Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE. Filmul doborârii dronei americane în Marea Neagră. Ce au discutat piloţii ruşi după incident

Drona americană doborâtă de ruşi în Marea Neagră, ar fi decolat din Romania de la Câmpia Turzii. Americanii susţin că aparatul de zbor fără pilot era într-o misiune de recunoaştere în momentul în care a fost interceptat de aeronavele Suhoi. Pentagonul ar fi prăbuşit intenţionat drona, dar Rusia a reuşit să recupereze o parte din ea.  Este primul incident militar direct între cele două superputeri nucleare de la izbucnirea războiului în Ucraina.

de Redactia Observator

la 15.03.2023, 19:22

Vezi și

Confruntarea a avut loc în jurul orei 8 dimineaţa în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, la circa 170 de kilometri sud-vest de Sevastopol-Crimeea. "Două avioane ruse, SU-27, au efectuat interceptări nesigure, neprofesioniste ale unei drone MQ-9, aparţinând Forţelor de Informaţii, Supraveghere şi Recunoaştere ale SUA, care opera în spaţiul internaţional de deasupra Mării Negre", a declarat Patrick S. Ryder, secretar de presa Pentagon.

Drona americană MQ9 Reaper este folosită în misiuni de spionaj şi luptă încă din 2008

Drona americană, una dintre cele mai moderne din lume, era la o altitudine de peste 7.000 de metri şi culegea date despre mişcările armatei ruse staţionate în zonă, atunci când două aviaţia rusă s-a apropiat la mică distanţă. "Acest tip de comportament din partea piloţilor ruşi este unul neobişnuit, nefericit şi nesigur", a declarat Patrick S. Ryder, secretar de presa Pentagon. Timp de aproape 40 de minute, piloţii Moscovei s-au apropiat periculos de mult. De 19 ori ar fi trecut pe lângă dronă. Acţiunile erau urmărite în direct de comandanţii americani staţionaţi la baza din Germania.

"Ceea ce am văzut, este că avioanele de luptă (ruse, n.r.) au aruncat combustibil în faţa dronei şi apoi s-au apropiat atât de mult de dronă, încât i-a avariat elicea", a declarat Patrick S. Ryder, secretar de presa Pentagon. Moscova are însă altă variantă. Susţine că cei care manevrau drona ar fi făcut o eroare gravă de pilotaj. "În apele Mării Negre, lângă peninsula Crimeea, turnul de control al Forţelor Aeriene ruse a înregistrat zborul unei drone americane MQ-9 în direcţia frontierei Federaţiei Ruse. Zborul dronei era efectuat cu transmiţătoarele închise, încălcând limitele zonei regimului temporar de utilizare a spațiului aerian", a declarat Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Pe acelaşi subiect

Drona americană MQ9 Reaper este folosită în misiuni de spionaj şi luptă încă din 2008. Aeronava fără pilot este una de mari dimensiuni. Are o lungime de 11 metri şi o anvergură a aripilor de 20 de metri, aproape cât un avion comercial. Ce o face extrem de utilă este faptul că poate transporta bombe cu o greutate de peste 1700 de kilograme şi are o autonomie de zbor de 14 ore. Se poate ridica la o înălţime de peste 15 mii de metri. Costul unei astfel de arme este de 32 de milioane de dolari. Suhoiul 27 al ruşilor în schimb este văzut ca un avion de vânătoare extrem de manevrabil. Atinge o viteză de aproape 2500 de kilometri pe oră, are o lungime de 21 de metri şi o anvergură a aripilor de 14, 7 metri. Poate fi echipat cu până la 6 rachete cu rază medie, aer-aer şi are o autonomie de peste 3500 de kilometri. Fabricarea aeronavei se ridică la circa 35 de milioane de dolari.

În cele din urmă, aparatul de zbor fără pilot a fost prăbuşit intenţionat de Statele Unite. Ruşii spun că ar fi reuşit să recupereze unele bucăţi din ea iar drept dovadă au publicat o convorbire între piloţii celor două aeronave Suhoi.

Convorbire între piloţii ruşi:

  • Pilot 1: Am văzut o parte ridicată a piesei.
  • Pilot 2: Ce este partea asta, recepție?
  • Pilot 1: Este o carcasă a unui motor cu ardere internă.

Moscova doreşte cu orice preţ să pună mâna pe toată epava. "Ar fi o captură şi sigur drona este necesară din punct d evedere al cercetării modului în care e construită pentru a şti cum acţionează dar mai ales de a-ţi construi tu asemenea drone. Nu este bine să ajungă în laboratoparele Federaţiei Ruse, Iranului sau Chinei", a declarat generalul Virgil Bălăceanu. În mediul online a circulat şi un scurt videoclip care ar fi fost filmat tot de pe unul dintre avioanele de vânătoare ruseşti, însă veridicitatea nu a putut fi confirmată. "Drona poate purta mai multe bombe. Să ne gândim la reacţia Statelor Unite dacă o astfel de dronă rusească s-ar apropia de San Francisco sau New York, care va fi reacţia SUA?", a declarat Anatoly Antonov, ambasador al Rusia in SUA.

Reacţia preşedintelui României

"Nu vă lăsaţi înşelaţi: Statele Unite vor continua zboare şi să opereze oriunde permit tratatele internaţionale", a declarat Lloyd Austin, secretarul americaa al Apărării. Reaper decolase de la baza aeriană de la Câmpia Turzii, potrivit mai multor publicaţii americane. A zburat aproape 800 de kilometri până în locul în care a fost interceptată de avioanele ruseşti. Astfel de vehicule aeriene fără pilot au fost distribuite de armata americană şi în Polonia, Grecia şi Turcia. Primele drone americane au ajuns la Câmpia Turzii in 2020, pentru un exercitiu comun. Mai apoi au rămas permanentşi sunt folosite în misiuni de supraveghere deasupra europei desud est si a Mării Negre.

Incidentul militar care a ţinut capul de afiş al tuturor publicaţiilor de pe glob, a îngrijorat şi oficialii de la Bucureşti. "Incidentul cu dronă care a avut loc ieri este un incident grav şi regretabil", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României. "România se află în linia întăi a frontului, deci astfel de incidente se petrec voit sau cu elemente de forță majoră, în proximitatea frontierei României", a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe. În ultimii ani avioane ruseşti s-au apropiat periculos de mult de bombardiere sau nave de război ale Statelor Unite. Niciodată însă nu a existat un impact. La numai 24 de ore de la incidentul din Marea Neagră, o nouă alertă a fost dată în spaţiul aerian al Estoniei. Astăzi, avioane de vânătoare din Marea Britanie şi Germania au interceptat un avion rusesc şi l-au escortat până într-o zonă de siguranţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » ANIMAŢIE. Filmul doborârii dronei americane în Marea Neagră. Ce au discutat piloţii ruşi după incident