Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii au avansat cu 8 km în două săptămâni şi se îndreaptă spre oraşul strategic Pokrovsk. "Ruşii macină trupele ucrainene"

Război în Ucraina. Forţele ruse se îndreaptă spre oraşul strategic ucrainean Pokrovsk. Volodimir  Zelenski spune că au loc cele mai feroce atacuri ruseşti din ultimele săptămâni. Este un punct-cheie pentru aprovizionarea trupelor Kievului. Duminică trupele ruse au revendicat ocuparea altor două sate în regiunea. Doneţk

De la 29.07.2024, 13:44
WhatsApp
Ruşii au avansat cu 8 km în două săptămâni şi se îndreaptă spre oraşul strategi Pokrovsk. Ruşii epuizează trupele ucrainene Profimedia

Forţele ruse îşi organizează cele mai puternice atacuri în apropierea oraşului strategic Pokrovsk din est, a anunţat luni armata de la Kiev, după ce şi preşedintele Volodimir Zelenski a spus în discursul său video de duminică seara că acolo au loc "cele mai feroce atacuri inamice" din ultimile săptămâni, ceea ce ameninţă o rută-cheie de aprovizionare pentru trupele ucrainene, relatează Reuters

Luptele de pe frontul spre Pokrovsk sunt cele mai violente, a declarat luni Statul Major General în raportul zilnici despre situaţia de pe câmpul de luptă, precizând că Ucraina a respins 52 de atacuri ruseşti în ultimele 24 de ore.

Pokrovsk, un nod de transport cu o populaţie de 61.000 de locuitori înainte de război, se află pe un drum principal care serveşte drept rută importantă de aprovizionare pentru alte avanposturi ucrainene aflate în dificultate, cum ar fi oraşele Ceasiv Iar şi Kostiantinivka. "Cea mai mare concentraţie de atacuri inamice a fost în jurul Jelanne şi Novooleksandrivka", a declarat Statul Major, menţionând două sate care se află la est de Pokrovsk.

"Situaţia este extrem de dificilă în sectorul Doneţk, iar în Pokrovsk a avut loc cel mai mare număr de asalturi ruseşti - cele mai feroce atacuri inamice - în ultimele săptămâni. Acesta este locul. Oricine opreşte aceste atacuri ruseşti şi distruge acest potenţial de atac rusesc îndeplineşte una dintre cele mai importante misiuni în acest război", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său video de duminică seara adresat populaţiei.

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, el a spus că a vorbit cu comandantul armatei, generalul Oleksandr Sîrski, despre acţiunile ucrainene din prezent şi din viitorul apropiat şi a dat asigurări că "Ucraina are puterea de a-şi atinge obiectivele".

Trupele ruse revendică ocuparea altor două sate în Doneţk

Rusia a revendicat duminică ocuparea altor două sate în estul Ucrainei, după încă unul în ziua precedentă, trupele sale continuându-şi înaintarea lentă în faţa unei armate ucrainene mai slab echipate şi mai puţin numeroase, dar fără a reuşi o străpungere notabilă, în timp ce de partea sa Ucraina continuă atacurile cu drone asupra rafinăriilor şi depozitelor de combustibil pe teritoriul rus, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Ministerul rus al Apărării a menţionat în raportul său zilnic referitor la evoluţia frontului ucrainean capturarea localităţilor Progres şi Evghenivka, ambele situate în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, unde se desfăşoară în prezent luptele cele mai intense. Sâmbătă, armata rusă a revendicat şi capturarea satului Lozuvaţke, în aceeaşi regiune.

"Ruşii epuizează trupele ucrainene"

"Situația din jurul satului Prohres se deteriorează. Rusia avansează cu un ritm de până la un kilometru pe zi. A avansat cu 8 km în două săptămâni. Frontul Pokrovsk se îndoaie. În urmă cu o săptămână, Ucraina a pierdut satul Prohres după doar 48 de ore de lupte. Unitățile ucrainene care apărau satul au fugit, iar întăririle au fost nevoite să se retragă din cauza lipsei de infanterie. După pierderea satului, rușii au avansat cu până la 1 km pe zi", a explicat jurnalistul John Helin pe platfoma X. Ruşii epuizează trupele ucrainene, susţine acesta.

