Ruşii au ajuns să se fure singuri în Ucraina. Un căpitan a trimis acasă o dronă Orlan-10, echipament din dotarea armatei ruse
Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 92. Pe lângă atrocităţile şi ororile războiului, presa internaţională a prezentat pe larg şi cum militarii armatei ruse nu se sfiesc să fure din casele ucrainenilor, din zonele ocupate.
De Redactia Observator la 26.05.2022, 17:56Unii dintre militarii ruşi, unii chiar gradaţi, au ţinut să fie cât se poate de zeloşi în această "activitate" şi au ajuns să nu mai facă diferenţa între bunurile ucrainenilor şi cele proprii. Potrivit jurnaliştilor de la Mediazona, care au realizat un amplu material în care au investigat pe larg furturile armatei ruse, un ofiţer rus a trimis acasă un colet cu o dronă Orlan-10. Ofiţerul, care ar avea rangul de căpitan, a găsit pe câmpul pe luptă o dronă ce părea în perfectă stare de funcţionare.
Militarul rus a crezut că este o dronă inamică şi tocmai a făcut o "captură" importantă. Nu a raportat incidentul superiorilor, ci a ales să o trimită acasă, sub de formă de colet. Doar că surpriză. Conform imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din centrul de colectare folosit de armata rusă, drona era una de tipul Orlan-10 aflată în dotarea armatei ruse. Potrivit jurnaliştilor de la Mediazona, de la începutul războiului şi până acum, ruşii ar fi trimis acasă colete cu o greutate totală de peste 60 de tone. Cel mai mare flux de colete s-a înregistrat pe 4 aprilie, data la care trupele ruse s-au retras din zonele Kiev şi Cernihiv.
Ce sunt dronele Orlan-10?
- Război Rusia - Ucraina, ziua 92 LIVE TEXT. General ucrainean: Rusia este în avantaj în Lugansk. A mutat rachete...
- O zi "productivă" pentru armata ucraineană. Zece drone ruseşti doborâte în 24 de ore: armele speciale folosite
- Soldaţii ucraineni au desfăcut o dronă rusească. Tehnologia cu care se laudă Moscova, prinsă cu scai şi...
Dronele Orlan-10 folosite de armata rusă sunt dispozitive de supraveghere, ele nefiind echipate pentru atac. Sunt lansate printr-o catapultă şi sunt folosite în general în grupuri de două-trei pentru misiuni de supraveghere. Orlan-10 zboară la altitudini de 1.000-1.500 de metri, pot atinge o viteză de 150 km/h şi au o rază operaţională de 140 de kilometri. Ele pot zbura până la 600 de kilometri, dar dincolo de limita celor 140 de kilometri imaginile transmise îşi pierd treptat din calitate.
Primele modele au fost construite de Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg în 2010, dar de atunci noile modele au suferit numeroase modificări. Astfel, modelele de generaţie nouă pot zbura şi la altitudini de 5.000 de metri şi au o autonomie de 16 ore. Dronele Orlan-10 au folosite pe scară largă de Rusia şi în Siria, Libia sau în regiunea Nagorno-Karabakh.