Antena Meniu Search
x

Rusia încearcă să recupereze drona prăbuşită în Marea Neagră. Ce au făcut americanii pentru ca ruşii să nu pună mâna pe date valoroase

Tensiuni între SUA şi Rusia după ce o dronă americană a fost doborâtă deasupra Mării Negre.  Aeronavele ruseşti se aflau deasupra apelor internaţionale iar una dintre ele a zburat intenționat în faţa dronei și a eliberat kerosen peste ea. Apoi ar fi lovit elicea aparatului fără pilot, spun oficialii americani. S-ar putea să nu recuperăm niciodată drona prăbuşită a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. Americanii au luat măsuri ca ruşii să nu aibă acces la informaţii valoroase dacă ar recupera drona. Între timp, un oficial rus a confirmat că Moscova încearcă recuperarea dronei. 

de Redactia Observator

la 15.03.2023, 16:37

Drona doborâtă în Marea Neagră "s-ar putea să nu fie recuperată niciodată". Ce au făcut americanii pentru ca ruşii să nu pună mâna pe date valoroase
Drona MQ-9 Reaper - Profimedia

John Kirby a spus că drona de supraveghere MQ-9 nu a fost recuperată  şi ar putea să nu fie recuperată niciodată, dată fiind adâncimea Mării Negre în zona unde a fost doborâtă. "Nu sunt sigur că o vom putea recupera. Adică, acolo unde a căzut în Marea Neagră, apa e foarte, foarte adâncă. Încă evaluăm dacă poate fi antrenat vreun efort de recuperare. S-ar putea să nu poată fi", a spus Kirby pentru CNN.

"Am făcut tot ce am putut pentru a minimiza orice valoare informaţională în cazul în care altcineva pune mâna pe dronă", a adăugat el. "Cu siguranță nu pot vorbi despre eforturile rusești sau despre ceea ce ar putea sau nu să încerce (ruşii) să facă. Pot doar să vă spun că noi încă evaluăm această situație." a mai spus el.

Potrivit unui fost general american citat de The New York Times dacă drona doborâtâ nu are un senzor unic la bord, "nu este o mare pierdere  pentru americani dacă rușii o recuperează". "Drone de tip MQ-9 au fost pierdute în trecut în Yemen, Libia, Afganistan și Siria, iar părți din ele au fost cu siguranță exploatate sau împărtăşite cu alte ţări", a spus el.

Rusia depune eforturi pentru a recupera epava dronei americane

Pe acelaşi subiect

Ruşii au anunţat că încearcă recuperarea dronei americane din Marea Neagră. Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat acest lucru la postul de televiziune Rossiya-1."Nu ştiu dacă vom putea face asta (să o recuperăm). Ştiu că vom face asta cu siguranţă (depune eforturi). Sper să fie un succes", a spus Patruşev citat de TASS.

Bloggerii militari ruşi şi propagandişti ai Kremlinului au speculat pe baza unei înregistrări audio publicate online că marina rusească a recuperat o bucată dintr-un aparat de zbor. Informaţia nu fost confirmată şi nu este clar dacă se referea la drona americană. Alte informaţii neverificate şi neconfirmate, distribuite pe canalele de Telegram, susţin că o macara plutitoare, Chernomorets-3, ar fi fost trimisă în zona unde s-a prăbuşit drona. 

SUA transmit Rusiei să fie mai atentă

Oficiali americani i-au spus ambasadorului rus în SUA că Moscova trebuie să fie mai atentă când zboară prin spaţiul aerian internaţional. Departamentul de Stat al SUA l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, pentru a-i transmite îngrijorările SUA în legătură cu acest incident, primul de la izbucnirea războiului din Ucraina în urmă cu peste un an.

"Mesajul care i-a fost transmis ambasadorului rus este că ei trebuie să fie mai atenţi atunci când zboară în spaţiul aerian internaţional în apropiere de proprietăţi americane care, din nou, zboară în moduri complet legale, desfăşurând misiuni în sprijinul intereselor noastre naţionale de securitate", a spus Kirby într-un interviu pentru CNN. "Ei sunt cei care trebuie să fie mai atenţi", a adăugat el.

Kremlinul: Relaţiile cu SUA sunt lamentabile

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri presei că relaţiile Rusiei cu Statele Unite sunt "la cel mai de jos nivel, într-o stare lamentabilă" după ce Washingtonul a acuzat aviaţia militară rusă că a doborât marţi o dronă americană în Marea Neagră, transmite Reuters.

