Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum au scăpat sute de soldaţi ucraineni înconjuraţi de ruşi în Doneţk. Au ignorat ordinele

Război în Ucraina. Ruşii continuă înaintarea lentă, dar necruţătoare în Doneţk. În prezent sunt la 19 km de oraşul Pokrovsk, printre ultimele mari centre urbane rămase necucerite în regiune. La o zi după ce au fost înconjurate şi aproape izolate de trupele rusești pe această direcţie, două batalioane ucrainene  au reușit să iasă singure din încercuire, ignorând ordinele superiorilor.  

de Redactia Observator

la 26.07.2024 , 14:17

Cum au scăpat sute de soldaţi ucraineni înconjuraţi de ruşi în Doneţk. Au ignorat ordinele
Soldaţi ucraineni aşteptând ordinul de luptă, undeva în regiunea Doneţk - Getty Images

Canalul de Telegram DeepState, care se bazează pe surse deschise şi apropiat de armata ucraineană, a raportat joi că batalioanele 1 și 3 din Brigada 31 Mecanizată au reușit să iasă singure din încercuirea de la nord de Prohres, un sat mic cu 100 de case. Au luptat fără a aştepta să fie salvaţi iar o întârziere şi de câteva ore ar fi putut duce la o a doua încercuire de către ruşi.

Două batalioane ucrainene au ieşit singure din încercuire, ignorând ordinele

Fără a preciza numărul de soldaţi prinşi în cleşte de trupele ruse, DeepState confirmă că un anumit număr de posturi de observare ale batalioanelor 1 și 3 au fost complet încercuite iar comandantul de brigadă nu a dat niciodată ordin de retragere prin spargerea încercuirii. A fost o operaţiune pe muchie de cuţit și dificilă, luptătorii sunt în viață și continuă să oprească inamicul iar brigăzile 31 si 47 rămân principalii piloni de apărare în această zonă, mai susţine sursa citată.

Articolul continuă după reclamă

"Evacuarea cu succes a salvat sute de soldaţi ucraineni de la moarte sau de la capturare și a lăsat Kremlinul fără o victorie de propagandă majoră. Dar nu abordează eșecul fundamental al forțelor ucrainene în sectorul din jurul Prohres: a fost un eșec al conducerii militare" a comentat analistul militar David Axe de la Forbes.

Pe acelaşi subiect

Cum s-a prăbușit o brigadă ucraineană

Înaintarea ruşilor la Prohres a început săptămâna trecută după ce aviaţia a efectuat lovituri aeriene puternice în spatele frontului, potrivit Centrului pentru Strategii de Apărare din Ucraina. În confuzia creată, una dintre brigăzile ucrainene care luptă în acest sector s-a prăbuşit. Ar fi vorba de Brigada 110 Mecanizată sau Brigada 111 de Apărare Teritorială 

Nu a fost un eşec al soldaţilor, ci al conducerii militare, explică Forbes. Corespondentul ucrainean de război, Iuri Butusov, un jurnalist cu legături puternice în armata ucraineană, a relatat că "principala problemă este în primul rând gestionarea și organizarea acțiunilor noastre. Când un echipaj prost gestionat este atacat, acesta nu poate rezista."

În timp ce soldaţii ucraineni fugeau, ruşii au profitat de ocazie și au mărșăluit spre vest înaintând cu 6,5 km în decurs de o săptămână. Au capturat în cele din urmă satul Prohres și au măturat totul în cale în jurul celor două batalioane ucrainene aflate la nord de sat. Batalioanelor ucrainene rămase izolate li se trimit adesea mâncare, apă și muniție cu ajutorul dronelor, dar strategia nu îi poate ajuta pe termen lung. Singura soluţie era să lupte spre est ajutaţi din spate sau spre vest pentru a ieşi singuri din încercuire. 

Ucrainenii înconjurați lângă Prohres s-au confruntat cu o criză de conducere, potrivit Deep State. "Comandantul de brigadă nu a dat niciodată ordin să spargere a încercuirii". Adică, trupele ucrainene încercuite au hotărât singure să lupte spre linia principală de apărare ucraineană aflată la sute de metri spre vest. "Acest caz ar trebui să le amintească multor comandanți să nu neglijeze personalul și să aibă încredere în subofițerii și ofițerii care se află în prima linie de luptă", a comentat Deep State.

Bătălia mai largă continuă. După ce și-au consolidat controlul asupra satului Prohreș, trupele ruse au ocupat și satul adiacent Vovche, explică Forbes. Pierderile sunt mari de ambele părți. Celebra brigadă 47 Mecanizată, considerată una de elită, dotată în mod special cu vehicule blindate americane, a pierdut, doar în ultimele trei săptămâni, două dintre prețioasele tancuri M-1 Abrams în jurul orașului Vovche.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Cum au scăpat sute de soldaţi ucraineni înconjuraţi de ruşi în Doneţk. Au ignorat ordinele