Antena Meniu Search
x

Soldaţii ucraineni au desfăcut o dronă rusească. Tehnologia cu care se laudă Moscova, prinsă cu scai şi improvizată cu sticle de plastic

Soldaţii ucraineni au desfăcut în bucăţi o dronă de recunoaştere Orlan-10, prăbuşită pe teritoriul ţării lor, pentru a inspecta în detaliu componenţa aparatului rusesc.

de Redactia Observator

la 11.04.2022, 17:05

Soldaţii ucraineni au "disecat" o dronă rusească.
Soldaţii ucraineni au "disecat" o dronă rusească. - Captura Video

Într-un clip video postat pe reţelele de socializare, un soldat din armata ucraineană prezintă în detaliu componenţa dronei cu care Rusia s-a lăudat inclusiv în videoclipurile de propagandă.

„Ne-am gândit chiar să trimitem această tehnologie „cosmică” partenerilor noștri occidentali. Le-am trimis câteva poze și ne-au zis „asta nu are cum să fie modern, descurcați-vă voi”, spune soldatul.

Potrivit imaginilor, drona ar avea în componenţă o cameră foto Canon care foloseşte drept sistem de prindere un scai, iar butonul de oprire/pornire a fost lipit pentru ca în timpul misiunii camera să nu se închidă. Dispozitivul foto este atașat unui circuit de care sunt prinse celelalte lentile, unul fiind un senzor termic. „Scrie „made in Russia” dar vedem că e doar o cameră foto Canon. E prinsă cu scai”, spune soldatul.

Continuând să prezinte echipamentul din dotarea armatei ruse, soldatul ucrainean prezintă cu partea superioară a dronei este formată din gâtul unei sticle de plastic care are capacul prins cu un lănţişormetalic pentru a nu se pierde. „E pe bune, nu e fake. Aici scrie „combustibil”, aici scrie „aprindere” și puteți vedea dopul sticlei, probabil o sticlă de apă minerală. După cum vedeți, Rusia nu e Rusia fără o sticlă”, spune ucraineanul.

Pe acelaşi subiect

Ce reprezintă şi cum funcţionează dronele Orlan-10

De cealaltă parte, Rusia se laudă cu echipamentele sale, ba chiar Ministerul Apărării a realizat un filmuleţ de prezentare a dronelor Orlan-10, pe care le foloseşte în "operaţiunea specială" din Ucraina. Dronele Orlan-10 sunt folosite pentru identificarea și categorisirea țintelor, fiind echipate cu instrumente optice și în spectrul radiației termice. 

Drona Orlan-10 este un aparat aerian fără pilot, dezvoltat de Centrul de Tehnologie Specială din Sankt Petersburg pentru Forțele Armate Ruse. Prețul variază între 87.000 și 120.000 de dolari. Aaratul este de obicei folosit în grupuri de două sau trei, în care primul este folosit pentru recunoaștere la o înălțime de 1.000 până la 1.500 de metri, al doilea pentru război electronic și al treilea ca transponder care transmite informații către centrul de control. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Soldaţii ucraineni au desfăcut o dronă rusească. Tehnologia cu care se laudă Moscova, prinsă cu scai şi improvizată cu sticle de plastic