Oficialul preşedinţiei ruse a afirmat că după incident nu a existat niciun contact la nivel înalt cu americanii şi că nu are nimic de adăugat la comunicatul Ministerului Apărării de la Moscova. El a adăugat că Rusia nu a refuzat niciodată un dialog constructiv "şi nu îl refuză nici acum".

SUA şi Rusia au versiuni contradictorii

În continuare Rusia şi Statele Unite au versiuni contradictorii despre incidentul de marţi. Washingtonul a anunţat marţi că un avion de vânătoare rusesc Su-27 a lovit o dronă americană MQ-9 "Reaper" pentru culegere de informaţii şi monitorizare. Departamentul Apărării Statelor Unite afirmă că avionul Suhoi a lovit elicea dronei, obligând forţele aeriene americane să o aducă la nivelul mării.

"De mai multe ori înaintea coliziunii, Su-27 a evacuat combustibil şi a zburat în faţa MQ-9 în mod iresponsabil şi neprofesionist", a afirmat comandantul forţelor aeriene ale SUA din Europa şi Africa, generalul James B. Hecker. El a apreciat că "incidentul demonstrează lipsă de competenţă, pe lângă un comportament lipsit de siguranţă şi de profesionalism". Statele Unite au comunicat că drona efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de avionul rusesc.

Moscova susţine că drona zbura în apropiere de Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, îndreptându-se către teritorii revendicate de Rusia. "Ca urmare a unor manevre bruşte, în jurul orei 9:30 (ora Moscovei), vehiculul aerian fără pilot MQ-9 a început un zbor necontrolat cu pierdere de altitudine şi s-a izbit de apă", a relatat Ministerul Apărării rus.

Rusia a precizat că transponderele dronei erau oprite, iar avioanele de luptă au fost ridicate de la sol pentru a o identifica. "Avioanele de vânătoare ruseşti nu au folosit armamentul de la bord, nu au intrat în contact cu vehiculul aerian fără pilot şi au revenit în siguranţă la aeroportul de bază".

Ambasadorul american la Washington, Anatoli Antonov, a declarat că zborul dronei a fost inacceptabil. "Acţiunile inacceptabile ale forţelor armate ale Statelor Unite în apropierea imediată a frontierelor noastre sunt un motiv de îngrijorare", a spus el, adăugând: "Ştim foarte bine despre misiunile de recunoaştere şi atac la care sunt folosite dronele". Diplomatul a întrebat retoric "dacă, de exemplu, o dronă rusească de atac ar apărea în apropiere de New York sau San Francisco, cum ar reacţiona forţele aeriene şi marina militară ale SUA?". Antonov a avertizat că Statele Unite ar trebui să nu mai trimită drone atât de aproape de "graniţele Rusiei".

Drona Reaper este descrisă de forţele aeriene americane ca un aparat de zbor "utilizat în primul rând ca un mijloc de colectare a informaţiilor, iar secundar împotriva unor ţinte dinamice de execuţie". "Având în vedere timpul de zbor deasupra obiectivului, senzorii cu rază mare de acţiune, echipamentul de comunicare multimodal şi armamentul de precizie oferă o capacitate unică de efectuare a loviturilor, coordonare şi recunoaştere împotriva unor ţinte de valoare ridicată, cu viteze mari şi intervale de timp sensibile", arată prezentarea oficială.

Reaper "poate efectua de asemenea următoarele misiuni şi sarcini: culegere de informaţii, monitorizare şi recunoaştere, sprijin aerian apropiat, căutare şi salvare în condiţii de luptă, lovituri de precizie, ghidare lase a unor arme, supravegherea convoaielor şi a raidurilor, eliberarea rutelor, dezvoltarea ţintelor şi ghidare aeriană finală". "Capacităţile MQ-9 o fac deosebit de aptă pentru operaţiuni de război neobişnuite, operaţiuni în sprijinul obiectivelor comandanţilor în luptă", apreciază aviaţia militară a SUA.

Ucraina acuză Rusia că vrea să extindă conflictul

Ucraina a acuzat miercuri Rusia că vrea să "extindă" războiul din Ucraina şi să implice alte părţi. "Incidentul cu drona americană MQ-9 Reaper provocat de Rusia în Marea Neagră este un semnal al (preşedintelui rus Vladimir) Putin că el este gata să extindă zona de conflict şi să implice alte părţi", a declarat pe Twitter secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov. Rusia utilizează "tactica de totul este permis", ce constă "întotdeauna în a ridica miza", a mai denunţat Danilov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Rusia încearcă să recupereze drona prăbuşită în Marea Neagră. Ce au făcut americanii pentru ca ruşii să nu pună mâna pe date valoroase