Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii au ajuns la locul unde s-a prăbuşit drona Reaper în Marea Neagră. Americanii au şters de la distanţă date secrete - CNN

Ruşii au ajuns la locul unde s-a prăbuşit drona Reaper MQ-9 în Marea Neagră, transmit oficiali americani, citaţi de CNN.  Mai mult, armata americană a șters de la distanță date sensibile stocate în dronă pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete, au declarat doi oficiali americani pentru CNN.

De la 16.03.2023, 12:56
WhatsApp
Imagini cu elicea dronei Reaper, publicate de Armata American[

Marina rusă a trimis mai multe nave în Marea Neagră, inclusiv nave staţionate în porturile din Crimeea pentru a încerca să recupereze drona americană MQ-9 Reaper. Drona a căzut în apele internaționale la aproximativ 112 km sud-vest, a spus unul dintre oficialii americani citaţi de CNN. Nu este clar dacă ruşii au reușit să recupereze resturile de la dronă când au ajuns la locul prăbuşiirii. 

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, nu a confirmat prezenţa ruşilor la fața locului. El a reiterat însă că SUA au luat măsuri pentru ca Rusia să nu poată obțină informații importante din rămășițele dronei.

"Ce a mai rămas din ea, ceea ce plutește sunt probabil fragmente de control al zborului, lucruri de genul astă. Cel mai probabil nu e nimic de valoare intrinsecă reală în ceea ce privește reproiectarea dronei sau ceva de genul acesta. Nu suntem prea îngrijorați în legătură cu ce ar putea obţine ruşii....(Drona) este proprietatea noastră, (ruşii) nu au nicio treabă să recupereze nimic" a mai spus John Kirby.

Kremlinul spune că e decizia armatei

Pe acelaşi subiect

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patruşev declarat miercuri că Rusia va încerca să recupereze resturile dronei. Kremlinul a declarat că decizia cu privire la recuperarea dronei americane Reaper doborâtă în Marea Neagră vine de la Ministerul Apărării, fiind prerogativul armatei. "Dacă ei cred că este necesar pentru interesele noastre și pentru securitatea noastră în Marea Neagră, o vor face”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Aparatul a ajuns într-o zonă a Mării Negre unde adâncimea este de 1,6 km, ceea ce face foarte dificială recuperarea ei de către americani, a spus generalul Mark Milley. În plus, SUA nu au nave în Marea Neagră pentru orice încercare de recuperare a dronei. 

SUA au șters date sensibile de la distanță înainte ca drona să se prăbuşească în Marea Neagră

Doi oficiali americani au spus miercuri pentru CNN că Statele Unite au șters informaţii de pe drona MQ-9 Reaper de la distanță pentru a împiedica Rusia să obţină informații secrete, Pașii de ștergere a software-ului au fost făcuți după întâlnirea dintre dronă și cele două avioane de luptă rusești Su-27. 

Rusia dă vina pe spionajul american

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, miercuri, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său american, că intensificarea operaţiunilor de spionaj desfăşurate de Statele Unite a fost una din cauzele incidentului din Marea Neagră. "Cauzele incidentului sunt nerespectarea de către Statele Unite a zonei de zbor restricţionate (...) din cauza desfăşurării operaţiunii militare speciale (în Ucraina), precum şi a intensificării activităţilor de informaţii împotriva intereselor Rusiei", a spus Serghei Şoigu, citat într-un comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării, asigurând că Moscova "va reacţiona proporţional" la viitoarele "provocării" americane.

"S-a remarcat că zboruri ale unor drone americane strategice letale în apropierea coastei Crimeei aveau o natură provocatoare şi au creat precondiţii pentru o escaladare a situaţiei din zona Mării Negre", potrivit comunicatului, citat de Reuters.

Lavrov: SUA ignoră restricţiile impuse în spaţiului aerian al Mării Negre 

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Statele Unite "ignoră" faptul că Rusia a impus restricţii în spaţiul aerian al Mării Negre, afirmaţie ce survine la o zi după ce o dronă americană a fost interceptată deasupra Mării Negre de avioane ruse, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat la televiziunea de stat rusă, Lavrov a spus că Rusia a stabilit limite ale zborurilor în regiunea Mării Negre după începerea campaniei militare în Ucraina - un fapt de care Statele Unite sunt destul de conştiente. Potrivit Moscovei, Rusia va "reacţiona proporţional" la viitoare "provocări" americane, notează AFP.

Americanii vor continua să zboare "unde permite dreptul internaţional"

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că Statele Unite vor continua să zboare "acolo unde permite dreptul internaţional". "Este responsabilitatea Rusiei ca aeronavele sale militare să zboare într-o maniera profesionistă şi sigură", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Lloyd Austin, care a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus, Serghei Şoigu.

"La 15 martie, ministrul rus al Apărării, generalul Serghei Şoigu, şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au avut o convorbire telefonică la iniţiativa părţii americane", a declarat Ministerul rus al Apărării, fără a da alte detalii. "Tocmai am vorbit la telefon cu omologul meu rus, ministrul (Serghei) Şoigu. După cum am spus în mai multe rânduri, este important ca marile puteri să fie modele de transparenţă şi comunicare", a afirmat Lloyd Austin. El a subliniat că ţara sa "tratează foarte serios orice potenţial de escaladare".

"Şi de aceea cred că este important să păstrăm deschise canalele de comunicare. Cred că este foarte important să ridicăm telefonul şi să vorbim. Şi cred că aceasta va ajuta la prevenirea unei erori de calcul în viitor", a adăugat el.

Şeful Statului Major al armatei SUA: Încă nu ştim dacă a fost intenţionat

Şeful Statului Major al armatei SUA , generalul Mark Milley, a declarat că Washingtonul va analiza datele dronei pentru a stabili faptele exacte şi că el însuşi intenţionează să vorbească cu omologul său rus. "A fost intenţionat sau nu? Nu ştiu încă. Ştim că interceptarea a fost deliberată. Ştim că comportamentul agresiv a fost intenţionat, ştim, de asemenea, că a fost neprofesional şi a fost periculos", a menţionat generalul american.

În ceea ce priveşte contactul fizic dintre dispozitive, "rămâne de văzut" dacă a fost intenţionat sau nu, a adăugat el. Este prima data de la începutul conflictului din Ucraina, la 24 februarie 2022, când o ţară NATO, care sprijină Ucraina, recunoaşte că a pierdut echipament operat de ea însăşi în această regiune.

SUA au acuzat marţi forţele aeriene ruse că au "interceptat şi lovit" o dronă americană Reaper deasupra Mării Negre şi i-au provocat prăbuşirea. Rusia a dezminţit aceste acuzaţii, recunoscând doar că două dintre avioanele sale de vânătoare au interceptat o dronă americană care a fost detectată "în zona peninsulei Crimeea" şi care avansa "în direcţia" frontierelor Rusiei.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

drona marea neagra rusia sua
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Cele mai noi informații despre primul tur de vot
A1
Publicat 23.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024