Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii, aproape de a zdrobi Pokrovsk, un oraș vital pentru Kiev. Ucrainenii s-au retras în Doneţk pentru a nu fi încercuiţi

Război în Ucraina. Trupele ucrainene s-au retras în Doneţk pe direcţia Pokrovsk, un oraş vital de 60.000 de locuitori înainte de război, pentru a evita să fie încercuite de forţele ruse care au avansat constant în ultimele trei săptămâni în ciuda incursiunii armatei Kievului în Kursk.

De la 23.08.2024, 14:23
WhatsApp
Ruşii, aproape de a zdrobi Pokrovsk, un oraș vital pentru Kiev. Ucrainenii s-au retras în Doneţk pentru a nu fi încercuiţi Getty Images

Blogerii militari ruşi susţin că armata rusă a intrat în oraşele Novohrodivka (14.000 de locuitori înainte de război) și Toreţk (30.000 de locuitori înainte de război) din Doneţk. Informaţia este confirmată şi de canalului de Telegram "DeepState" apropiat armatei ucrainene.

Înaintarea trupelor rusești în direcția Pokrovsk a dus la retragerea trupelor ucrainene din pozițiile de la sud-est de Pokrovsk, au evaluat şi experţii Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW). În ultimele săptămâni, forțele ruse au înconjurat forțele ucrainene în timp ce avansau spre autostrada E-50 (Donețk - Pokrovsk), iar amenințarea unei încercuiri tactice i-au determinat pe ucraineni să se retragă. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a recunoscut pe 22 august că ofensiva rusă a determinat forțele ucrainene să se retragă pentru a alinia frontul și pentru a salva vieţile soldaţilor. 

Pe acelaşi subiect

ISW nu a observat o retragere haotică a forțelor ucrainene, deşi mai mulți comandanți ucraineni care operează în zonă au declarat pe 22 august pentru agenţia AP că recruții ucraineni nou sosiți pe front s-au retras pe alocuri din pozițiile lor. 

Rybar, un influent canal de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, susţine că "trupele ruse au revendicat joi cucerirea satului Ptiche, la sud de oraşul strategic Pokrovsk și s-au angajat în lupte la periferia localităţii Kalinove. Pe flancul nordic, iau cu asalt aşezarea Hrodivka iar spre sud-vest, au avansat la Krasnii Iar și luptă pentru Krutii Yar. La linia Orlivka-Mikolaivka, trupele ruse și-au început ofensiva către Novohrodivka și au ajuns cu succes la periferia de sud-est a orașului". 

Rusia este aproape de a zdrobi Pokrovsk

Kremlinul este aproape de a zdrobi Pokrovsk, scrie The Economist.  Retragerea ucrainenilor de la Avdiivka în luna februarie și o greşeală comisă de trupe ucrainene în apropiere de Oceretine în luna mai au pregătit scena pentru asaltul asupra Pokrovsk. Rusia este acum la 10 km de oraș iar autorităţile au decis evacuarea, inclusiv cea forţată a copiilor. 

Comandantii ucraineni au explicaţii diferite pentru avansul rusesc. Unii spun că nu sunt suficiente obuze şi că ruşii trag de 10 ori mai mult. Alții indică tacticile rusești, mici asalturi ale infanteriei, bombe cu planare, noi sisteme de război electronic. Dar în centrul colapsului liniilor ucrainene de apărare par să fie epuizarea și forța de luptă, explică The Economist.

Colonelul Pavlo Fedosenko a declarat că trupele ucrainene sunt depășite numeric cu 4:1 şi nu se odihnesc: "Oamenii nu sunt făcuți din oțel". Unii ajung să stea în prima linie şi 30 sau 40 de zile în tranşee sau gropi în pământ, la câțiva centimetri de moarte. 

Alţii dau vina pe ordine "idioate". Invadarea regiunii Kursk a provocat sentimente mixte în rândul ucrainenilor. Un soldat cu indicativul "Dublin" a mărturisit că succesele de la începutul incursiunii în Rusia au ridicat moralul, dar nu a fost de durată. Speranța că Rusia ar putea răspunde mutându-şi forţele de la Pokrovsk în Kursk s-a năruit. 

Surse din serviciile ucrainene de securitate ucrainene confirmă că, deși Rusia a mutat trupe din alte secțiuni ale frontului, în apropiere de Pokrovsk s-a întărit. Între timp, Ucraina a redistribuit unități de forțe speciale la Kursk și apără frontul din Pokrovsk cu recruţi. "Rușii și-au dat seama de nişte lucruri și nu au prins momeala", s-a plâns Dublin.

Apărătorii ucraineni nu ştiu cât de mult pot rezista la Pokrovsk. Ruşii ar putea avea nevoie de săptămâni sau de luni pentru a trece de orașele periferice Mirnohrad, Selidove și Ukrainsk, toate atacate acum cu drone, artilerie și bombardiere. Avansul ruşilor a încetinit din 19 august, dar au obiceiul de a se năpusti asupra punctelor slabe cu un efect devastator, a avertizat un comandant din forţele de drone. Pare a fi doar o chestiune de timp până ca Pokrovsk să fie zdrobit la fel ca Mariupol, Bahmut și Avdiivka.

Ce se întâmplă dacă ruşii cuceresc oraşul? Controlul asupra Pokrovsk și o înaintare scurtă până la granițele administrative ale regiunii Donețk ar putea fi suficiente pentru ca Vladimir Putin să revendice o victorie politică și să înceapă negocieri serioase. Sau poate nu. Multe depind de dacă Ucraina poate păstra bucata ocupată din Rusia pentru a o folosi ca monedă de schimb la negocieri.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina incercuire pokrovsk donetk kursk
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024