"Ucraina pare că cheltuie viața soldaților săi pentru a păstra cât mai mult teritoriu posibil. Este de înțeles din punct de vedere politic, dar înseamnă că comandanții din prima linie au foarte puțină flexibilitate și chiar trebuie să-și lase oamenii în poziții periculoase. Această problemă este agravată de lipsa forței de luptă și a rezervelor. Majoritatea trupelor ucrainene capabile de luptă se află acum pe front. Rusia a reușit să creeze mai multe crize în timpul verii, care au blocat resursele și rezervele ucrainene. Pentru a rezolva aceste crize, Ucraina trebuie să mute întăriri dintr-o parte a frontului în alta. Pentru a consolida apărarea într-un loc, Ucraina este nevoită să facă un alt loc vulnerabil. Acest lucru macină trupele ucrainene", a comentat jurnalistul care colaborează cu cel mai mare cotidian din Finlanda.

Trupele ruse, mai numeroase şi mai bine echipate cu arme şi muniţii faţă de armata ucraineană, menţin iniţiativa de-a lungul întregului front de peste o mie de kilometri după eşecul marii contraofensive ucrainene din vara anului trecut şi cucerirea oraşului-fortăreaţă Avdiivka în februarie.

Rusia anunţă în fiecare săptămână ocuparea de noi localităţi în Ucraina, dar fără să fi reuşit până în prezent vreo străpungere semnificativă a liniilor defensive ucrainene, deşi armata ucraineană, în pofida ajutorului militar occidental substanţial, în continuare nu dispune de arme şi muniţii suficiente şi nici de efectivele de trupe de care ar avea nevoie, procesul de mobilizare a unor noi soldaţi decurgând lent.

Mai devreme săptămâna aceasta armata rusă a anunţat ocuparea satului Ivano-Darivka, în ofensiva sa către bastionul strategic ucrainean din oraşul Toreţk, unde se află o infrastructură esenţială pentru aprovizionarea trupelor ucrainene pe acel sector de front în provincia Doneţk. Armata rusă foloseşte intensiv în atacurile asupra liniilor ucrainene bombe aeriene cu planare, o armă deosebit de distructivă lansată de avioanele de atac de la circa 70 de kilometri de ţintă şi dificil de contracarat.

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aproximativ 700 de bombe cu planare şi peste 100 de drone explozive Shahed au fost folosite de Rusia în ultima săptămână. După ce Ucraina a primit noi sisteme antiaeriene Patriot, Zelenski le-a cerut duminică din nou aliaţilor occidentali şi alte sisteme antiaeriene cu o rază de acţiune suficientă şi îndeajuns de performate pentru a contracara atacurile ruseşti cu rachete, drone şi cu bombe cu planare.

"Poporul nostru suferă zi de zi teroarea. Iar poporul nostru merită o apărare justă şi fiabilă. Aceasta poate fi obţinută doar cu o rază de acţiune şi o calitate suficientă a sistemelor de apărare antiaeriană", a indicat el într-un mesaj pe Telegram.

În acest timp, Statul Major ucrainean a confirmat duminică lovirea cu succes a unui depozit de combustibil în regiunea rusă Kursk într-un atac cu drone. Potrivit Kievului, acel depozit are 11 tancuri petroliere, dar nu este clar câte dintre acestea au fost lovite, fiind însă observat un incendiu masiv acolo. Ucraina a efectuat de la începutul anului zeci atacuri cu drone asupra Rusiei, ca tactică de război asimetric pentru a destabiliza logistica armatei ruse.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina pokrovsk donetk
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024