Antena Meniu Search
x

Video NATO invită Rusia să inspecteze baza de la Deveselu: "Nu suntem naivi, orice înţelegere trebuie să aibă forma unor acorduri bilaterale"

Rusia ar putea inspecta baza de la Deveselu, pentru a se convinge că este un sistem defensiv! Este ceea ce ar fi promis în scris Statele Unite, Kremlinului, pentru a evita invazia Ucrainei. România ar fi de acord, dacă și Moscova este dispusă să primească experți români. Vladimir Putin a anunţat deja că nu este mulţumit cu răspunsul primit.   

de Simona Moloiu

la 27.01.2022, 19:50

Vezi și

În baza documentului scris trimis la Kremlin, ruşii ar urma să fie primiţi în inspecţie la bazele NATO de apărare împotriva rachetelor balistice din Polonia și România. În schimb, Rusia trebuie să le permită inspectorilor americani şi NATO să intre în bazele ruse, cum ar fi, de exemplu, cea din exclava Kaliningrad, considerată avanpost strategic al Moscovei la porţile alianţei. 

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: Nu suntem naivi şi trebuie să ne asigurăm că orice înţelegere am încheia (cu Rusia, n.r.) în diferite formate, să aibă forma unor acorduri bilaterale. 

Analiştii cred că accesul la Deveselu este un punct important câştigat de Rusia. Deşi sistemul este unul defensiv, Moscova s-a arătat în repetate rânduri deranjată de scutul antirachetă. A spus răspicat că îl consideră o ameninţare directă la securitatea sa, şi, deci, o ţintă într-un eventual conflict VEST-EST.

Surse guvernamentale româneşti au declarat pentru Europa FM că România nu are nimic de ascuns la Deveselu, aşa că ar accepta o inspecție a ruşilor, însă doar dacă şi Mosova acceptă ca delegați români să vadă baze din Rusia.

Pe acelaşi subiect

Nu este însă suficient pentru Rusia. Şi asta pentru că Occidentul a respins principala condiţie pe care o punea pentru a nu invada Ucraina - aceea ca NATO să nu se mai extindă spre Est. 

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: Îi vom raporta preşedintelui, iar el va decide paşii de urmat în continuare. 

Deocamdată, nimeni nu ştie ce intenţii are Vladimir Putin, scrie presa independentă din Rusia. Nici chiar şeful Armatei ruse, Serghei Şoigu, cel cu care îşi petrece an de an concediul. 

Antony Blinken: Depinde acum de Rusia să decidă cum va răspunde. Noi suntem pregătiţi pentru orice.  

În aşteptarea unui răspuns de la Kremlin, Statele Unite sunt pregătite să trimită câte o mie de militari în România, Bulgaria şi Ungaria, iar azi la Bucureşti a venit ministrul francez al Apărarării. Vizita are loc după ce preşedintele Emmanuel Macron a promis că ne ajută şi ţara sa cu soldaţi. 

Florence Parly, ministrul francez al Apărării: Trăim o perioadă grea, iar în aceste timpuri grele Franța va sta alături de România. O misiune de experţi din ministerul meu soseşte chiar astăzi în România, pentru a studia parametri acestei posibile desfăşurări. 

Vasile Dîncu, ministrul ApărăriiÎn această luptă trebuie să fim împreună şi nu poate fi dusă decât împreună. 

În replică, Rusia are în desfăşurare manevre militare uriaşe în apropierea graniţelor noastre. Ieri, peste 20 de nave şi submarine au efectuat exerciţii cu muniţie reală în Marea Neagră, în apropiere de Crimeea. Alte manevre sunt în desfăşurare la graniţa cu Ucraina, aproape de Donbas. 

Wendy Sherman, Secretar de Stat Adjunct SUA: Vedem indicii clare că el (Vladimir Putin, n.r.) va folosi forţa militară la un moment dat, posibil la jumătatea lunii februarie. 

Într-o primă reacţie de la începutul crizei de securitate din Europa, China sare şi ea în sprijinul Rusiei. Marele aliat al Moscovei spune că îngrijorările Rusiei cu privire la Ucraina sunt îndreptăţite şi ar trebuie luate în serios de Occident. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » NATO invită Rusia să inspecteze baza de la Deveselu: "Nu suntem naivi, orice înţelegere trebuie să aibă forma unor acorduri bilaterale"