Antena Meniu Search
x

Curs valutar

CNN: Armata Ucraineană, decimată. Soldaţii, depăşiţi numeric şi la muniţie, sunt demoralizaţi şi dezertează masiv

Război în Ucraina. Depășită atât la număr cât şi la muniţie, armata ucraineană se confruntă cu un  moral scăzut și cu dezertări, arată un reportaj CNN.

de Redactia Observator

la 09.09.2024 , 14:42

CNN: Armata ucraineană, decimată. Soldaţii, depăşiţi numeric şi la muniţie, sunt demoralizaţi şi dezertează masiv
CNN: Armata ucraineană, decimată. Soldaţii, depăşiţi numeric şi la muniţie, sunt demoralizaţi şi dezertează masiv - Profimedia

Jurnaliştii de la CNN au stat de vorbă cu șase comandanți și ofițeri care luptă sau au luptat recent în apropiere de Pokrovsk, un oraș strategic din regiunea Doneţk, aflat pe punctul de a cădea în mâinile Rusiei. Toți cei șase au spus că dezertarea și insubordonarea devin o problemă larg răspândită în armata ucraineană, în special în rândul soldaților nou recrutați.

Dima, un comandant de batalion, responsabil de aproximativ 800 de oameni, care au luptat în unele dintre cele mai înverșunate și sângeroase bătălii ale războiului, cel mai recent lângă Pokrovsk, a cerut să fie retras de pe front. Pentru că nu mai putea privi soldaţi murind a solicitat un alt post în armată, dar într-un birou din Kiev.

Unitățile ucrainene au fost decimate

Articolul continuă după reclamă

După doi ani și jumătate de război de uzură, unitățile ucrainene au fost decimate de forţele ruse, relatează CNN. Întăririle care sosesc pe front sunt puține şi ajung greu iar soldații sunt epuizați și demoralizați. Situația este deosebit de gravă în rândul infanteriştilor de lângă Pokrovsk, dar și în alte părți de pe linia frontului de est, unde Ucraina se chinuie să oprească înaintările lente ale Rusiei.

Pe acelaşi subiect

Patru dintre cei șase ofiţeri, inclusiv Dima, au cerut ca numele lor să fie modificate sau să nu fie menţionate pentru că nu sunt autorizați să vorbească cu mass-media.

"Nu toți soldații mobilizați își părăsesc pozițiile, dar majoritatea o fac. Când băieți noi ajung aici, văd cât de greu este. Văd o mulțime de drone, artilerie și mortiere inamice", a declarat un comandant de unitate care luptă în prezent în Pokrovsk. "Odată ce ajung la poziţii, dacă supraviețuiesc, nu se mai întorc. Fie își părăsesc pozițiile, fie refuză să intre în luptă, fie încearcă să găsească o modalitate de a părăsi armata", a adăugat el.

Spre deosebire de cei care s-au oferit voluntari la începutul războiului, mulți dintre noii recruți nu au avut de ales, au fost obligaţi să meargă la luptă. Au fost luaţi în armată după ce noua lege privind mobilizarea a intrat în vigoare în primăvară și nu pot pleca legal decât după ce guvernul introduce lăsarea la vatră, cu excepția cazului în care obțin permisiuni speciale.

Cu toate acestea, problemele de disciplină au început cu mult înainte. Ucraina a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă în timpul iernii trecute și a primăverii. Rămasă fără asistență militară americană timp de mai multe luni, armata s-a confruntat cu o lipsă critică de muniții și o scădere gravă a moralului.

Mai mulți soldați au mărturisit pentru CNN în primăvară că nu aveau muniţie pentru a lovi inamicul, deşi îl aveau clar în ţintă. "Zilele sunt lungi, (n.r. soldaţii) trăiesc în tranşee, non-stop de serviciu și dacă nu pot trage, rușii au un avantaj, îi aud înaintând (n.r. pe ruşi) și știu că dacă ar fi tras acest lucru nu s-ar fi întâmplat", a spus Andrii Horeţkîi, un ofițer ucrainean a cărui unitate luptă acum la Ceasov Iar, un alt punct fierbinte de pe frontul din Donbas.

19.000 de dezertori doar în primele 4 luni ale anului

Pe măsură ce situația de pe câmpul de luptă s-a deteriorat, un număr tot mai mare de soldaţi au început să renunțe. Doar în primele patru luni ale anului 2024, procurorii au deschis dosare penale împotriva a aproape 19.000 de militari care fie și-au abandonat posturile, fie au dezertat, potrivit parlamentului ucrainean. Peste un milion de ucraineni servesc în forțele de apărare și securitate ale țării, inclusiv cei care lucrează în birouri aflate departe de linia frontului.

Este un număr uluitor și, cel mai probabil, incomplet, apreciază CNN. Mai mulți comandanți au declarat că mulți ofițeri nu raportează dezertările și absențele nemotivate, sperând că îi vor putea convinge pe soldaţi să se întoarcă voluntar, fără a fi pedepsiți.  Această abordare a devenit atât de des întâlnită încât Ucraina a schimbat legea pentru a dezincrimina dezertarea și absența nemotivată, dacă faptele au fost comise pentru prima dată. Horeţkîi a declarat pentru CNN că este o abordare corectă. "Amenințările nu vor face decât să înrăutățească lucrurile. Un comandant inteligent va amâna sau chiar evita amenințarea soldaţilor", a spus el.

