Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii au început contraofensiva în Kursk. Momentul în care atacă cu o coloană de 10 tancuri şi blindate

Război în Ucraina. Armata Rusă a declanşat marţi o contraofensivă în regiunea rusă Kursk, la mai bine de o lună de la invazia ucraineană. Potrivit bloggerilor militari ucraineni şi ruşi, trupele ruse au avut succes, au recucerit un număr de aşezări şi au luat mai mulţi soldaţi ucraineni prizonieri. 

De la 11.09.2024, 14:19
WhatsApp
Ruşii au început contraofensiva în Kursk. Momentul în care atacă cu o coloană de 10 tancuri şi blindate Telegram

Canalul de Telegram "DeepState", apropiat armatei ucrainene, a confirmat miercuri că trupele ruse au început operațiuni active de asalt în Kursk, unde au atacat dinspre Korenevo, o localitate de 6000 de locuitori, situată la nord de teritoriul cucerit de ucraineni.  "Situația forţelor ucrainene s-a înrăutățit pe flancul stâng din regiunea Kursk", au transmis ucrainenii. 

Rusia au lansat contraofensiva în Kursk

Bloggerii militari ruşi susţin că trupele Moscovei au recucerit satele Snagost, Gordeevo, Vnezapnoe, Bîakhovo şi Viktorovka. Rușii au început să circule în ultimele ore şi filmări cu prizonieri ucraineni. Kievul nu a comentat oficial contraofensiva rusă. Dar dacă informațiile sunt corecte, atunci rușii au reuşit practic să elibereze forțele prinse în districtul Glushkovsky din regiunea Kursk, între granița cu Ucraina și râul Seim.

Pe acelaşi subiect

Popularul canal militar pro-Kremlin Rybar a confirmat că ruşii au lansat un contraatac pe o secțiune a frontului din Kursk recucerind cel puţin 4 aşezări în 24 de ore. Alţi bloggeri militari ruşi vorbesc de un număr mai mare de sate recucerite de ruşi, dar nu se poate aprecia amploarea succesului din cauza lipsei de dovezi vizuale de la sol.

O brigadă ucraineană a fost complet copleșită

Expertul militar american Rob Lee a comentat pe platforma X că armata rusă a reuşit să transporte blindate peste râul Seim, în ciuda faptului că ucrainenii au bombardat cel puţin 3 poduri. Pe canalele de Telegram circulă o filmare în care apar 8-10 tancuri și vehicule blindate ale Forțelor Aeropurtate Ruse. Coloana se îndreaptă spre satul Snagost dinspre Korenevo. Imaginile din satelit arată că ruşii au reuşit să construiască un alt pod de pontoane peste râul Seim, undeva între 7 şi 10 septembrie. 

Un fost soldat ucrainean a dezvăluit pe platforma X că o brigadă ucraineană a fost complet copleșită în zonă. "Nu am vești bune scuze. Contraatacurile rusești în Kursk au avut succes. Brigada 103 a fost copleșită, pozițiile operatorilor de drone au fost expuse ducând la consecințe teribile. Forțele ruse au reușit să se mute la Obukhovka. Luptele grele continuă", a scris fostul soldat ucrainean, stabilit în prezent în SUA.

Într-un alt mesaj acesta susţine şi că "din păcate, situația din regiunea Donețk continuă să se deterioreze. Una dintre cele mai mari probleme este că generalii sunt complet deconectați de la realitate, cei mai mulți nici măcar nu înțeleg starea forțelor noastre, nu cunosc situația reală pe teren. Ei încearcă să ducă un război pe baza cifrelor și statisticilor, în loc să înțeleagă ce se întâmplă de fapt . Li se arată că pe hârtie au o brigadă fără să înțeleagă că jumătate din soldaţi au contuzii, sunt răniţi și pur și simplu nu pot participa la luptă".

Potrivit Rybar, trupele ruse au recucerit satele Obukhovka şi Bîakhovo şi s-au fortificat în satul Snagost iar în timpul bătăliei, un grup de ucraineni a fost capturat. Totodată, miercuri aproape de prânz, ruşii ar fi cucerit şi satul Apanasovka şi ar fi reuşit să prindă trupele ucrainene în cleşte. 

Operațiunea ucraineană în Kursk a început pe 6 august. Pe 10 august, în a cincea zi, Volodimir Zelenski a recunoscut oficial incursiunea. Pe 27 august, comandantul șef al Forțelor Armate Uucrainene, Oleksandr Sirskî, a anunțat că Ucraina a capturat 594 de soldați inamici și controlează peste 100 de așezări, adică 1.294 de kilometri pătrați. 

Potrivit lui Zelenski, operaţiunea vizează printre altele şi crearea unei zone tampon care să stea în calea operațiunilor militare ruse împotriva Ucrainei. Pe 6 septembrie, preşedintele ucrainean a declarat că forțele sale armate controlează 1.300 de km pătraţi din Federația Rusă iar trupele ruse au pierdut peste 6.000 de soldați în Kursk. Totuşi, potrivit "DeepState", teritoriul controlat de ucraineni în Kursk ar fi de fapt de circa 900 de km pătraţi.

Adjunctul directorului CIA a declarat la sfârşitul lunii august că se așteaptă ca rușii să lanseze o contraofensivă pentru a relua controlul asupra teritoriului din Kursk ocupat de armata ucraineană. Nu este clar dacă ruşii au transferat trupe semnificative din Donbas în Kursk. Armata rusă a declarat marţi că a cucerit încă patru localităţi în regiunea Doneţk, menţinând presiunea asupra forţelor ucrainene, ale căror efective sunt incomplete şi nu au suficiente muniţii. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina kursk contraofensiva
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024