodată Alianței Nord-Atlantice. În plus, Moscova solicitase ca SUA să nu aibă instalații militare capabile de a fi îndreptate împotriva Rusiei, la granițele Federației. Rușii ar fi vrut ca toate aceste cerințe să fie sub garanții de ordin legal.

Rusia, despre răspunsul americanilor: "Punctul de vedere rus nu a fost luat în considerare"

Moscova apreciază că Statele Unite nu au luat în calcul revendicările ruse în domeniul securităţii şi nu au răspuns pozitiv "principalei" revendicări ruseşti, la o zi după ce americanii au răspuns acestor revendicări ruse care se află în centrul crizei ruso-occidentale cu privire la Ucraina şi NATO.

"Nu putem spune că punctele noastre de vedere au fost luate în calcul sau că există o voinţă de a ni se lua în considerare îngrijorările", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cu toate acestea, Moscova "nu se va grăbi" să reacţioneze, a anunţat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » România, de acord ca inspectori ruşi să inspecteze baza de la Deveselu. Ce condiţii impune Rusiei