Pokrovsk a devenit epicentrul luptelor din estul Ucrainei. Forțele ruse se îndreaptă de câteva luni spre oraș, dar înaintarea lor s-a accelerat în ultimele săptămâni, pe măsură ce apărarea ucraineană a început să se prăbușească. Președintele Vladimir Putin susţine că obiectivul său este de a obține controlul complet asupra regiunilor Donețk și Lugansk, iar cucerirea oraşului Pokrovsk ar fi un pas major pentru a atinge acest obiectiv.

Pokrovsk este un centru rutier cheie care conectează alte orașe militare din zonă și un nod feroviar care îl leagă de regiunea vecină, Dnipro. Ultima mină importantă de cărbune aflată încă sub controlul Kievului se află chiar la vest de acest oraș. Furnizează cocs pentru producerea oțelului, o materie primă indispensabilă pe timp de război.

10 soldaţi la 1 în favoarea ruşilor la Pokrovsk

Soldații ucraineni care luptă în zonă descriu situația în termeni sumbri. Forțele Kievului sunt în mod clar depășite numeric și ca înarmare, unii comandanți estimând o rată de 10 soldaţi la 1 în favoarea ruşilor. În plus par să se lupte și cu probleme create de ei. Un ofițer dintr-o brigadă care luptă în Pokrovsk a declarat pentru CNN că o altă problemă majoră este comunicarea deficitară între unități.

Au existat chiar cazuri în care trupele nu au raportat altor unități situaţia reală de pe câmpul de luptă de teamă că asta va face ca unitatea lor să arate prost, a spus ofițerul. Un comandant de batalion din nordul regiunii Donețk a spus că flancul său a fost recent lăsat expus atacurilor rusești, după ce soldații din unitățile învecinate și-au abandonat pozițiile fără să raporteze acest lucru.

Numărul mare de unități diferite trimise pe linia frontului a cauzat probleme de comunicare, potrivit mai multor soldați care au luptat până de curând la Pokrovsk. Au existat situaţii în care ucrainenii şi-au bruiat electronic propriile drone deoarece unități din diferite brigăzi nu au comunicat corespunzător.

Incursiunea în Kursk, privită cu scepticism chiar şi de soldaţii ucraineni

Un grup ingineri militari au fost recent mutaţi de la Pokrovsk la graniţa cu regiunea rusă Kursk, unde armata ucraineană a lansat o incursiune surprinzătoare pe 6 august, înaintând rapid pe o adâncime de 30 de km, pe teritoriul Rusiei. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că unul dintre obiectivele operațiunii a fost prevenirea altor atacuri asupra nordului Ucrainei, arătând totodată aliaților occidentali că armata ucraineană poate riposta și, în cele din urmă, poate câștiga războiul. Operațiunea a dat un impuls major ţării epuizate de război, obligate să îndure atacuri necruțătoare, întreruperi de curent și pierderi sfâșietoare.

Dar inginerii militari care au stat de vorbă cu CNN nu sunt prea siguri de această strategie. După o lungă misiune peste graniță, ei s-au întrebat de ce au fost trimiși în Kursk când este haos pe linia frontului din Donbas. "Ni s-a părut ciudat să intrăm în Rusia, pentru că în acest război trebuia să ne apărăm pământul și țara noastră, iar acum luptăm pe teritoriul celeilalte țări", a spus unul dintre ei. CNN nu le-a dezvăluit identitatea pentru că nu au fost autorizați să vorbească cu mass-media.

Toți patru luptă de mai bine de doi ani și jumătate pe front, curăță câmpurile de mine, pregătesc apărarea și efectuează explozii controlate. Sunt constant sub foc inamic şi cară un kit de 40 de kilograme și patru mine antitanc, fiecare cântărind aproximativ 10 kilograme. Erau complet epuizați. Nu s-au odihnit între misiunea lor de la Pokrovsk și cea din Kursk.

"Depinde de fiecare comandant. Unele unități au rotații iar soldaţii primesc concediu, în timp ce altele pur și simplu luptă non-stop, sistemul nu este foarte corect", a spus unul dintre soldați. Întrebați dacă progresele de la Kursk le-au dat un impuls, ei au rămas sceptici. "După trei ani de război, totul se simte la fel", a spus unul dintre ei. 

Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut într-un interviu pentru CNN că scăderea moralului este o problemă la care lucrează. "Operațiunea din Kursk... a îmbunătățit semnificativ moralul nu numai al armatei, ci și al întregii populații ucrainene", a spus el.

El a spus că merge constant pe linia frontului pentru a se întâlni cu soldații şi a-i încuraja. "Ne înțelegem, indiferent cu cine vorbesc, fie că este un soldat obișnuit, un pușcaș, de exemplu, sau un comandant de brigadă sau un comandant de batalion... Cunosc toate problemele pe care le întâmpină militarii, soldații și ofițerii noștri. Frontul este viața mea", a spus el.

Jurnalist ucrainean: Numărul real al dezertorilor se apropie de 200.000

Jurnalistul ucrainean Volodimir Boiko confirmă într-un mesaj publicat pe Facebook, informaţiile dezvăluite de CNN, dar atrage atenţia că sunt mult mai mulți dezertori în Ucraina decât raportează autoritățile. Numărul real al dezertorilor se apropie de 200.000 susţine Boiko. Doar în luna august 2024 au fost înregistrate 6800 de dosare penale pentru concediu arbitrar, dar o mare parte din dezertări nu sunt reclamate iar dezertorii nu sunt căutați.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » CNN: Armata Ucraineană, decimată. Soldaţii, depăşiţi numeric şi la muniţie, sunt demoralizaţi şi dezertează masiv