Rusia nu renunță la Donețk și continuă să atace Herson. Ucraina cere de la americani muniție cu dispersie, interzisă în peste 100 de țări
Oraşul recent eliberat Herson este ţinta unor noi atacuri din partea Rusiei care vrea să anexeze complet zona Doneţk. În tot acest timp, Statele Unite iau în considerare cererile Kievului pentru bombele cu dispersie. Este vorba despre un tip de explozibil interzis în peste o sută de ţări, dar care sunt folosite însă intens de ruşi.
De Redactia Observator la 09.12.2022, 13:38Regiunea Doneţk este în continuare ţinta unor bombardmente puternice în condiţiile în care ruşii nu îşi ascund intenţia de a anexa această zonă a Ucrainei. Noi atacuri au fost raportate si în oraşul recent eliberat Herson. Numai ieri ruşii au lansat cel puţin 60 de obuze în regiune. Preşedintele Zelenski acuză ruşii de tactici mortale.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Aceasta este forma de teroare rusă care va trebui contracarată în anii următori. Teroriştii încearcă în mod deliberat să lase în urmă cât mai multe capcane mortale. Vorbim despre mai mult de 170.000 de kilometri pătrați de teritoriu periculos."
El a spus că Marea Britanie, Canada, Japonia, Slovacia se numără printre ţările care ajută Ucraina în operaţiunile de deminare. "Ambasadorii şi donatorii United24 şi mulţi alţii înţeleg cât de important este ca Ucraina să nu fie lăsată singură cu problema teritoriului minat de ocupanţi", a menţionat Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei a spus că împreună cu partenerii europeni şi americani lucrează la un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei. "Aşteptăm şi alte decizii, în special în ceea ce priveşte schemele de eludare a sancţiunilor anti-război, inclusiv cele financiare şi energetice", a subliniat Zelenski. El a mai a anunţat că Ucraina pregăteşte pentru zilele următoare "mai multe evenimente importante", având ca priorităţi protejarea şi restabilirea drepturilor ucrainenilor şi reconstrucţia ţării.
- "E prima dată când îl văd beat". Vesel, cu şampania în mână, Putin acuză Ucraina că a început prima atacurile
- Papa Francisc a izbucnit în plâns în timpul rugăciunii anuale pentru Crăciun. Suveranul Pontif, îndurerat de...
- Putin, despre pericolul nuclear: "Este în creştere, dar nu am înnebunit. Nu vom ataca primii"
"Săptămâna viitoare va fi destul de importantă pentru Ucraina în ceea ce priveşte aceste două sarcini", a spus Volodimir Zelenski fără a da detalii.
Putin susține că Kievul a fost primul care a atacat infrastructura civilă
Ruşii susţin că atacă doar infrastructura civilă, iar Vladimir Putin nu vede nimic rău în asta. "Se face mult zgomot acum despre atacurile noastre asupra infrastructurii energetice a țării vecine. Da, o facem! Dar cine a început? Cine a lovit podul din Crimeea? Cine a aruncat în aer liniile electrice legate de centrala nucleară de la Kursk? Cine nu furnizează apă în Donețk?", a explicat liderul de la Kremlin.
Preşedintele rus nu reuşeşte să inducă în eroare pe nimeni, pentru că realitatea este mai mult decât evidentă.
Antony Blinken, secretar de stat al SUA: "Ceea ce face Rusia, în acest moment, este să încerce să distrugă infrastructura energetică din Ucraina, să stingă luminile, să oprească apa, să reducă încălzirea pentru ucraineni, exact când se îndreaptă spre iarnă. Ceea ce Rusia nu poate face pe câmpul de luptă, încearcă să facă atacând infrastructura civilă."
În ciuda tensiunilor diplomatice, Rusia și SUA au făcut un schimb de prizonieri
Baschetbalista din Statele Unite, condamnată la închisoare în Rusia, pentru că deţinea marijuana, a fost eliberată, însă, ieri. Pentru ca Brittney Griner să poată pleca acasă, în schimbul ei a fost trimis Viktor Bout, supranumit Negustorul Morţii.
Fost ofiţer al forţelor aeriene sovietice, acesta a devenit faimos pentru furnizarea de arme pentru războaiele civile din America de Sud, Africa şi Orientul Mijlociu. Schimbul dintre Rusia şi Statele Unite a fost mediat de prinţul saudit Mohammed bin Salman.